Πάμε στο καφέ για παιχνίδι και χορό

Στη χώρα του φραπέ το «εθνικό ποτό» ποτέ δεν πίνεται σκέτο. Από το παραδοσιακό λουκουμάκι και το τσιγάρο των θεριακλήδων ως τα σοκολατένια μπισκότα των μοντέρνων καφέ, τα συνοδευτικά αποτελούσαν ανέκαθεν κλειδί της απόλαυσης και τμήμα της «φιλοσοφίας» του καφέ. Εν έτει 2010 ωστόσο το ελληνικό επιχειρηματικό δαιμόνιο υπερβαίνει τα αναμενόμενα και παντρεύει τον καφέ με «νέες γεύσεις»: βιβλία, επιτραπέζια παιχνίδια, μαθήματα χορού, ακόμη και διαδραστικές θεατρικές παραστάσεις, ανήκουν στο μενού των πρωτότυπων καφέ της πόλης! Το καθημερινό πρόγραμμα της καφετέριας «Εl Βandoneon» στο Θησείο θυμίζει διασταύρωση φροντιστηρίου ισπανικών και σχολής χορού.

Στη χώρα του φραπέ το «εθνικό ποτό» ποτέ δεν πίνεται σκέτο. Από το παραδοσιακό λουκουμάκι και το τσιγάρο των θεριακλήδων ως τα σοκολατένια μπισκότα των μοντέρνων καφέ, τα συνοδευτικά αποτελούσαν ανέκαθεν κλειδί της απόλαυσης και τμήμα της «φιλοσοφίας» του καφέ. Εν έτει 2010 ωστόσο το ελληνικό επιχειρηματικό δαιμόνιο υπερβαίνει τα αναμενόμενα και παντρεύει τον καφέ με «νέες γεύσεις»: βιβλία, επιτραπέζια παιχνίδια, μαθήματα χορού, ακόμη και διαδραστικές θεατρικές παραστάσεις, ανήκουν στο μενού των πρωτότυπων καφέ της πόλης!

Το καθημερινό πρόγραμμα της καφετέριας «Εl Βandoneon» στο Θησείο θυμίζει διασταύρωση φροντιστηρίου ισπανικών και σχολής χορού. Μαθήματα αργεντίνικου τανγκό κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή, ισπανικών την Πέμπτη το απόγευμα, φλαμένκο το ίδιο βράδυ και σάλσα την Παρασκευή συνθέτουν την… πλήρη εμπειρία μύησης στη λατινοαμερικανική και ισπανική κουλτούρα που προσφέρει. Οπως εξηγεί ο κ. Λουίς Μέστρε, ιδιοκτήτης του καφέ και δάσκαλος αργεντίνικου τανγκό, όλα ξεκίνησαν από μια απλή ανάγκη: «Να χορεύουμε τανγκό! Στην Αθήνα δεν υπήρχαν χώροι και έτσι σε πρώτη φάση αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα αργεντίνικο εστιατόριο. Το εγχείρημα πέτυχε και έδωσε τη θέση του σε νέες επιθυμίες:“Ωραία δεν θα ήταν να χορεύαμε τανγκό και το… απόγευμα;” σκεφτόμασταν. Κάπως έτσι προέκυψε η ιδέα για το καφέ και σταδιακά εμπλουτίστηκε με όλα τα μαθήματα που μπορείτε να απολαύσετε σήμερα» σχολιάζει.

Οσοι άλλωστε επιλέξουν να απολαύσουν τον καπουτσίνο τους στο καφέ μπαρ της αμαξοστοιχίας-θεάτρου «Το Τρένο στο Ρουφ» θα βρεθούν στο περιβάλλον μιας άλλης εποχής. Ο ζεστός καφές σερβίρεται μέσα σε ένα παλιό ξύλινο φορτηγό βαγόνι, το οποίο διαθέτει ακόμη στους ξύλινους τοίχους του τους σιδερένιους χαλκάδες όπου βρίσκονταν δεμένα τα άλογα που μετέφερε κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι πιο προσεκτικοί ωστόσο σύντομα θα αντιληφθούν ότι οι σερβιτόρες του καφέ μετατρέπονται σε ήρωες ενός… θεατρικού έργου. «Στόχος ήταν να δημιουργήσουμε μια ρεαλιστική ατμόσφαιρα όπου η πραγματικότητα αλληλεπιδρά με το θεατρικό έργο και οι ίδιες οι υποτιθέμενες σερβιτόρες καταλήγουν να υποδύονται άλλους οκτώ ρόλους. Ο χώρος, οι ηθοποιοί και το κείμενο δημιουργούν μια σύνθεση που προσφέρει μια ολοκληρωμένη διαφορετική εμπειρία» αναφέρει η κυρία Τατιάνα Λυγάρη, σκηνοθέτις του έργου που τιτλοφορείται «Γαϊδουροκαλόκαιρο» και διαδραματίζεται- πού αλλού;μέσα στην καφετέρια ενός σιδηροδρομικού σταθμού.

