Γιώργος Προβόπουλος «Η ελληνική οικονομία είναι στο μέσο μιας μεγάλης προσπάθειας»

Η ΤτΕ συστήνει να συνεχιστεί η προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής χωρίς όμως αυτή να συνοδευτεί με περαιτέρω αυξήσεις των φορολογικών συντελεστών. Ταυτοχρόνως θα προτείνει συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων προκειμένου να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και η εξωστρέφεια της. Για το 2010 η ΤτΕ εκτιμά ότι το ΑΕΠ της χώρας θα συρρικνωθεί κατά περίπου 4%

H ελληνική οικονομία έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου, ωστόσο δεν δικαιολογείται εφησυχασμός καθώς ακόμη βρίσκεται στο μέσον μίας μεγάλης προσπάθειας. Το μήνυμα αυτό θα περιλαμβάνεται σύμφωνα με πληροφορίες στην Ενδιάμεση Εκθεση για τη Νομισματική Πολιτική που θα υποβάλλει στη Βουλή την ερχόμενη Τρίτη ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιώργος Προβόπουλος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η ΤτΕ συστήνει να συνεχιστεί η προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής χωρίς όμως αυτή να συνοδευτεί με περαιτέρω αυξήσεις των φορολογικών συντελεστών. Ταυτοχρόνως θα προτείνει συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων προκειμένου να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και η εξωστρέφεια της. Για το 2010 η ΤτΕ εκτιμά ότι το ΑΕΠ της χώρας θα συρρικνωθεί κατά περίπου 4%.

Η ΤτΕ υποστηρίζει ότι το μοντέλο ανάπτυξης που εφάρμοζε η χώρα ευθύνεται, εκτός των άλλων για την σημερινή κρίση, και προτείνει την εφαρμογή ενός συνεκτικού σχεδίου δράσης για την ανάπτυξη το οποίο θα βαδίζει παράλληλα με την δημοσιονομική προσαρμογή. Το νέο πρότυπο ανάπτυξης σύμφωνα με την ΤτΕ θα πρέπει να στηρίζεται στις επενδύσεις και σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύουν την παραγωγική βάση και θα συντελεστούν στην ανταγωνιστική λειτουργία των αγορών προϊόντων και παραγωγικών συντελεστών.

Ετσι, θα αυξηθούν η παραγωγικότητα και η ανταγωνιστικότητα και η οικονομία θα αποκτήσει μία δυναμική εξωστρέφεια, βελτιώνοντας ουσιαστικά τη θέση της στην παγκόσμια οικονομία. Ταυτόχρονα, το νέο πρότυπο οφείλει να υπηρετεί ως επιδιώξεις την προστασία του περιβάλλοντος και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Για τη δημοσιονομική προσαρμογή επαναλαμβάνεται η πάγια θέση της ΤτΕ ότι θα πρέπει να στηρίζεται κατά 2/3 στην περιστολή των δαπανών και κατά το 1/3 στην ενίσχυση των φορολογικών εσόδων. Και τούτο γιατί η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι τα σταθεροποιητικά προγράμματα που βασίζονται κυρίως στην περιστολή της σπατάλης και στον εξορθολογισμό των δαπανών έχουν αποδειχθεί πιο αποτελεσματικά. Η ΤτΕ συστήνει στην Κυβέρνηση να προχωρήσει με ταχύτερο ρυθμό στην κατάργηση οργανισμών και υπηρεσιών οι οποίοι δεν έχουν πλέον αντικείμενο καθώς και στη συγχώνευση αρκετών εξ΄αυτών.

Για το τραπεζικό σύστημα ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην επιτυχή αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας. Η ΤτΕ εκτιμά ότι αποτελεί ιδιαίτερα θετικό μήνυμα καθώς αναδεικνύει τη σταδιακή αποκατάσταση των ξένων επενδυτών προς την ελληνική οικονομία.

Γενικότερα, εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν ισχυρή κεφαλαιακή βάση όπως άλλωστε κατέδειξαν και τα stress test του Ιουλίου .

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.