Δουλειά πιάνουν οι οικονομικοί σύμβουλοι του κ. Γ. Παπανδρέου καθώς διευρύνεται η συζήτηση σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο για τους τρόπους αντιμετώπισης της κρίσης και τα επόμενα βήματα που θα απαιτηθούν όχι μόνο από την ελληνική κυβέρνηση αλλά συνολικά.
Εν όψει των σχετικών συζητήσεων με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ και καθώς, σύμφωνα με τα λεγόμενα και του ιδίου του Πρωθυπουργού, η χώρα βρίσκεται σε κομβικό σημείο, ο κ. Παπανδρέου έχει ξεκινήσει έναν νέο κύκλο επαφών με τους κκ. Τομάζο Σκιόπα και Λ.Παπαδήμο , οι οποίοι αναμένεται ότι θα δραστηριοποιηθούν εντονότερα το αμέσως προσεχές διάστημα.
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Παπανδρέου είχε χθες συνάντηση στο γραφείο του στη Βουλή με τον κ. Σκιόπα, παρουσία και του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, και, σύμφωνα με πληροφορίες, κύριο θέμα της συζήτησης ήταν οι προοπτικές της διαδικασίας που καταλήγει στην παράταση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους των 110 δισ. ευρώ που έχει δανειστεί η Ελλάδα από την τρόικα.
Η συζήτηση αυτή, που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη με πρωτοβουλία του επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Ντομινίκ Στρος-Καν, συνδέεται και με προτάσεις που έχει καταθέσει ο κ. Σκιόπα με άρθρα του στον διεθνή Τύπο, όπου πέραν της πρότασης για οργανωμένη και συνολική αναδιάρθρωση του χρέους σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει αναφερθεί και στο ενδεχόμενο μείωσης του επιτοκίου με το οποίο δανείζεται η Ελλάδα (ή όποια άλλη χώρα χρειαστεί) από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.
Την ίδια στιγμή ο Πρωθυπουργός διατηρεί ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον κ. Παπαδήμο, ο οποίος ενεργοποιείται και αναλαμβάνει τον ρόλο του στις επαφές της ελληνικής κυβέρνησης με τις ευρωπαϊκές αρχές και κυβερνήσεις ως πρόσωπο που κατ΄ εξοχήν μπορεί να συμβάλει στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας. Παρά τη φαινομενική διάσταση απόψεων μεταξύ των κκ. Παπαδήμου και Σκιόπα, όπως αυτή έχει περιγραφεί στον Τύπο, αμφότεροι οι σύμβουλοι του Πρωθυπουργού έχουν κοινές αντιλήψεις στο θέμα της παράτασης της περιόδου αποπληρωμής του χρέους και, με δεδομένο ότι η ελληνική κυβέρνηση επιβεβαιώνει ότι υπάρχει συζήτηση, θα (συν)εργαστούν την προσεχή περίοδο προς αυτή την κατεύθυνση. Οπως μάλιστα αναφέρουν κυβερνητικοί και οικονομικοί παράγοντες, τις επόμενες εβδομάδες θα ενεργοποιηθεί ένα «τρίγωνο» συνομιλητών, στην κορυφή του οποίου βρίσκεται ο επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Στρος-Καν και στη βάση του οι κκ. Παπαδήμος και Σκιόπα.
Η διαδικασία αυτή αποτελεί και τη βάση στην οποία θα στηρίξει η κυβέρνηση και ο κ. Παπανδρέου την τακτική τους στο εσωτερικό και στο εξωτερικό τις επόμενες εβδομάδες. Η αρχή έγινε προχθές με τις επισημάνσεις του Πρωθυπουργού ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλα μέτρα και θυσίες. Το προσεχές διάστημα η επιχειρηματολογία αυτή αναμένεται να μεταφερθεί και προς τους ευρωπαίους εταίρους καθώς είναι ήδη αισθητή η διάθεση να ασκηθούν πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση για λήψη επιπλέον μέτρων. Ο κ. Παπανδρέου θα επισημάνει προς εταίρους και δανειστές ότι η Ελλάδα έχει τηρήσει μέχρι κεραίας τις δεσμεύσεις που προκύπτουν από το μνημόνιο, βρίσκεται εντός τροχιάς, αλλά δεν διαθέτει οικονομικά και πολιτικά περιθώρια για επιπλέον περιοριστικά μέτρα.