Μοσχαράκι με μπίρα, πιπεριές Φλωρίνης και μαντζουράνα
Υλικά για 2-3 άτομα
500 γραμμ. μοσχαράκι (ποντίκι), σε μπουκίτσες • ½ φλιτζ. έ.π. ελαιόλαδο • 5-6 σκελίδες σκόρδου, καθαρισμένες και ψιλοκομμένες • 500 γραμμ. μανιτάρια λευκά, χωρίς το κοτσάνι (ολόκληρα αν είναι μικρά ή κομμένα στη μέση αν είναι μεγάλα) • 2 κλωναράκια μαντζουράνας, φρέσκιας, ψιλοκομμένα ή ½ κ.σ. ξερή • 4 πιπεριές Φλωρίνης, ξεσποριασμένες και χοντροκομμένες • 500 ml μπίρα • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι • 250 γραμμ. γιαούρτι, στραγγιστό ή τυρί κρέμα (τύπου Philadelphia)
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το μοσχαράκι με το σκόρδο. Προσθέτουμε τα μανιτάρια, τη μαντζουράνα και τις πιπεριές. Σβήνουμε με την μπίρα, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και λίγο νερό. Το βράζουμε σε σιγανή φωτιά ώσπου να μαλακώσει το κρέας. Δυναμώνουμε τη φωτιά για να δέσει λίγο το ζουμάκι και τέλος ρίχνουμε το γιαούρτι ή το τυρί κρέμα. Σβήνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε για λίγα λεπτά. Σερβίρεται με ρύζι ή πουρέ πατάτας.
Ρακόμελο ζελέ
Υλικά για 6-8 άτομα
350ml ρακή • 350 ml νερό 150γραμμ. ζάχαρη • 3 φύλλα ζελατίνας (15 γραμμ.) • 250ml μέλι
Εκτέλεση
Μουλιάζουμε τα φύλλα ζελατίνας σε λίγο κρύο νερό, μέχρι να μαλακώσουν. Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε τη ρακή με τη ζάχαρη και το νερό, έως ότου λιώσει η ζάχαρη, αλλά χωρίς να βράσει. Αδειάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε τα φύλλα ζελατίνας αφού τα στύψουμε με το χέρι. Ρίχνουμε το μέλι και ανακατεύουμε με μια κουτάλα. Το αφήνουμε για λίγο μέχρι να αρχίσει να πήζει, γεμίζουμε ατομικές φόρμες και τις τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες. Ξεφορμάρουμε βουτώντας σε ζεστό νερό και σερβίρουμε.