O Αντόνιο Σάλας είναι ο πιο διάσημος ρεπόρτερ-«φάντασμα» στην Ισπανία. Κανείς δεν ξέρει το αληθινό του όνομα. Εισχωρεί αδίστακτα στις ομάδες που τον ενδιαφέρουν, όπως οι νεοναζιστές χούλιγκαν της Ρεάλ Μαδρίτης, οι δουλέμποροι που διακινούν γυναίκες από την Ανατολική Ευρώπη στην Ιβηρική ή οι ισλαμιστές τρομοκράτες. Ζει για χρόνια μαζί τους. Γίνεται «ένας από αυτούς». Το τελευταίο του βιβλίο μόλις κυκλοφόρησε και έχει τίτλο «Ο Παλαιστίνιος». Ο Σάλας περιγράφει πώς έζησε μια ολόκληρη πενταετία σαν επίδοξος τρομοκράτης σε μυστικό στρατόπεδο στη Βενεζουέλα. Εμαθε αραβικά, μελέτησε το Κοράνι, έκανε ακόμη και περιτομή ώστε να μην αμφισβητηθεί η δήθεν αραβική του καταγωγή. Και κατάφερε να γίνει τακτικός συνομιλητής του διαβόητου τρομοκράτη Ιλιτς Ραμίρες Σάντσες , ή Κάρλος το Τσακάλι, κερδίζοντας τη φιλία και την εμπιστοσύνη του.
Συντροφιά με την ΕΤΑ και τη Χεζμπολάχ
Κάποιοι λένε ότι ο Σάλας είναι γύρω στα 35. Μοναδικός εργοδότης του είναι ο εαυτός του. Στη Βενεζουέλα πήρε το «βάπτισμα του πυρός» εμπλεκόμενος με ένοπλες ομάδες, από τη βασκική ΕΤΑ και τη Χεζμπολάχ μέχρι τις Επαναστατικές Ενοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FΑRC). Οπως ισχυρίζεται, σε ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης τρομοκρατών έξω από την πρωτεύουσα Καράκας γνώρισε τους δύο αδελφούς του Κάρλος, τον Βλαντίμιρ και τον Λένιν Ραμίρες Σάντσες . «Η κυβέρνηση του Ούγκο Τσάβες δεν είχε ιδέα για την ύπαρξη του στρατοπέδου» λέει.
Χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο Μοχάμεντ Αμπντουλάχ και παριστάνοντας τον παλαιστινιακής καταγωγής Λατινοαμερικανό κατάφερε να γνωρίσει όλη την οικογένεια Σάντσες, ακόμη και την ίδια την υπέργηρη μητέρα τού τρομοκράτη. Μια μέρα που συνέτρωγε μαζί τους έτυχε να χτυπήσει το τηλέφωνο. Ηταν ο Κάρλος από τη φυλακή, στο Παρίσι. Τα δύο αδέλφια σύστησαν διά τηλεφώνου τον Αντόνιο στο «Τσακάλι».
«Τον αποκάλεσα “Ιλιτς” και “κομαντάντε Σαλίμ”, το όνομα που του είχαν δώσει οι παλαιστίνιοι σύντροφοί του. Μιλήσαμε για πάνω από μία ώρα» λέει ο «Φαντομάς» της ισπανικής δημοσιογραφίας. Λίγες εβδομάδες και μερικές εκατοντάδες ώρες συνομιλίας μετά, ο Κάρλος ανέθεσε στον Αντόνιο μια αποστολή: να «στήσει» την προσωπική του ιστοσελίδα στο Διαδίκτυο.
Κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης παλαιστινιακής του ζωής στη Βενεζουέλα εκπαιδεύτηκε στη χρήση του Καλάσνικοφ ΑSΚ-103, του ισραηλινού ούζι, της αμερικανικής καραμπίνας Μ4, καθώς και του βελγικού τουφεκιού FΝ FΑL.
Η αξία της… περιτομής
«Η διαδικασία της περιτομής ήταν πιο επώδυνη απ΄ ό,τι φανταζόμουν» τονίζει ο οπαδός της «βιωματικής» δημοσιογραφικής σχολής. Αποδείχτηκε ότι άξιζε ο κόπος:
κάποια στιγμή τον κάλεσαν σε ένα χαμάμ όπου οι άνδρες κυκλοφορούσαν γυμνοί. «Αν δεν είχα κάνει περιτομή, αυτή τη στιγμή μπορεί να ήμουν νεκρός» , λέει.
Προαγωγός, σκίνχεντ, τρομοκράτης…
Ο Σάλας έχει δημοσιεύσει μέχρι στιγμής τρία βιβλία,με πρώτο το «Ενας χρόνος που έκανα τράφικινγκ μαζί με γυναίκες» το 2004.Αφού πέρασε πάνω από 400 ημέρες στα πιο κακόφημα πορνεία της Βαρκελώνης,της Μαδρίτης και της Πόλης του Μεξικού,κατόπιν προχώρησε σε μια σειρά συγκλονιστικών αποκαλύψεων για τα κυκλώματα διακίνησης γυναικών στην Ισπανία, οδηγώντας τις Αρχές στην εξάρθρωση συμμοριών.
