ΛΟΝΔΙΝΟ Χωρίς ακραίες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας υποδέχθηκαν οι Βρετανοί τα πιο σκληρά μέτρα λιτότητας που ανακοινώνονται μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μετά τη σχετική ομιλία του υπουργού Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν, περίπου 3.000 άνθρωποι διαδήλωσαν έξω από την πρωθυπουργική κατοικία στην Ντάουνινγκ Στριτ 10 στο Λονδίνο. Επίσης η αστυνομία πραγματοποίησε τρεις συλλήψεις όταν διαδηλωτές επιχείρησαν να εισβάλουν στο κτίριο του υπουργείου Επιχειρήσεων. Δεν σημειώθηκαν όμως άλλα επεισόδια.

Οι σχετικά «μουδιασμένες» πρώτες αντιδράσεις οδήγησαν τους περισσότερους πολιτικούς αναλυτές στην εκτίμηση ότι οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα τηρούν στάση αναμονής.

Μάλιστα ο γνωστός πολιτικός ακτιβιστής της Αριστεράς και συγγραφέας Ταρίκ Αλί διαπίστωσε σε άρθρο του στον «Guardian»: «Οι εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις της κυρίας Θάτσερ προς την οικονομία της ελεύθερης αγοράς πέτυχαν τη δημιουργία μιας πολιτικής συναίνεσης στη Βρετανία που αντέχει ως σήμερα». Τόνισε μάλιστα χαρακτηριστικά: «Αν υπήρχε οδη γός της Μichelin για τις καλύτερες διαδηλώσεις, η Γαλλία θα ήταν πρώτη με τρία αστέρια, ενώ η Ελλάδα θα ακολουθούσε από κοντά με δύο αστέρια».

Ο Ρόμπερτ Μακί σημειώνει στους «Νew Υork Τimes» ότι «οι Βρετανοί του 2010 ενδεχομένως να έχουν περισσότερα κοινά με τους Αμερικανούς, των οποίων η πίστη στην ελεύθερη αγορά είναι τόσο απόλυτη που οι προτάσεις για κρατική υγειονομική περίθαλψη συγκρίνονται με τις ιδέες του Μαρξ και του Χίτλερ».

Ο Τζακ Κλαρκ, 55 ετών και αυτοαπασχολούμενος, προέβλεψε πάντως ότι θα ακολουθήσουν λαϊκές αντιδράσεις. «Παίζουν στ΄ αλήθεια με τα αισθήματα των ανθρώπωνκαι θα το μετανιώσουν» είπε.

Ο κ. Οσμπορν ανακοίνωσε περικοπές δημοσίων δαπανών ύψους 95 δισ. ευρώ και αύξηση φόρων κατά 34 δισ. ευρώ ως το 2015 και την κατάργηση περίπου 500.000 θέσεων εργασίας στο Δημόσιο. Οπως σημειώνει το Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Μελετών, «το φτωχότερο 50% της βρετανικής κοινωνίας θα χάσει περισσότερα από όσα το πλουσιότερο 50%».

Οι επικρίσεις πάντως που δέχονται ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νικ Κλεγκ υποχρέωσαν χθες τους δύο άνδρες να εμφανιστούν μαζί σε σχολείο του Νότιγχαμσαϊρ για να εξηγήσουν τα μέτρα. Ζήτησαν δε συγγνώμη για την αθέτηση δύο προεκλογικών υποσχέσεών τους: ο κ. Κλεγκ για την αύξηση των σχολικών διδάκτρων και ο κ. Κάμερον για την περικοπή των επιδομάτων τέκνων για τις πιο ευκατάστατες οικογένειες.