Οταν κάποιος αρχίζει να έχει το αίσθημα της ναυτίας ή έχει εμετούς μετά την κατανάλωση μανιταριών, πρέπει να ειδοποιεί αμέσως οποιονδήποτε διαθέσιμο γιατρό.

Ακόμα και αν τα συμπτώματα σταματήσουν σε μικρό διάστημα μετά την εκδήλωση τους, δεν είναι λόγος να εκτιμηθεί ότι ο κίνδυνος έχει περάσει, δήλωσε ο Μίκαελ Ντίτερς του κέντρου ενημέρωσης δηλητηριάσεων. Τα συμπτώματα επανέρχονται μετά από αρκετές ώρες γεγονός που σηματοδοτεί την πρόκληση σοβαρής βλάβης στο συκώτι.

Οταν εμφανίζεται μια τέτοια κατάσταση, παρέχεται και τηλεφωνική βοήθεια. Σε πολλές χώρες υπάρχει ανοικτή γραμμή για δηλητηριάσεις. Επίσης μπορεί να χορηγηθεί βοήθεια και με την κλήση μιας κλασικής γραμμής αμέσου βοηθείας.

Ανθρωποι που συνηθίζουν να πηγαίνουν στο δάσος για να μαζέψουν μανιτάρια πρέπει να έχουν πάντα μαζί τους τον αριθμό της ανοικτής γραμμής για τις δηλητηριάσεις. Είναι επίσης χρήσιμο να υπάρχει ένα μικρό δείγμα των μανιταριών που καταναλώθηκαν, δηλώνει ο Ντίτερς. Σε περίπτωση δηλητηρίασης το δείγμα των μανιταριών βοηθά τον γιατρό να καθορίσει τον τύπο του δηλητηρίου που έχει μολύνει τον οργανισμό του πάσχοντα.

Οσοι αρέσκονται στη συλλογή άγριων μανιταριών μπορούν να τα καταναλώνουν μόνο όταν είναι απολύτως σίγουροι για την προέλευση τους και την ασφάλεια τους. Εάν έχουν οποιαδήποτε αμφιβολία πρέπει να απευθυνθούν σε έναν ειδικό για το θέμα.