Το δεύτερο βιβλίο του ήταν το «Ημερολόγιο ενός σκίνχεντ», το 2006.Είναι η σημαντικότερη εκ των έσω καταγραφή του κινήματος των ισπανών νεοναζιστών, των γνωστών και ως «Ultras Sur»,σκληροπυρηνικών οπαδών της Ρεάλ Μαδρίτης.Ο Σάλας «έγινε» σκίνχεντ με το ψευδώνυμο «Τiger88».Και διαπίστωσε ότι «όλοι οι οργανωμένοι σύνδεσμοι φιλάθλων των μεγάλων ποδοσφαιρικών ομάδων της Ισπανίας διαθέτουν στις τάξεις τους ακροδεξιά στοιχεία».Και μιλάει για πανευρωπαϊκό φαινόμενο: «Οι μεγαλύτεροι αθλητικοί σύλλογοι της Ευρώπης επωάζουν νεοναζιστές στους οπαδικούς τους κόλπους,παρέχοντάς τους κάθε Κυριακή εισιτήρια για τους αγώνες».
«Είχε σκοτώσει 82 ανθρώπους και ανησυχούσε για μένα»
Ο Κάρλος το Τσακάλι καλούσε συχνά τον Σάλας στο κινητό του τηλέφωνο από τις φυλακές υψίστης ασφαλείας Λα Σαντέ του Παρισιού,όπου εκτίει την ποινή του,δίνοντάς του σαφείς εντολές τι ακριβώς θα αναρτήσει στην ιστοσελίδα του (www. ilichramirez.blogspot.com).
«Δεν με άφηνε ποτέ να του κάνω ερωτήσεις.Ηταν φανερό ότι οι ερωτήσεις τον έκαναν να θυμώνει.Οπότε τον άφηνα απλώς να μιλάει»επισημαίνει ο Σάλας, ενώ ταυτόχρονα παραδέχεται στο βιβλίο του ότι υπέκλεπτε τις συνομιλίες τους. «Τον έχω ηχογραφήσει στο τηλέφωνο να ομολογεί κάποιες από τις συνολικά 82 δολοφονίες τις οποίες έχει διαπράξει»γράφει.
Ο Αντόνιο κατέληξε να γίνει τόσο επιστήθιος- αν και πάντοτε από τηλεφώνου- φίλος με τον Κάρλος,ώστε ο τελευταίος «ανησυχούσε μήπως πάθω κάτι κακό. Είναι παράξενο το συναίσθημα να ανησυχεί για σένα κάποιος που ευθύνεται για τις στυγερές δολοφονίες τόσων ανθρώπων» προσθέτει ο Σάλας. Το αποκορύφωμα της μεταξύ τους σχέσης ήταν όταν το «Τσακάλι» προσκάλεσε τον Αντόνιο να τον επισκεφτεί στη φυλακή στο Παρίσι.«Αναγκάστηκα να αρνηθώ όμως,αφού κάτι τέτοιο θα σήμαινε πως θα έπρεπε να αποκαλύψω την πραγματική μου ταυτότητα για να διασφαλίσω το επισκεπτήριο»τονίζει ο Σάλας. Και καταλήγει:«Πάνω από οποιονδήποτε Κάρλος βρίσκεται η δουλειά μου.Και πάνω απ΄ όλους,οι αναγνώστες μου. Σε αυτούς λογοδοτώ».
ΓΚΥΝΤΕΡ ΒΑΛΡΑΦ: Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΠΡΩΤΟΣ ΔΙΔΑΞΑΣ
Οταν το ρεπορτάζ αγιάζει τα μέσα
Ο μυστηριώδης Ισπανός ακολουθεί πιστά τα δημοσιογραφικά βήματα του βετεράνου γερμανού ρεπόρτερ Γκύντερ Βάλραφ (φωτογραφία αριστερά).Ο 68χρονος σήμερα Βάλραφ χρησιμοποιούσε ως ερευνητική μέθοδο τη «συμμετοχική παρατήρηση».Μεγάλη εκδοτική επιτυχία- και στην Ελλάδα- σημείωσε το βιβλίο του «Στο Περιθώριο» (1985),στο οποίο καταγράφει τα παθήματά του όταν υποδυόταν μεταμφιεσμένος τον παράνομο μετανάστη από την Τουρκία αφήνοντας ένα τεράστιο μουστάκι και κάνοντας τις πιο κακοπληρωμένες και ανθυγιεινές εργασίες στην (τότε) Δυτική Γερμανία.Τον Μάιο του 1974 είχε έρθει στην Ελλάδα,αλυσοδέθηκε στο Σύνταγμα διαμαρτυρόμενος για τη χούντα του Ιωαννίδη,συνελήφθη και βασανίστηκε.