Τη συνεργασία της Ελλάδας και της Τουρκίας, δύο γειτονικών χωρών που βάζουν στην άκρη τις διαφορές τους μπροστά στην αντιμετώπιση κοινών απειλών, χρησιμοποίησε ως παράδειγμα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου για να υπογραμμίσει την ανάγκη κοινής δράσης για το Κλίμα, κατά την ομιλία του στη Σύνοδο για την Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο που πραγματοποιείται στη Βουλιαγμένη.

«Το γεγονός ότι η Τουρκία εκπροσωπείται εδώ σε υψηλότατο επίπεδο, από τον φίλο Ταγίπ Ερντογάν, είναι απόδειξη ότι δύο χώρες μπορούν να θέσουν κατά μέρος τις διαφορές τους μπροστά στην αντιμετώπιση των κοινών απειλών. Εχοντας μάθει την αξία της συνεργασίας μέσα από δύσκολες συνθήκες, η Ελλάδα και η Τουρκία στέκονται ενωμένες σε ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα, όπως αυτό της κλιματικής αλλαγής», υπογράμμισε ο Γ. Παπανδρέου.

«Μέσα από το «κακό σενάριο» για την κλιματική αλλαγή, που δείχνει να επαληθεύεται για τη νοτιοανατολική Μεσόγειο, με όλο και συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα και απειλές για τη μοναδική γεωργική παραγωγή της, που αποτελεί κεφάλαιο του πολιτισμού της, αναδεικνύεται μια ευκαιρία: Να αξιοποιήσουμε τη συνεργασία μας, να αναπτύξουμε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, αξιοποιώντας τους πόρους της περιοχής, να δημιουργήσουμε νέες πράσινες βιομηχανίες», είπε ο πρωθυπουργός.

Η συνεργασία μας γίνεται ακόμη πιο επιτακτική, γιατί η παγκοσμιοποίηση όπως εξελίσσεται έχει δημιουργήσει μεγάλες ανισότητες, μεγάλη αστάθεια, λόγω κλιματικής αλλαγής, ενεργειακών προβλημάτων, διατροφικές κρίσεις, κρίση στη διαχείριση του νερού, αλλά και λόγω των οικονομικών συγκρούσεων και της ύφεσης σημείωσε ο κ. Παπανδρέου.

Για την πολιτική διακήρυξη, την οποία οι ηγέτεςυπέγραψαν σήμερατο μεσημέρι , ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Δεν είναι διακήρυξη προθέσεων, είναι δέσμευση ότι θα εντείνουμε τη συνεργασία μας για μια Μεσόγειο που αντέχει στις αλλαγές και αξιοποιεί τους πλούσιους πόρους που έχει».

«Είναι ιστορικής σημασίας αυτές οι αλλαγές. Απειλείται όχι μόνον το κλίμα, αλλά και ο πολιτισμός μας, η ζωή μας. Και οι γενιές που έρχονται μπορεί να θυμούνται τη σημερινή Μεσόγειο ως ανάμνηση» επισήμανε.

«Γι’ αυτό πήραμε αυτή την πρωτοβουλία, εγώ προσωπικά μαζί με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, να αναπτύξουμε κοινές δράσεις και αποφάσεις ώστε η Μεσόγειος να έχει ισχυρότερη φωνή στις διεθνείς διαπραγματεύσεις για το κλίμα, έκκληση που έχει ιδιαίτερη σημασία, εν οψει της παγκόσμιας διάσκεψης στο Μεξικό για την κλιματική αλλαγή» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Εισήγηση Ερντογάν

Την ευαισθησία της τουρκικής κυβέρνησης απέναντι στα θέματα του περιβάλλοντος τόνισε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας στην εισήγησή του στο Διεθνές Συνέδριο.

Ο κ. Ερντογάν τόνισε ότι η κυβέρνησή του είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη απέναντισε κάθε τι το οποίο επηρεάζει την ισορροπία της φύσης. Για αυτό, είπε, ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Τουρκία η πορεία της πρωτοβουλίας που ελήφθη στο Κιότο.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός ανέφερε ότι στη χώρα του έχει προετοιμαστεί ένα νομοθετικό σχέδιο, το οποίο αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και το σχεδιασμό της ανάπτυξης, με ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα περιβάλλοντος για χρονικό ορίζοντα μέχρι το 2012.

Πρόσθεσε ότι ήδη η κυβέρνησή του είναι σε συζητήσεις με την ΕΕ αναφορικά με το κεφάλαιο για το περιβάλλον, στις προενταξιακές συνομιλίες.

Επεσήμανε επίσης ότι η χώρα του τα επόμενα χρόνια θα είναι ικανή να παράγει αιολική ενέργεια 20.000 μεγαλοκιλοβατόρων, ενώ η προσπάθεια συνεχίζεται για την εκμετάλλευση των Εναλλακτικών Πηγών Ενέργειας, καθώς η Τουρκία έχει περισσότερες από 2.040 ώρες ηλιοφάνειας.

Υπογραφή της Διακήρυξης

Ο κ. Παπανδρέου υπέγραψε τη διακήρυξη για την Πρωτοβουλία για την Κλιματική Αλλαγή στις 14:30, ενώ στη συνέχεια συμμετείχε στην κεντρική συνεδρίαση για την Πρωτοβουλία για την Κλιματική Αλλαγή με θέμα: «Προστατεύοντας τη Μεσόγειο για τις επόμενες γενεές».

Την κοινή διακήρυξη υπέγραψαν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Μάλτας, της Παλαιστινιακής Αρχής και εκπρόσωποι από τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Λιβύη, την Κροατία, τη Συρία, την Αλβανία, τη Βουλγαρία, την Κύπρο, την Αιγυπτο, την ΠΓΔΜ, τη Μαυριτανία και τη Σερβία.