Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΧΑ

Oμαλά αφομοίωσε η αγορά τους πρόσκαιρους κραδασμούς από την ανακοίνωση σχετικά με την επίσπευση της εισαγωγής των επιπλέον νέων μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, την προσεχή Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου, αντί της προγραμματισμένης Τετάρτης, 27 του μηνός. Η σχετική ανακοίνωση προκάλεσε έντονες αναταράξεις συμπιέζοντας κατά περίπου μία ποσοστιαία μονάδα τον Γενικό Δείκτη, καθώς από το +0,50% υποχώρησε στο -0,54%. Στη λήξη ο Γενικός Δείκτης κάλυψε σχεδόν κατά το ήμισυ το καθοδικό κενό που σχηματίστηκε κλείνοντας τελικά στις 1.

Oμαλά αφομοίωσε η αγορά τους πρόσκαιρους κραδασμούς από την ανακοίνωση σχετικά με την επίσπευση της εισαγωγής των επιπλέον νέων μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, την προσεχή Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου, αντί της προγραμματισμένης Τετάρτης, 27 του μηνός.

Η σχετική ανακοίνωση προκάλεσε έντονες αναταράξεις συμπιέζοντας κατά περίπου μία ποσοστιαία μονάδα τον Γενικό Δείκτη, καθώς από το +0,50% υποχώρησε στο -0,54%. Στη λήξη ο Γενικός Δείκτης κάλυψε σχεδόν κατά το ήμισυ το καθοδικό κενό που σχηματίστηκε κλείνοντας τελικά στις 1.586,11 μονάδες με οριακές απώλειες 0,19%. Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης παρέμεινε εντός της ζώνης στήριξης στο κλείσιμο, ενώ βρέθηκε στο κατώφλι των 1.600 μονάδων για πρώτη φορά από την 9η Σεπτεμβρίου, καθώς στην έναρξη ωθήθηκε στο ενδοσυνεδριακό υψηλό των 1.599,51 μονάδων με άνοδο 0,65%.

Παρά το γεγονός ότι επετεύχθη στο τέλος η εξομάλυνση του κλίματος στην αγορά μέσω ορισμένων blue chips, χωρίς να επηρεασθούν οι μικρότερες κατηγορίες, η επίμαχη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας δεν κατόρθωσε να βελτιώσει την εικόνα της και έκλεισε στο χαμηλό της ημέρας στα 8,20 ευρώ με εκτεταμένες απώλειες 2,84%.

Ωστόσο το γεγονός ότι η αιφνίδια προσφορά στο κορυφαίο blue chip απορροφήθηκε χωρίς σοβαρές παρενέργειες ερμηνεύθηκε ως επιβεβαίωση της πρόθεσης των ισχυρών χαρτοφυλακίων που τοποθετήθηκαν στην πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας να μη διαταραχθεί το κλίμα της αγοράς, ενόσω μάλιστα στις διεθνείς επικρατούσε αυξημένη αισιοδοξία.

Αλλωστε οι όποιοι κλυδωνισμοί επρόκειτο να προκληθούν συρρικνώθηκαν στο ελάχιστο χρονικό διάστημα των δύο συνεδριάσεων που απομένουν. Αυξημένο ενδιαφέρον αποκτά η συμπεριφορά της μετοχής στη συνεδρίαση της Δευτέρας, καθώς οι νέες μετοχές από το ομολογιακό είναι πολύ περισσότερες (227,64 εκατομμύρια τεμάχια) από αυτές που ήδη εισήχθησαν την Τρίτη 19 του μηνός και προέκυψαν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου (121.408.315 τεμάχια).

Στην πρώτη ώρα της συνεδρίασης ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών κινήθηκε ανοδικά. Στη συνέχεια όμως δέχθηκε πιέσεις στις οποίες αντέδρασε και είχε περάσει σε οριακά θετικό έδαφος μόλις έγινε γνωστή η ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας, όπου πιέστηκε δύο φορές στο χαμηλό της ημέρας για να κλείσει ελαφρώς υψηλότερα με απώλειες 1,35%.

Η αδυναμία του τραπεζικού δείκτη παρέσυρε και τον δείκτη FΤSΕ-20, ο οποίος υποχώρησε κατά 0,64%.

Οι μικρότερες κατηγορίες της αγοράς διατήρησαν τη θετική τάση τους και οι δείκτες FΤSΕ-40 και FΤSΕ-80 έκλεισαν με άνοδο 0,99% και 0,36% αντιστοίχως, βελτιώνοντας μάλιστα τις επιδόσεις τους στα τελευταία λεπτά και στη διάρκεια των δημοπρασιών.

Ο τζίρος ανήλθε στα 105,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5,7 εκατ. ευρώ διακινήθηκαν σε πακέτα.

Θετική είναι και η τελική εικόνα της αγοράς που διαμορφώθηκε με 100 ανοδικές μετοχές, 70 καθοδικές και 116 αμετάβλητες, εκ των οποίων οι 70 δεν έκαναν καμία συναλλαγή.

Μετοχή
* ΔΕΗ: Την αρνητική επίδραση της αναστροφής του κλίματος δέχθηκε πλήρως η μετοχή, καθώς τερμάτισε στο χαμηλό της ημέρας στα 12,43 ευρώ περιορίζοντας στο ελάχιστο τα κέρδη της κλείνοντας με οριακή άνοδο 0,08%.

* Εurobank: Αφού πέρασε πρόσκαιρα σε οριακά αρνητικό έδαφος, η μετοχή ανέκαμψε στο τέλος και έκλεισε κατά 0,79% υψηλότερα στα 5,12 ευρώ.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.