Στην (προεκλογική) ιστοσελίδα του «γαλάζιου» υποψήφιου περιφερειάρχη Αττικής- και συνεργάτη του δημάρχου Αθηναίων κ. Ν.Κακλαμάνη ως πρόσφατα με την ιδιότητα του προέδρου του Οργανισμού Νεολαίας και Αθλησης του δήμου- κ. Β. Κικίλια φιγουράρει η φωτογραφία από τα εγκαίνια «του αναδιαμορφωμένου χώρου στο Σεράφειο Κολυμβητήριο» (της οδού Πειραιώς και Π. Ράλλη), τον Ιούνιο του 2008. Λεπτομέρεια: «Σεράφειο Κολυμβητήριο» δεν υφίσταται! Οι παράτες και τα ταρατατζούμ, παρουσία και του τότε (υπερ)υπουργού Εσωτερικών κ. Πρ.Παυλόπουλου, αφορούσαν τις παρεμβάσεις που έγιναν στον περιβάλλοντα χώρο τού πολλάκις εξαγγελθέντος κολυμβητηρίου, για την κατασκευή του οποίου μάλιστα υπεγράφησαν στο παρελθόν όχι μία, αλλά δύο προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ Δήμου Αθηναίων και Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, ύψους αρκετών εκατομμυρίων ευρώ!
Ανακοινώσεις, συμβάσεις και τελετές
Από την εποχή του κ. Δ.Αβραμόπουλου έχει εξαγγελθεί η κατασκευή ενός νέου, υπερσύγχρονου κολυμβητηρίου στη θέση του παλαιού, το οποίο υπέστη σοβαρές ζημιές από τον σεισμό του 1999. Από τότε έχουν παρέλθει έντεκα ολόκληρα χρόνια ενώ έχει μεσολαβήσει και μια Ολυμπιάδα. Παρά ταύτα το κολυμβητήριο-κληροδότημα παραμένει ανεκπλήρωτη υπόσχεση για τους χιλιάδες κατοίκους των γύρω περιοχών (Ρουφ, Γκάζι, Πετράλωνα, Θησείο, Ταύρος). «Τα παιδιά που γεννήθηκαν έκτοτε το ακούν σαν μια μακρινή ιστορία από τους γονείς τους» αναφέρεται στο Facebook, όπου υπάρχει σχετική ανάρτηση.
* Το 2001 ο τότε δήμαρχος Αθηναίων κ. Αβραμόπουλος εξήγγειλε την ανέγερση ενός νέου κολυμβητηρίου «με σύγχρονες ολυμπιακές προδιαγραφές δυνατότητας 3.000 θέσεων» και προϋπολογισμού 2,5 δισ. δραχμών.
* Το 2003 η διάδοχός του κυρία Ντόρα Μπακογιάννη εξήγγειλε την κατασκευή «ενός νέου υπερσύγχρονου κλειστού κολυμβητηρίου με δύο δεξαμενές- μία ολυμπιακών διαστάσεων και μία παιδική», ενταγμένου σε ένα «φιλόδοξο αλλά ρεαλιστικό πρόγραμμα» για τη δημιουργία του «μεγαλύτερου αθλητικού πυρήνα της πόλης».
* Τον Μάιο του 2003 η κυρία Μπακογιάννη υπέγραψε προγραμματική σύμβαση με τον τότε υφυπουργό Αθλητισμού του ΠαΣοΚ κ. Γ. Λιάνη, ύψους 5.770.000 ευρώ με σταδιακή εκταμίευση ως το 2005. Ωστόσο το έργο δεν ξεκίνησε.
* Ακολούθησε νέα προγραμματική σύμβαση τον Ιούλιο του 2005, την οποία υπέγραψε η κυρία Μπακογιάννη με τον υφυπουργό Αθλητισμού της ΝΔ κ. Γ. Ορφανό αυξάνοντας στα 6.500.000 ευρώ το κόστος, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός τελικώς ανήλθε σε 8.000.000 ευρώ (πλέον ΦΠΑ). Η νέα σύμβαση παρουσιάστηκε ως συνέχεια της προηγούμενης, αλλά με τροποποιήσεις ως προς το αντικείμενο του έργου. Εκθεσιακός χώρος και εμπορικές χρήσεις
Η ολοκλήρωσή του προβλεπόταν για το 2007 και εκτός του κολυμβητηρίου το έργο θα περιελάμβανε εκθεσιακό χώρο με ολυμπιακά εκθέματα του 2004 και εμπορικές χρήσεις, αίθουσες πολλαπλών χρήσεων για αθλητικά, πολιτιστικά και κοινωνικά προγράμματα, χώρους διοικητικής μέριμνας (προοριζόταν να στεγαστεί ο ΟΝΑ), καθώς και την επανακατασκευή ανοιχτών γηπέδων μπάσκετ, βόλεϊ, ποδοσφαίρου 5Χ5, τη δημιουργία πεζογέφυρας, αλλά και χώρων πρασίνου, υπόγειου πάρκινγκ, αναψυκτηρίου-εστιατορίου κ.ά.
