«Παρελθέτω απ΄ εμού… την αρμοδιότηταν ταύτην» είπε με τον τρόπο του ο πρώην υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης όσον αφορά την εμπλοκή του, εκ της θέσεως που κατείχε ως επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης της ΝΔ, στην έκδοση των δομημένων ομολόγων, ενώ παρέπεμψε «διά τα περαιτέρω» στους υφυπουργούς, «δείχνοντας» έτσι τον υφιστάμενό του τότε κ. Π.Δούκα, ο οποίος υπέγραψε την έκδοση του ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή ο τελευταίος παρέπεμπε στους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, λέγοντας ότι εκείνοι είχαν την αρμοδιότητα των διαπραγματεύσε- ων για τους όρους του ομολόγου, ενώ αιτιολογώντας την υπογραφή του είπε ότι το ομόλογο των 280 εκατ. ευρώ που κατέληξε στο ΤΕΑΔΥ και στα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία ήταν επωφελές για το Δημόσιο.
Ο κ. Αλογοσκούφης κατέθεσε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά το σκάνδαλο με τα υπερτιμημένα δομημένα ομόλογα ότι «την υπόθεση αυτή δεν τη χειρίστηκα και ουδεμία γνώση είχα καθώς δεν συνδέθηκε με την άσκηση των καθηκόντων μου», διότι, όπως παρατήρησε, «τα θέματα έκδοσης ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου ανατέθηκαν κατά πάγια τακτική αποκλειστικά σε υφυπουργούς», δηλαδή στον κ. Δούκα, τον οποίο πάντως δεν κατονόμασε αλλά «φωτογράφισε» ως καθ΄ ύλην αρμόδιο για το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Οπως τόνισε, «όλες οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις και πράξεις αναφορικά με έκδοση ομολόγων εκδόθηκαν επ΄ ονόματι πάντοτε του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών από τους αποκλειστικά αρμόδιους υφυπουργούς». Ετσι, υποστήριξε ότι «ουδεμία αρμοδιότητα ή εξουσία είχα ή μπορούσα να ασκήσω στο συγκεκριμένο θέμα, για το οποίο δεν είχα καμία γνώση». Τα περί προμηθειών και υπερτιμολογήσεων των ομολόγων από χρηματιστηριακές και τράπεζες τα έμαθε «εκ των υστέρων», όπως είπε, ενώ επικαλέστηκε την έρευνα της Δικαιοσύνης, η οποία «δεν έχει εντοπίσει εμπλοκή οποιουδήποτε πολιτικού προσώπου, αλλά και υπηρεσιακού παράγοντα του ΓΛΔ ή του υπουργείου». Δήλωσε εξάλλου ότι δεν γνωρίζει κάτι το οποίο να δημιουργεί υπόνοιες για ευθύνες είτε των τότε υπουργών Απασχόλησης κ. Σ. Τσιτουρίδη και Εθνικής Αμυνας κ. Ευ. Μεϊμαράκη είτε του πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Ν. Γκαργκάνα ή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
«Επιστρέψαμε τα χρήματα στα Ταμεία»
Στη δικαστική έρευνα στηρίχθηκε και ο κ. Δούκας στην κατάθεσή του λέγοντας ότι δεν έχει προκύψει «καμία ανάμειξη και ευθύνη πολιτικού προσώπου του υπουργείου Οικονομικών», το οποίο, όπως υποστήριξε, «δεν είχε και δεν θα μπορούσε να έχει καμία αρμοδιότητα ή ανάμειξη στις αγοραπωλησίες ομολόγων στη δευτερογενή αγορά». Απέδωσε δε σε συκοφαντίες και ανακρίβειες το ότι τα Ταμεία ζημιώθηκαν από την αγορά των δομημένων ομολόγων, καθώς τους επεστράφησαν τα χρήματα εις το ακέραιο, ενώ όσα αποφάσισαν να διακρατήσουν τα ομόλογα, στα οποία είχαν επενδύσει, το έπραξαν επειδή εκτίμησαν ότι είναι μια συμφέρουσα τοποθέτηση. Ο κ. Δούκας κατέθεσε επίσης ότι το υπουργείο Οικονομικών εισέπραξε σε όλες τις περιπτώσεις για λογαριασμό του Δημοσίου όλη την αξία των εκδοθέντων ομολόγων, για τα οποία, όπως είπε, «ακολουθήθηκαν διαχρονικά οι ίδιες διαδικασίες, οι ίδιες μέθοδοι ανάθεσης και από τις ίδιες αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου», ενώ σε ό,τι αφορά τον ίδιο προσωπικά υποστήριξε ότι «ουδεμία ανάμειξη είχε στην όλη διαδικασία κατάρτισης των όρων της σύμβασης».