ΛΟΝΔΙΝΟ Λίγες ημέρες μας χωρίζουν από τον κλασικό μαραθώνιο της Αθήνας που θα διεξαχθεί την Κυριακή 31 Οκτωβρίου και ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ και του Τμήματος Επιστημών και Υγείας του ΜΙΤ έχουν να δώσουν μια χρήσιμη συμβουλή στους μαραθωνοδρόμους οι οποίοι επιθυμούν να φθάσουν στη γραμμή του τερματισμού. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια μαθηματική φόρμουλα που υπόσχεται ότι όλοι οι δρομείς, επαγγελματίες και ερασιτέχνες, θα καταφέρουν να φθάσουν στη γραμμή του «φίνις». Ποια είναι αυτή; Το μοντέλο που ανάπτυξαν οι ειδικοί και το οποίο δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «ΡLoS Computational Βiology» μετρά πόσους υδατάνθρακες χρειάζεται να καταναλώσει ο δρομέας πριν από τον αγώνα προκειμένου να μη…. μείνει νωρίς ο οργανισμός του από ενέργεια κατά τη διάρκεια της διαδρομής. Οπως αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης, φοιτητής Ιατρικής του Χάρβαρντ Μπέντζαμιν Ράποπορτ, ο οποίος έχει τρέξει σε 18 μαραθωνίους και γνωρίζει πολύ καλά τι μπορεί να συμβεί σε έναν μαραθωνοδρόμο, το 40% των δρομέων «πέφτει επάνω σε τοίχο», όπως περιγράφεται το φαινόμενο κατά το οποίο ο μαραθωνοδρόμος κόβει απότομα ταχύτητα ή αναγκάζεται να αποχωρήσει από τον αγώνα αφού κάποια στιγμή νιώθει τις δυνάμεις του να τον εγκαταλείπουν. Με βάση το συγκεκριμένο μαθηματικό μοντέλο, ένας άνδρας με βάρος 70 κιλά, ο οποίος είναι 35 ετών και θέλει να τερματίσει σε 4 ώρες και 30 λεπτά, πρέπει να καταναλώσει 1.600 θερμίδες από υδατάνθρακες- δηλαδή οκτώ μπολ ρύζι ή πέντε μπολ μακαρόνια- 36 ως 12 ώρες πριν από τον αγώνα σε συνδυασμό με το κανονικό πρόγραμμα διατροφής που ακολουθεί ώστε να μην «πέσει σε τοίχο».
Μc=dmfc (i), η φόρμουλα για τέλειο μαραθώνιο
Ερευνητές του Χάρβαρντ και του ΜΙΤ εξηγούν στους μαραθωνοδρόμους πώς να μη «μείνουν» από δυνάμεις.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.