Ο δήμος προέβη σε αλλαγή του ρυμοτομικού σχεδίου της περιοχής που εγκρίθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ και αποφάσισε να γκρεμιστεί το σεισμόπληκτο κτίριο, το οποίο στο μεταξύ χρησιμοποιούνταν για τη σίτιση των αστέγων. Οι κινήσεις πολιτών αντέδρασαν στην τροποποίηση του ρυμοτομικού (ΠΔ 29.7.2005) με συντελεστή κάλυψης 70% και δόμησης 1,2, με το ύψος των κτιρίων να φτάνει τα 14 μέτρα. Ετσι στον χώρο των 4 στρεμμάτων που καταλάμβανε το κολυμβητήριο προβλεπόταν να οικοδομηθούν τα 3 στρέμματα περιορίζοντας τη δυνατότητα διατήρησης ελεύθερων χώρων και πρασίνου και μάλιστα στο τμήμα της οδού Πειραιώς το οποίο έχει χαρακτηριστεί Ιστορικός Αξονας Πειραιώς.
Κρανίου τόπος από το 2005
Το παλαιό κτίριο κατεδαφίστηκε το 2005 και έκτοτε παραμένει κρανίου τόπος. Τη «σκυτάλη» ανέλαβε ο κ. Κακλαμάνης. Το 2006 διενεργήθηκε από τον ΟΝΑ διεθνής διαγωνισμός με το σύστημα μελέτη-κατασκευή και έπειτα από μια φάση αντιδράσεων εκ μέρους της αντιπολιτευτικής «Ανοιχτής Πόλης» για παρατυπίες (προσφορές που παρελήφθησαν εκτός φακέλου, υπογραφές και σφραγίδες διορθωμένες με blanco κτλ.) η όλη διαδικασία ολοκληρώθηκε και το έργο κατακυρώθηκε, ενώ υπεγράφη στις αρχές του τρέχοντος έτους και η σχετική σύμβαση κατασκευής. Ο συνολικός προϋπολογισμός έχει ανέλθει πλέον στα 13.923.000 ευρώ.
Η πρόβλεψη αυτή τη φορά είναι το έργο να ολοκληρωθεί σε 720 ημέρες, δηλαδή ως τις 4.1.2012 από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης. Θα περιλαμβάνει δε δύο πισίνες (μία κολύμβησης και μία εκμάθησης), «υποστηρικτικούς χώρους» (γραφεία διοίκησης κ.ά.), διαμόρφωση και φύτευση του περιβάλλοντος χώρου και την κατασκευή της πεζογέφυρας στην οδό Πειραιώς, η έλλειψη της οποίας έχει κοστίσει εδώ και χρόνια τη ζωή σε αρκετούς ανθρώπους- κυρίως παιδιά.
Ανάπλαση και… συρρίκνωση
Το 2008 αναπλάστηκε ο περιβάλλων χώρος με την παιδική χαρά (αν και αντιδρούν οι κάτοικοι, αφού όπως λένε στη θέση της παλαιάς παιδικής χαράς 3.280 τ.μ. αυτή που κατασκευάστηκε είναι 333 τ.μ.), με τον εκσυγχρονισμό των γηπέδων 5Χ5, του μπάσκετ και του τένις, διαμορφώθηκαν χώροι περιπάτου και πρασίνου. Οικονομικά η ανάπλαση στηρίχθηκε από το πρόγραμμα «Θησέας» του υπουργείου Εσωτερικών και κόστισε 800.000
ευρώ. «Αρχίζουμε να υλοποιούμε την υπόσχεσή μας,το όνειρο αυτό- που ήταν όνειρο ετών- γίνεται πραγματικότητα» είχε πει ο κ. Κακλαμάνης στα εγκαίνια των εργασιών το 2007, ενώ ο κ. Παυλόπουλος δήλωνε ότι «το Σεράφειο δεν είναι απλά ένα κολυμβητήριο, αλλά ένας χώρος άθλησης και πολιτισμού».
Σε λιγότερο από έναν χρόνο ακολούθησαν και τα εγκαίνια λειτουργίας του περιβάλλοντος χώρου. Η θητεία (και) του νυν δημάρχου εκπνέει και ακόμη δεν έχει μπει ούτε ο θεμέλιος λίθος του Σεράφειου Κολυμβητηρίου, έστω ως ευκαιρία για μία ακόμη εντυπωσιακή τελετή εγκαινίων. Το βάσιμο ερώτημα που τίθεται πλέον είναι αν θα έχει κάποια τύχη το ανεκπλήρωτο εδώ και μια δεκαετία έργο στην παρούσα φάση της δεινής οικονομικής κατάστασης της χώρας και των περικοπών των κρατικών κονδυλίων. Οι εύλογοι φόβοι όλων είναι πια ότι το όνειρο για εκατοντάδες χιλιάδες Αθηναίους των γύρω περιοχών- και όχι μόνον- θα μείνει όνειρο καθώς τρεις διαφορετικές διαδοχικές διοικήσεις στον πρώτο δήμο της χώρας δεν κατάφεραν να υλοποιήσουν τις εξαγγελίες και τις δεσμεύσεις τους, αφήνοντας τόσες ευκαιρίες να πάνε χαμένες. Ετσι η κατασκευή του Σεράφειου Κολυμβητηρίου κινδυνεύει να μείνει στα χαρτιά και να καταγραφεί στη συλλογική μνήμη των Αθηναίων ως ένα ακόμη εντυπωσιακό δείγμα ολιγωρίας και αναποτελεσματικότητας.