Boby Tο τροχήλατο θαύμα

Η επαναστατική συρταριέρα, δημιουργία του Ιταλού Joe Colombo, έκανε την εμφάνισή της το 1969 και αποτελεί σπάνιο φαινόμενο για την ιστορία του ντιζάιν μια και δεν έπαψε ποτέ να είναι στη μόδα.

Η επαναστατική συρταριέρα, δημιουργία του Ιταλού Joe Colombo, έκανε την εμφάνισή της το 1969 και αποτελεί σπάνιο φαινόμενο για την ιστορία του ντιζάιν μια και δεν έπαψε ποτέ να είναι στη μόδα.

• Πολλοί λένε ότι δεν θα έπρεπε να την αντιμετωπίζουμε ως έπιπλο, αλλά ως ένα αξεπέραστο πρότυπο ολοκληρωμένου συστήματος αποθήκευσης καθ’ ύψος. Είναι κατασκευασμένη από πλαστικό ABS (ακρυλονιτρίλιο-βουταδιένιο-στυρόλιο, ίδιο υλικό από το οποίο φτιάχνονται και τα τουβλάκια Lego) και αντέχει φορτίο της τάξεως των 80 κιλών.

• Περιλαμβάνει ράφια, «τσέπες», συρτάρια που ανοίγουν περιστρεφόμενα γύρω από έναν άξονα, θήκη ρολών και επιφάνεια με χωρίσματα για ταξινόμηση μικροαντικειμένων (για παράδειγμα, συνδετήρες). Δεδομένου ότι το πλάτος της είναι μόλις 42 εκατοστά, το μήκος της 43 και το ύψος της 52,5, ο διαχωρισμός της σε τόσους επιμέρους χώρους αποθήκευσης θεωρείται ιδιοφυής. Στη συνέχεια προέκυψαν δύο ψηλότερες εκδοχές της (78 και 99 εκατοστών) και διάφορες παραλλαγές, ανάλογα με τον αριθμό και το βάθος των συρταριών.

• Δημιουργήθηκε για να τοποθετείται κάτω από σχεδιαστήριο αρχιτέκτονα, γραφίστα κτλ. Ωστόσο, και επειδή είναι ένα πολύ πρακτικό έπιπλο αποθήκευσης μικροαντικειμένων, το συναντά κανείς λίγο-πολύ παντού (για παράδειγμα στα ιατρεία, στα κομμωτήρια, ακόμη και ως μικροέπιπλο μπάνιου).

• Kυκλοφορεί σε λευκό, μαύρο, κόκκινο, πορτοκαλί, μπλε ελεκτρίκ και κίτρινο του ψευδαργύρου, καθώς επίσης και στη μεταλλική απόχρωση του αλουμινίου. Η παραγωγή του δεν διακόπηκε ποτέ. Αρχικά το κατασκεύαζε η εταιρεία Bieffe, ενώ σήμερα η B-line.

• Πέραν της πρακτικότητάς του, η εμπορική επιτυχία του αποδίδεται στο ότι αποτελεί μια «αυτόνομη νησίδα αισθητικής», η οποία μπορεί να σταθεί περήφανα σε οποιοδήποτε περιβάλλον, χωρίς να θίγει ή να θίγεται.

• Ο Joe Colombo γεννήθηκε το 1930 στο Μιλάνο και πέθανε σε ηλικία μόλις 41 ετών. Ξεκίνησε την καριέρα του ως ζωγράφος και γλύπτης και ουσιαστικά αφιερώθηκε μόνο για μία δεκαετία στο ντιζάιν. Παρ’ όλα αυτά, στο διάστημα εκείνο υπήρξε τόσο παραγωγικός και πρωτοπόρος, που αναγνωρίζεται ως ένας από τους πιο επιδραστικούς βιομηχανικούς σχεδιαστές. Δεν ακολουθούσε τις αρχές κάποιου κινήματος όσο τη δική του επιθυμία να συνθέσει την «κατοικία του μέλλοντος». Θεωρούσε ότι, αντί να εκσυγχρονίζει κάποιος υπάρχοντα έπιπλα, θα έπρεπε να εφευρίσκει εξαρχής νέες φόρμες τους, που θα ανταποκρίνονταν καλύτερα στον «ρευστό και υπερκινητικό» τρόπο ζωής της δεκαετίας του ’60.

Αγαπούσε ιδιαιτέρως τις τολμηρές καμπύλες μορφές και σχεδόν απεχθανόταν οξείες γωνίες και ευθείες γραμμές. Εδειχνε επίσης μεγάλο ενθουσιασμό για τη ζωηρή χρωματική παλέτα που έφερνε η εποχή της popart. Στο τροχήλατο Βoby εντοπίζονται όλες αυτές οι προτιμήσεις του και γι’ αυτό θεωρείται χαρακτηριστικό έργο του. Επίσης αποτελεί τη λαμπρή κορύφωση μιας ολόκληρης σπουδής του πάνω στην έννοια έπιπλο αποθήκευσης, η οποία ξεκίνησε το 1963.

• Το 1971 το Boby απέσπασε το πρώτο βραβείο στο SMAU (Σαλόνι Μηχανημάτων και Εξοπλισμού Γραφείων). Φιγουράρει
στις μόνιμες συλλογές του ΜοΜΑ της Νέας Υόρκης, της Τριενάλε του Μιλάνου και άλλων μουσείων ντιζάιν.

Τη συρταριέρα Boby για την B-line θα τη βρείτε στο κατάστημα Lightplus, € 248, 210 9689.113-5

Δημοσιεύθηκε στο BHMΑDECO, τεύχος 37, σελ. 52, Νοέμβριος 2010.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.