Απάντηση στην Επιτροπή και στον κ. Ολι Ρεν ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να λάβει νέα μέτρα έδωσε χθες ο κ. Γ. Παπανδρέου, λίγες ημέρες αφότου ο φινλανδός επίτροπος άφησε ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ο Πρωθυπουργός δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν νέες επιβαρύνσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους και θέλησε έτσι να κλείσει τη συζήτηση, η οποία πυροδοτήθηκε με αφορμή την αναμενόμενη αναθεώρηση του ελλείμματος για το 2009. Μιλώντας σε ημερίδα του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης για τους νέους επιχειρηματίες ο κ. Παπανδρέου ήταν απόλυτος στις διατυπώσεις του και τόνισε: «Ο,τι και να γίνειδεν πρόκειται να υπάρξει καμία περαιτέρω επιβάρυνση μισθωτών και συνταξιούχων. Καμία αύξηση φορολογικών συντελεστών, πέραν όσων- με τον έναν ή τον άλλον τρόπο- έχουμε δεσμευτεί. Θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας, γιατί είναι θέμα επιβίωσης της χώρας, αλλά μέχρις εκεί. Ολοι, μέσα και έξω από την Ελλάδα, πρέπει να καταλάβουν ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού είναι πρωτόγνωρες, είναι πρωτοφανείς».
Δεν έκρυψε όμως ότι η κυβέρνηση εξετάζει τις δυνατότητές της για τη λήψη μέτρων τα οποία δεν θα επιφέρουν επιβαρύνσεις στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα. Τονίζοντας ότι οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι έχουν συμβάλει με το παραπάνω στην προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το βάρος θα πέσει πλέον στη μείωση της σπατάλης στον δημόσιο τομέα και «σε όσους φοροδιαφεύγουν και ζουν παρασιτικά σε βάρος της χώρας και των πολιτών».
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, και όπως επιβεβαιώνουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, στο προσεχές διάστημα και έως ότου κατατεθεί το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού του 2011, θα είναι σε εξέλιξη οι άτυπες διαπραγματεύσεις με την τρόικα για τα περιθώρια «ανανέωσης» των μέτρων για την αύξηση των δημοσίων εσόδων.
Οι χθεσινές αναφορές του κ. Παπανδρέου αποφασίστηκε να γίνουν καθώς η κυβέρνηση διαπίστωσε ότι η δημόσια συζήτηση διολίσθησε και πάλι στα ενδεχόμενα επιβολής νέων μέτρων, έπειτα από τα όσα δήλωσε στις αρχές της εβδομάδας ο κ. Ρεν, αλλά και από την άμεση αντίδραση της ΝΔ, η οποία διά του κ. Αντ. Σαμαρά έσπευσε να προεξοφλήσει ότι επίκειται νέα καταιγίδα μέτρων.
«Δεν θα επιβληθούν νέοι φόροι, οι θυσίες πιάνουν τόπο»
Στο πρωθυπουργικό επιτελείο κρίθηκε ότι, ειδικώς στην προεκλογική συγκυρία και καθώς οι ενδείξεις για ψήφο αντίδρασης στην κυβερνητική πολιτική πληθαίνουν, η απάντηση όφειλε να δοθεί από τον ίδιο τον κ. Παπανδρέου και έτσι επελέγη να γίνει αυτή η επισήμανση στη χθεσινή ημερίδα. Ο κ. Παπανδρέου συμμετείχε επί δύο και πλέον ώρες στις συζητήσεις με τους νέους επιχειρηματίες και αφότου μίλησε για την επιλογή να μην επιβληθούν νέα φορολογικά μέτρα βρέθηκε αντιμέτωπος με μαζικά αιτήματα για μειώσεις της φορολογίας. Απάντησε ότι τέτοιες δυνατότητες δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή και ότι μια τέτοια πολιτική θα συζητηθεί στην πορεία και εφόσον αποκατασταθεί η αξιοπιστία της οικονομίας. Και πρόσθεσε: «Κατά κάποιο τρόπο και εγώ προωθώ ένα “επιχειρηματικό εγχείρημα”, αλλά σε αυτό δεν μπορούμε να αποτύχουμε». Στην αρχική παρέμβασή του ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι η χώρα βρίσκεται σε κομβικό σημείο και προσέθεσε ότι η προσπάθεια που γίνεται είναι τιτάνια και με αυτήν επιτυγχάνεται η μεγαλύτερη μείωση ελλείμματος που έχει επιτευχθεί ποτέ σε διάστημα ενός έτους. «Εχουμε ένα πρωτόγνωρο αποτέλεσμα. Οι θυσίες πιάνουν τόπο. Ηδη, σε ολόκληρο τον κόσμο αναγνωρίζεται πια καθημερινάότι καταφέραμε αυτό που θεωρούταν απ΄ όλους ακατόρθωτομέχρι πριν από λίγους μήνες» είπε ο κ. Παπανδρέου, ενώ μίλησε για πρωτόγνωρες θυσίες του ελληνικού λαού.
ΔΝΤ
«Οχι» στην αναδιάρθρωση του χρέους
«Συμφωνούμε με την Ελλάδα και τους ευρωπαίους εταίρους της ότι το κόστος τυχόν αναδιάρθρωσης του χρέους είναι πολύ μεγαλύτερο από το όποιο όφελος» δήλωσε χθες ο διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ευρώπη κ. Ατζάι Τσόπρα.
Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο κ. Τσόπρα ανέφερε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή στην Ελλάδα βρίσκεται «στον σωστό δρόμο», προσθέτοντας ωστόσο ότι «θα απαιτηθεί περισσότερη προσπάθεια».