Σχεδιάζουν ελληνική πόλη στο Πεκίνο

Κινέζοι και έλληνες επενδυτές ευελπιστούν να κτίσουν μια ελληνική πόλη στα προάστια του Πεκίνου, σε μια προσπάθεια να αναδείξουν στην Κίνα την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας. Οι οικονομικοί υποστηρικτές της προσπάθειας αυτής σχεδιάζουν ακόμη και να μεταφέρουν το ελληνικό περίπτερο από την έκθεση της Σανγκάης στη συγκεκριμένη υπό ανάπτυξη περιοχή της Μι Γιουν. «Ηδη έχουμε εξασφαλίσει την έγκριση αλλά και την ενθάρρυνση από την ελληνική κυβέρνηση να δημιουργήσουμε μια ελληνική θεματική πόλη στην Κίνα και ειδικότερα στη Μι Γιουν» αναφέρει ο κ.

Κινέζοι και έλληνες επενδυτές ευελπιστούν να κτίσουν μια ελληνική πόλη στα προάστια του Πεκίνου, σε μια προσπάθεια να αναδείξουν στην Κίνα την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας.

Οι οικονομικοί υποστηρικτές της προσπάθειας αυτής σχεδιάζουν ακόμη και να μεταφέρουν το ελληνικό περίπτερο από την έκθεση της Σανγκάης στη συγκεκριμένη υπό ανάπτυξη περιοχή της Μι Γιουν.

«Ηδη έχουμε εξασφαλίσει την έγκριση αλλά και την ενθάρρυνση από την ελληνική κυβέρνηση να δημιουργήσουμε μια ελληνική θεματική πόλη στην Κίνα και ειδικότερα στη Μι Γιουν» αναφέρει ο κ. Χρ. Βλάχος, διευθυντής του Ελληνοκινεζικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου στην Αθήνα και ταυτόχρονα εταίρος της όλης προσπάθειας από ελληνικής πλευράς.

Με στόχο την υλοποίηση της παραπάνω ιδέας, ομάδες από σχεδιαστές και επενδυτές από τις δύο χώρες έχουν ήδη αρχίσει να σχηματίζονται. Ο εμπνευστής του σχεδίου κ. James Jao, πρόεδρος της αμερικανικής Long Οn Group, η οποία εξειδικεύεται στην πολεοδομική ανάπτυξη και στις σχετικές επενδύσεις, ανέφερε ότι η περιοχή της Μι Γιουν είναι ιδανική για την ανάπτυξη της συγκεκριμένης ιδέας.

«Βρήκαμε μια περιοχή 6.500

στρεμμάτων στα δυτικά του ποτα μού Τσάο Χεστη συγκεκριμένη τοποθεσία και είμαστε έτοιμοι να ολοκληρώσουμε τις μελέτες μας προκειμένου να παρουσιάσουμε το έργο στην κυβέρνηση» αναφέρει ο κ. Jao, κινεζοαμερικανός πολεοδόμος, ο οποίος ήταν υψηλό στέλεχος στις υπηρεσίες πολεοδομικού σχεδιασμού της Νέας Υόρκης. Το έργο αυτό εκτιμάται ότι θα κοστίσει περί τα 1,5 δισ. δολάρια, τα οποία θα εισρεύσουν από έλληνες επιχειρηματίες, καθώς και από κινέζους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται εκτός και εντός Κίνας. Το έργο αναμένεται να έχει ξεκινήσει ως το τέλος του 2011.

Οπως αναφέρει ο κ. Βλάχος, η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με το συγκεκριμένο έργο και μάλιστα ο υπουργός Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκης εξέφρασε την υποστήριξή του προς την κινεζική κυβέρνηση, με αποκορύφωμα την αδελφοποίηση της Σπάρτης με τη Μι Γιουν. Ακόμη, οι δύο πλευρές με βάση τη συνεργασία για το συγκεκριμένο έργο μπορούν να ανταλλάξουν ιδέες σχετικά με θέματα πολιτισμού, κουλτούρας, καθώς και εμπειρίες που αποκόμισαν από τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων.

Σύμφωνα με τον κ. Βλάχο, η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε στη μετακόμιση του ελληνικού περιπτέρου από τη Σανγκάη στη Μι Γιουν. Το έργο αυτό έχει στόχο, εκτός των άλλων, και την κινεζική αγορά καθώς θα περιλάβει δημιουργία οικιστικών συγκροτημάτων, μια επένδυση που θα χρηματοδοτηθεί κατά κύριο λόγο από την Κίνα. Παράλληλα, και ιδιωτικά κεφάλαια από την Ελλάδα είναι διαθέσιμα να χρηματοδοτήσουν το οικιστικό αυτό πρόγραμμα.

Η κύρια ευθύνη της ελληνικής πλευράς είναι η μεταφορά τεχνογνωσίας για την αρχιτεκτονική, καθώς και η μεταφορά στοιχείων της ελληνικής κουλτούρας. Εκτός των άλλων, η γνωριμία των Κινέζων με τον κλασικό ελληνικό πολιτισμό και κυρίως αυτόν της Σπάρτης θα ενθαρρύνει πολλούς Κινέζους να επισκεφθούν την Ελλάδα.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.