«Μεταρρυθμίστε την Υγεία». Το αίτημα της τρόικας προς τους εκπροσώπους του υπουργείου Υγείας κατά τη χθεσινή προκαταρκτική συνάντηση ήταν συγκεκριμένο. «Δεν είναι δυνατόν να μην είναι όλες οι υπηρεσίες Υγείας κάτω από μια “ομπρέλα”, να μην έχετε αναπτύξει την πρωτοβάθμια φροντίδα,να μην έχετε μηχανοργανώσει το σύστημα» φέρονται να είπαν. Απέναντι στους επτά της τρόικας, οι οποίοι ήταν καλά «διαβασμένοι» ως προς την ελληνική πραγματικότητα της Υγείας, κάθονταν οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου κκ. Α. Δημόπουλος και Ν.Πολύζος, ο αντιπρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) κ. Ι. Δατσέρης , ο γενικός επιθεωρητής των υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας κ. Μ. Σαμπατακάκης και διευθυντές του υπουργείου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι της τρόικας εξεπλάγησαν όταν διαπίστωσαν ότι τα ασφαλιστικά ταμεία συνάπτουν συμβάσεις με τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και όχι με τα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Πάντως, παράγοντες του υπουργείου έλεγαν χθες ότι τα περισσότερα θέματα που τέθηκαν περιλαμβάνονται στον νόμο για τη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ, ο οποίος ψηφίστηκε επί υπουργίας Αλ.Παπαδόπουλου .
Ενας φορέας
Ειδικότερα, για την υπαγωγή του συνόλου των υπηρεσιών Υγείας κάτω από έναν φορέα- εν προκειμένω το υπουργείο- η ελληνική πλευρά απάντησε ότι το σχέδιο έχει δρομολογηθεί. Μάλιστα, τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί η πρώτη μεγάλη σύσκεψη που αφορά την ενοποίηση του κλάδου Υγείας του ΙΚΑ με το ΕΣΥ.
Γενικοί γιατροί
Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκε και η ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Οι «επτά» ρώτησαν πόσοι γενικοί γιατροί χρειάζονται για την κάλυψη των αναγκών της χώρας. «Εξι χιλιάδες» απάντησαν οι εκπρόσωποι του υπουργείου. Συγκεκριμένα, ανέφεραν ότι σήμερα υπάρχουν 2.000
γιατροί και 500 ειδικευόμενοι. Επίσης, ότι θα εκπαιδευτούν γιατροί άλλων ειδικοτήτων οι οποίοι επιθυμούν να στραφούν προς τη γενική ιατρική. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο ευελπιστούν να συμπληρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό. Οι επιθεωρητές της τρόικας τόνισαν ότι πρέπει πλέον και στην Ελλάδα ο ασθενής να παραπέμπεται από έναν και μόνο γιατρό, ο οποίος θα έχει την ειδικότητα της γενικής ιατρικής. Στην πρόταση της τρόικας που αφορά την ύπαρξη ενός φορέα για την αγορά υπηρεσιών Υγείας, καθώς και ενιαίας πολιτικής τιμών και συμβάσεων με δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, η ελληνική πλευρά απάντησε ότι προχωρεί η κοινοπραξία των τεσσάρων μεγάλων Ταμείων (ΙΚΑ, ΟΠΑΔ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ).
Κοστολόγηση
Στο αίτημα περί κοστολόγησης των ιατρικών πράξεων οι εκπρόσωποι του υπουργείου απάντησαν ότι υπάρχει απόφαση για τις πράξεις τεσσάρων μεγάλων ειδικοτήτων: Παθολογίας, Καρδιολογίας, Ορθοπαιδικής και Χειρουργικής. «Τάξη» θα μπει επίσης στην Ακτινοθεραπεία- η οποία, όπως ειπώθηκε, αποτελεί τη «μαύρη τρύπα» του Συστήματος- και στην Παθολογική Ανατομική. Παράλληλα, θα συγκριθούν οι τιμές των ιατρικών πράξεων με αυτές που ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, θα ληφθεί υπόψη η μελέτη της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και των επιστημονικών εταιρειών.
