Κίνα Υπό κράτηση πολλοί φίλοι του αντιφρονούντα Νομπελίστα Ειρήνης

«Πρόκειται για έγκλημα. Διαμαρτυρόμαστε έντονα, καλούμε την κυβέρνηση να απελευθερώσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα την Ζιλίν και να την αφήσει να επικοινωνήσει με τους φίλους της», πρόσθεσε.

Συγγενείς των θυμάτων της αιματηρής καταστολής του δημοκρατικού κινήματος του 1989 στην Κίνα δήλωσαν σήμερα ότι η κινεζική αστυνομία έχει θέσει υπό κράτηση αρκετούς υπέρμαχους της δημοκρατίας, φίλους του αντιφρονούντα και νομπελίστα Ειρήνης το 2010 Λιού Σιαομπό.

Τις τελευταίες ημέρες αρκετοί υποστηρικτές της δημοκρατίας εξαφανίστηκαν κατά τρόπο ανεξήγητο, το κινητό τους τηλέφωνο δεν λειτουργεί και πιθανώς τελούν υπό κράτηση σε άγνωστο μέρος, εξήγησε η Ζανγκ Σιανλίνγκ, μέλος των «Μητέρων της Τιενανμέν» οργάνωσης που μάχεται για την αποκατάσταση της αλήθειας για την καταστολή του κινήματος για τη δημοκρατία τον Ιούνιο 1989.

Μεταξύ των προσώπων που συνελήφθησαν είναι η Ντινγκ Ζιλίν, η εκπρόσωπος της οργάνωσης «Μητέρες της Τιενανμέν», διευκρίνισε η Ζανγκ.

«Καταδικάζουμε έντονα την κυβέρνηση που στερεί την ελευθερία από τη Ντινγκ Ζιλίν», δήλωσε.

«Πρόκειται για έγκλημα. Διαμαρτυρόμαστε έντονα, καλούμε την κυβέρνηση να απελευθερώσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα την Ζιλίν και να την αφήσει να επικοινωνήσει με τους φίλους της», πρόσθεσε.

Εδώ και τέσσερις ημέρες τα μέλη της οργάνωσης προσπαθούν μάταια να επικοινωνήσουν με την Ζιλίν και τον σύζυγό της Ζιάνγκ Πεϊκούν. Η εκπρόσωπος των «Μητέρων της Τιενανμέν» έπρεπε να βρίσκεται στην περιοχή Ουσί της ανατολικής Κίνας όπου έχει σπίτι.

Ο Ζιάνγκ Τσισένγκ, ένας συγγραφέας και φίλος του Σιαομπό, επίσης έχει εξαφανιστεί εδώ και τουλάχιστον μια εβδομάδα και φέρεται να τελεί υπό κράτηση, σύμφωνα με την Ζανγκ Σιανλίνγκ.

Ο Λιού Σιαομπό που κρατείται στη βορειοανατολική επαρχία Λιαονίνγκ, είναι ο πρώτος πολίτης της Κίνας που βραβεύτηκε με Νόμπελ Ειρήνης.

Ο 54χρονος διανοούμενος εκτίει ποινή 11ετούς κάθειρξης γιατί ήταν ένας από τους συντάκτες της «Χάρτας 08», ενός μανιφέστου για τον εκδημοκρατισμό στην Κίνα.

Ο Σιαομπό αφιέρωσε το βραβείο του στις «ψυχές που χάθηκαν στις 4 Ιουνίου», δηλαδή στους νεκρούς της πλατείας Τιενανμέν. Ο ίδιος είχε προσπαθήσει τότε να έχει ρόλο μεσολαβητή ανάμεσα στις αρχές και τους σπουδαστές, πριν το κίνημα κατασταλεί από τον στρατό.

Τουλάχιστον 600 Κινέζοι πανεπιστημιακοί, υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δικηγόροι υπέγραψαν ανοικτή επιστολή που ζητούν εκδημοκρατισμό στην Κίνα, όπως και την απελευθέρωση του Λιού και άλλων κρατουμένων συνείδησης.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.