Είναι επιτυχημένοι, καινοτόμοι και, κυρίως, νέοι. Το αμερικανικό περιοδικό «Fortune» παρουσιάζει στο τελευταίο τεύχος του έναν κατάλογο 40 επιχειρηματιών κάτω των 40 ετών οι οποίοι ξεχώρισαν μέσα στο 2010 όχι μόνο για όσα κατάφεραν, αλλά και για όσα υπόσχονται ότι θα κάνουν στο μέλλον, έχοντας μια σύντομη αλλά εξαιρετικά επιτυχημένη καριέρα έως σήμερα. Οπως σημειώνει στο εισαγωγικό του σημείωμα το περιοδικό, οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες είναι αυτοί που μας επιτρέπουν να πιστεύουμε ότι η κρίση πέρασε ή τουλάχιστον ότι υπάρχει «φως στο τούνελ της ύφεσης». Πρόκειται για άνδρες και γυναίκες οι οποίοι παρά το νεαρόν της ηλικίας τους έχουν καταφέρει ήδη πολλά για τα οποία μπορούν να υπερηφανεύονται.
Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται ένας ανήσυχος Αμερικανός, ο οποίος δεν επαναπαύεται ποτέ στις δάφνες των δημιουργημάτων του. Είναι ο 39χρονος Μαρκ Αντρέεσεν, ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από εταιρείες-πρωτοπόρους στον χώρο των ηλεκτρονικών υπολογιστών και του Διαδικτύου. Ο ίδιος βρίσκεται πίσω από τη δημιουργία εταιρειών όπως η Μosaic, η Νetscape, η Οpswsare και η Νing, ενώ έχει βρεθεί και σε ανώτερες διοικητικές θέσεις στη ΗewlettΡackard, στην eΒay και στο Facebook.
Τη δεύτερη θέση των επιτυχημένων τριαντάρηδων καταλαμβάνει ένας άλλος Αμερικανός, ο οποίος δεν έχει συμπληρώσει ακόμη ούτε το 27ο έτος της ηλικίας του! Πρόκειται για τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ, τον ιδρυτή του Facebook, της πλέον επιτυχημένης ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης. Μαζί του ξεχωρίζει και η επίλεκτη τριάδα των σημαντικότερων στελεχών της εταιρείας. Ασφαλώς ο 28χρονος Κρίστοφερ Κοξ, ο 30χρονος Μπρετ Τέιλορ και ο 35χρονος Μάικ Σρέπφερ δεν είναι τόσο αναγνωρίσιμοι όσο το «μεγάλο αφεντικό» της επιχείρησης, αυτό όμως ελάχιστα τους απασχολεί. Προφανώς για αυτούς προέχει η τεχνική υποστήριξη ενός δικτύου το οποίο ενώνει περισσότερους από 500 εκατομμύρια χρήστες σε όλον τον κόσμο. Αυτό που έχουν καταφέρει οι άνθρωποι που βρίσκονται πίσω από τον λογότυπο Facebook είναι να καταστήσουν ένα εργαλείο επικοινωνίας και ανταλλαγής φωτογραφιών, μουσικής και κάθε είδους αρχείων αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας για ένα διαρκώς αυξανόμενο τμήμα του παγκόσμιου πληθυσμού. Βέβαια αυτή η επιτυχία είναι που έχει φέρει τον 26χρονο Ζούκερμπεργκαντιμέτωπο με πολύ σκληρές κριτικές σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τα προσωπικά στοιχεία των πελατών του. Το ισχυρό αντεπιχείρημα του ιδιοκτήτη της επιχείρησης είναι ότι οι χρήστες της ιστοσελίδας εκχωρούν εθελοντικά τα προσωπικά τους δεδομένα και τα εκθέτουν εν γνώσει τους σε «κοινή θέα».
Πιο κάτω βρίσκονται δύο άλλοι επιχειρηματίες μεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίοι όμως δεν αποκλείεται να είχαν ως πρότυπο στα πρώτα τους επιχειρηματικά βήματα τον Ζούκερμπεργκ. Είναι οι συνιδρυτές του Τwitter, μιας άλλης ιστοσελίδας που έχει καταφέρει επίσης να μην είναι απλώς μια «μηχανή ανταλλαγής μηνυμάτων», αλλά βασικό εργαλείο κοινωνικοποίησης εκατομμυρίων νέων σε όλον τον πλανήτη. Ο 38χρονος Εβαν Γουίλιαμς και ο 36χρονος Μπιζ Στόουν δίνουν πρώτοι το παράδειγμα στους πελάτες της ιστοσελίδας καθώς ανταγωνίζονται για το ποιος χειρίζεται καλύτερα την εφαρμογή. «Εκείνος είναι πιο δημοφιλής, αλλά εγώ είμαι πιο γρήγορος στο tweeting» λέει ο Γουίλιαμς για τον συνέταιρό του. Πράγματι, ο Στόουν μετρά σήμερα περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο «φίλους» στην ιστοσελίδα, ενώ ο Γουίλιαμς μόλις… 1,3 εκατομμύριο.
Σ τη μονοκρατορία των αμερικανών επιχειρηματιών του Διαδικτύου ξεχωρίζει και ένας ισπανόφωνος που δραστηριοποιείται σήμερα στο εμπόριο. Ο Ραούλ Βάσκεζ, ο 39χρονος πρόεδρος της Wal Μart, της μεγαλύτερης αλυσίδας καταστημάτων λιανικής πώλησης στις Ηνωμένες Πολιτείες, βρέθηκε στο Σαν Φρανσίσκο όταν οι επιχειρήσεις των αποκαλούμενων τότε «νέων τεχνολογιών» έκαναν θραύση. Ωστόσο έφυγε νωρίς διότι τη θραύση ακολούθησε η χρηματιστηριακή πτώση των εταιρειών του Ιnternet. Ετσι το 2002 μετακόμισε σε μια πιο «ασφαλή» επιχείρηση. Από την ανώτερη θέση της ιεραρχίας όπου βρίσκεται σήμερα σίγουρα έχει πολλές ευθύνες. Ωστόσο ηρεμεί όταν σκέφτεται ότι τα έσοδα της εταιρείας του έφθασαν στα 258 δισ. δολάρια το 2009. Αν και, όπως λέει ο ίδιος, αυτό που πραγματικά τον χαλαρώνει είναι η ποίηση και η κλασική μουσική.
Στην πέμπτη θέση βρίσκεται ένα ακόμη δίδυμο και πάλι από τον χώρο του Διαδικτύου. Ο ρωσικής καταγωγής Αμερικανός Σεργκέι Μπριν και ο Λάρι Πέιτζ είναι δύο 37χρονοι σήμερα επιχειρηματίες που είχαν την ιδέα να στήσουν την πιο επιτυχημένη εμπορικά και την πιο εύχρηστη (όπως διατείνονται οι ίδιοι) μηχανή αναζήτησης πληροφοριών στο Διαδίκτυο. Οι ιδρυτές του Google βλέπουν πλέον τον ανταγωνισμό να φουντώνει γύρω τους. Τον κοιτάζουν όμως από θέση ισχύος καθώς τα έσοδά τους αυξήθηκαν κατά 8,5% το 2009, ενώ η εταιρεία έχει κάνει τον καθένα πλουσιότερο κατά 15 δισ. δολάρια.