Γενόσημα φάρμακα
Για τα γενόσημα (αντίγραφα) φάρμακα οι εκπρόσωποι του υπουργείου Υγείας είπαν ότι έχει ήδη ζητηθεί από τους διοικητές των νοσοκομείων να γίνεται χρήση τους στις κλινικές σε ποσοστό 30%. Επίσης, έδωσαν αναλυτικό κατάλογο με μειώσεις κονδυλίων κατά 20% σε φάρμακα και άλλα υλικά, όπως τα ορθοπαιδικά. Και οι δύο πλευρές υπεραμύνθηκαν της προώθησης των γενοσήμων στα νοσοκομεία διότι, όπως είπαν, κοστίζουν λιγότερο και έχουν το ίδιο αποτέλεσμα με τα πρωτότυπα.
Μηχανοργάνωση
Η ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων είναι το άλφα και το ωμέγα για να υπάρξει υγιής ανταγωνισμός μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Απαραίτητη προϋπόθεση, πάντως, για την εύρυθμη λειτουργία του ΕΣΥ είναι η μηχανοργάνωση των νοσοκομείων. «Εφαρμόστε τώρα τη μηχανοργάνωση και προωθήστε την κάρτα Υγείας. Πρέπει όλες οι πράξεις να είναι ψηφιοποιημένες» είπαν οι εκπρόσωποι της τρόικας. Η ελληνική πλευρά απάντησε ότι κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Ειδικά για το διπλογραφικό και το μηχανογραφικό σύστημα υπογράμμισε ότι ως το τέλος του Νοεμβρίου 30 νοσοκομεία θα το διαθέτουν.
Το φακελάκι
Η τρόικα ρώτησε τους εκπροσώπους του υπουργείου πώς μπορεί να παταχθεί το «φακελάκι». «Πρέπει να ενισχυθεί η ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, μέσω της οποίας θα αυξηθεί το εισόδημα των γιατρών και των άλλων υγειονομικών» απάντησαν. Επόμενη ερώτηση ήταν γιατί δεν αποδέχονται όλοι οι γιατροί το σύστημα αυτό. «Υπάρχει γεωγραφικό ζήτημα, καθώς και θέμα διαθεσιμότητας λοιπού προσωπικού. Επίσης, δεν είναι όλες οι ιατρικές πράξεις κοστολογημένες» απάντησε η ελληνική πλευρά.
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ
Ζητεί 27 εκατ. χρωστούμενα από τα Ταμεία
Σ τη διεκδίκηση των απολεσθέντων εσόδων, της τάξεως των 27 εκατ. ευρώ, από ασφαλιστικά ταμεία εξαιτίας της δεκάμηνης καθυστέρησης έκδοσης της βεβαίωσης καλής λειτουργίας του νοσοκομείου από το υπουργείο Υγείας, θα προχωρήσει ο πρόεδρος του Κοινωφελούς Ιδρύματος και του Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν κ. Α. Μαρτίνης . Σε ό,τι αφορά τη σύμπραξη με τη Γαίαθυγατρική του Ιατρικού Αθηνών- για τη λειτουργία της μαιευτικής κλινικής, ο κ. Μαρτίνης είπε ότι αναμένει τη γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και την απόφαση του υπουργού Υγείας. Δήλωσε πάντως ότι η μαιευτική κλινική λειτουργεί με άδεια του «Ερρίκος Ντυνάν» και ότι έχει δοθεί άδεια για επέκταση της ήδη υπάρχουσας κλινικής.
ΑΣΘΕΝΕΙΣΜΕΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΑΝΑΙΜΙΑ
Ασφαλισμένοι πληρώνουν για τις εξετάσεις
Ω ς και 1.500 ευρώ δίνουν σε μηνιαία βάση από τον περασμένο Αύγουστο οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία ασφαλισμένοι του Δημοσίου προκειμένου να υποβληθούν στις απαραίτητες γι΄ αυτούς εξετάσεις. Οπως καταγγέλλουν, από τις 3 Αυγούστου και ώσπου ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ) να προβεί στην κοστολόγηση των υλικών (π.χ., αποσιδήρωσης), «δεν θα καλύπτονται οι δαπάνεςστις οποίες υποβάλλονται οι ασθενείς αυτοίγια να εξασφαλίσουν την άκρως απαραίτητη όχι μόνο για την καλή υγεία αλλά για την ίδια τους τη ζωή θεραπεία της αποσιδήρωσής τους». Οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία ζητούν να βρεθεί λύση ως την κοστολόγηση των υλικών από τον ΟΠΑΔ.