Θεσσαλονίκη
«Ραχάτι»

Χαλιά και μαξιλάρες στο πάτωμα, ναργιλές σε δεκάδες γεύσεις και παράξενα αρωματικά τσάγια θα σας μυήσουν στον αραβικό τρόπο ζωής. Μην ξεχάσετε να βγάλετε τα παπούτσια σας προτού εισέλθετε!

Ολύμπου 75, Θεσσαλονίκη «Ζώγια»
Βιβλία και εφημερίδες σάς προσφέρονται δωρεάν μαζί με περισσότερα από πενήντα είδη τσαγιού και αφεψημάτων.

Για τη… συμπάθεια εμπιστευθείτε το προσωπικό της καφετέριας που έχουν αγαπήσει γενιές βιβλιοφάγων.

Αλ. Σβώλου 54, Θεσσαλονίκη «Ρlayhouse»
Φραπέ και επιτραπέζια

«Για εμάς “καφές και επιτραπέζιο” έχει καταλήξει να σημαίνει “καφές και τσιγάρο”. Εχουμε συνηθίσει σε αυτόν τον τρόπο ψυχαγωγίας και πλέον μας φαίνεται ανιαρό να πίνουμε τον φραπέ μας… σκέτο» λέει στο «Βήμα» η Σεβαστή, φοιτήτρια της ΑΣΟΕΕ, καθισμένη μαζί με τις φίλες της Βανέσα, Χριστίνα και Λίνα γύρω από ένα παράξενο επιτραπέζιο παιχνίδι που αποφάσισαν να «δοκιμάσουν» σήμερα στο «Ρlayhouse» που βρίσκεται στη Βαλτετσίου 49 στα Εξάρχεια. Τις οδηγίες αναλαμβάνει να τους εξηγήσει ο Αλέξανδρος, ο λεγόμενος «παιχνιδογνώστης», ο οποίος έχει την ευθύνη (ως ειδικός) να μυήσει τους θαμώνες στα μυστικά των… διακοσίων διαφορετικών παιχνιδιών που έχει συγκεντρώσει το καφέ από κάθε γωνιά του πλανήτη. «Αρχικά πέρασα τη “βασική εκπαίδευση” που περιείχε 100 παιχνίδια και σταδιακά αύξησα τις γνώσεις μου φθάνοντας στα 200. Δεν μπορώ ποτέ να εφησυχάζωόμως. Διαρκώς φτάνουν νέα παιχνίδια και πρέπει να είμαι πάντα σε εγρήγορση» λέει ο ίδιος στο «Βήμα». «Πανελλήνιον»
Ελληνικός καφές και σκάκι
Τ ο παραδοσιακό καφενείο στη συμβολή των οδών Μαυρομιχάλη και Σόλωνος είναι κάθε άλλο παρά συνηθισμένο. Το χτύπημα των ζαριών δεν δημιουργεί τη γνώριμη «βαβούρα» των ταβλαδόρων, ενώ τα τραπέζια δεν είναι στρωμένα με τσόχες για πρέφα και κουμ καν. Αντιθέτως, κοιτώντας γύρω μας αντικρίζουμε μια αίθουσα στρωμένη με… σκακιέρες! Πρόκειται για το μοναδικό σκακιστικό καφενείο της Αθήνας, το οποίο αριθμεί περισσότερες από τρεις δεκαετίες ζωής και έχει φιλοξενήσει «σκακιστές κάθε είδους, από νέα παιδιά που μυούνται στα μυστικά του “αθλήματος” ως κορυφαίους βετεράνους», όπως εξηγεί ο συνιδιοκτήτης κ. Γιάννης Κατσώνης. «Για όλους εμάς που ασχολούμαστε με το αθλητικό σκάκιαυτό το στέκι είναι ο μοναδικός χώρος όπου διασκεδάζουμε ακονίζοντας το μυαλό μας» τονίζει πίνοντας φραπέ μπροστά στη σκακιέρα ο τρεις φορές πρωταθλητής Πειραιά κ. Δημήτρης Τσομής.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.