Η «Αράχνη» απλώνει τον ιστό της πάνω από την Αθήνα

Δράσεις σε κεντρικούς δρόμους, σεμινάρια και παραστάσεις περιλαμβάνει το πρότζεκτ Spider.

Oδός Σταδίου, Πέμπτη μεσημέρι. Κόσμος πάει κι έρχεται βιαστικός. Ενα ραντεβού που καθυστέρησε, το λεωφορείο που μόλις πέρασε και θα κάνει ώρα να ξανάρθει. Κλασικές εικόνες καθημερινής αθηναϊκής τρέλας. Ξαφνικά ένα νεαρό αγόρι τρέχει προς μια ανυποψίαστη γυναίκα. Είναι ντυμένο παράξενα. Σακάκι, γραβάτα και… μποξεράκι. Κρατά μια βαλίτσα. «Ξέρετε πώς πάμε για το Spider;» τη ρωτά. Εκείνη ξαφνιάζεται, αλλά την επόμενη στιγμή χαμογελά. Τότε κάποιος άλλος την πλησιάζει και της δίνει ένα φυλλάδιο που θα λύσει τις απορίες της.

Το παραπάνω είναι ένα μόνο στιγμιότυπο από τις δράσεις που εξελίσσονται αυτές τις ημέρες σε μερικούς από τους κεντρικότερους δρόμους της Αθήνας. Το πιο αισιόδοξο, σύμφωνα με την Ιωάννα Καμπυλαυκά, της ομάδας χορού Κινητήρας, η οποία έχει την ευθύνη τους: «Μη νομίζετε πως όλοι αντιδρούν με το χαμόγελο. Κάποιοι κατσουφιάζουν,εκφράζονται κάπως απαξιωτικά, λένε διάφορα. Το σημαντικό είναιόμωςότι όλοι στέκονται και παρακολουθούν. Αυτό μας γεμίζει αισιοδοξία.Αλλωστε και εμείς αυτό θέλουμε να προσφέρουμε:αισιοδοξία και χιούμορ στην καθημερινότητά μας». Οι εν λόγω δράσεις αποτελούν προπομπό ενός πρωτότυπου διεθνούς καλλιτεχνικού πρότζεκτ που περιλαμβάνει παραστάσεις στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, δωρεάν σεμινάρια χορού, εικαστικών τεχνών και γραφής από έλληνες και ξένους δημιουργούς κ.ά. Τρεις χορογράφοι ( Αντιγόνη Γύρα / Ελλάδα, Ματέι Κέζαρ / Σλοβενία, Μικαέλ Πομέρο / Γαλλία) από διαφορετικούς οργανισμούς (Κin Κong Ρenkipah, Κινητήρας και Collective Loge 22 αντίστοιχα) έρχονται κοντά φιλοδοξώντας να δημιουργήσουν ένα νέο μοντέλο παραγωγής και παρουσίασης της σύγχρονης τέχνης σε σχεδόν όλες τις εκφάνσεις της.

Σκοπός του Spider είναι να σχηματίσει ένα σταθερό δίκτυο ανταλλαγής μεταξύ των τριών οργανισμών αλλά και καλλιτεχνών από διαφορετικές χώρες οι οποίοι θα εμπλακούν σε αυτό. Ξεκινώντας από την Αθήνα, θα συνεχίσει με αντίστοιχες δράσεις σε Λιουμπλιάνα, Λυών, Σάλτσμπουργκ, Ζάγκρεμπ κ.ά.

Η έναρξη των παραστάσεων θα γίνει στις 29/10 με την «Ξένη γλώσσα» της Βίκυς Αδάμου. Την ίδια μέρα θα παρουσιαστεί το «Senser» του Ματέι Κέζαρ και την επομένη τα «Βetween us» της Λέγια Γιούρισιτς (Σλοβενία), «Liar» της Σεσίλ Λαλουά (Γαλλία) και «Sur faces» των Μικαέλ Πομέρο και Ζουλιέν Μοντί (Γαλλία). Ο επίλογος, στις 31/10, θα γραφεί με το «Ηandle with care» της Αντιγόνης Γύρα.

ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ
η Από 25/10 Ως 4/11. η Οι παραστάσεις θα δοθούν στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και τα σεμινάρια στον ίδιο χώρο, στον Κινητήρα και στο Γαλλικό Ινστιτούτο.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.