Χτυπά ο «τυφώνας Μιχάλης»

Από την ημέρα που ο κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης ανέλαβε το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας ακολουθεί την ίδια τακτική που εφάρμοσε και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Προειδοποιεί τους πάντες ότι δεν θα ανεχθεί παραβάσεις της νομοθεσίας στην αγορά και υπόσχεται άμεση μείωση των τιμών και ταχύτατη επανεκκίνηση της οικονομίας μέσω της ενίσχυσης της ρευστότητας στις υγιείς και στις δυναμικές επιχειρήσεις. Οποιος τον ακούει είναι πιθανόν να σκέφτεται ότι υπερβάλλει, όπως κάνουν συνήθως σχεδόν όλοι οι πολιτικοί.

Από την ημέρα που ο κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης ανέλαβε το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας ακολουθεί την ίδια τακτική που εφάρμοσε και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Προειδοποιεί τους πάντες ότι δεν θα ανεχθεί παραβάσεις της νομοθεσίας στην αγορά και υπόσχεται άμεση μείωση των τιμών και ταχύτατη επανεκκίνηση της οικονομίας μέσω της ενίσχυσης της ρευστότητας στις υγιείς και στις δυναμικές επιχειρήσεις. Οποιος τον ακούει είναι πιθανόν να σκέφτεται ότι υπερβάλλει, όπως κάνουν συνήθως σχεδόν όλοι οι πολιτικοί. Αλλά η προηγούμενη πορεία του και τα θεαματικά αποτελέσματα που πέτυχε αναγκάζουν την κοινή γνώμη και τους συναδέλφους του που καιροφυλακτούν να του δώσουν πίστωση χρόνου και να αναμένουν τα αποτελέσματα των εξαγγελιών του. Ο κ. Χρυσοχοΐδης υπόσχεται στους επόμενους δύο μήνες αμείλικτους ελέγχους για τον εντοπισμό των κερδοσκόπων στην αγορά και τη μείωση των τιμών σε βασικά καταναλωτικά αγαθά που πωλούνται ακριβότερα στην Ελλάδα από ό,τι στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Ταυτόχρονα υπόσχεται αναγέννηση του ΕΣΠΑ, αλλά και των Ταμείων ενίσχυσης των νέων επιχειρηματιών, με κονδύλια που θα υπερβαίνουν τα 5 δισ. ευρώ, σε συνεργασία με τις τράπεζες που εκδηλώνουν ήδη το ενδιαφέρον τους να συμμετέχουν στα χρηματοδοτικά προγράμματα. Εντός του Οκτωβρίου καταθέτει παράλληλα στη Βουλή τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο- που η κυβέρνηση έπρεπε να είχε ψηφίσει από τον Ιούνιο-, ο οποίος θα περιέχει σημαντικές αλλαγές σε σχέση με εκείνον που προετοίμαζε η κυρία Λούκα Κατσέλη. Πρώτος στόχος του κ. Χρυσοχοΐδη είναι να μειωθούν ως το τέλος του χρόνου οι τιμές στο ράφι σε συγκεκριμένα προϊόντα που πωλούνται ακριβότερα στην Ελλάδα. Στο στόχαστρο του υπουργού μπαίνουν εισαγόμενα είδη όπως τα προϊόντα ζυθοποιίας, τα καλλυντικά, τα είδη καθαριότητας, κ.ά., αλλά και εγχώρια, όπως για παράδειγμα το ελαιόλαδο, το οποίο πωλείται στη συσκευασία των πέντε κιλών με κέρδος περίπου 80%!

Και όταν καλείται να προσδιορίσει πώς ακριβώς θα πείσει τις επιχειρήσεις και τα σουπερμάρκετ να πάψουν να κερδοσκοπούν απαντά: «Με τον διάλογο. Εχω καλέσει τους πάντες να με διαψεύσουν όταν υποστηρίζω ότι κερδοσκοπούν. Οπου κάνω λάθος θα το δεχτώ. Διαφορετικά θα πρέπει να πειθαρχήσουν πριν τους συλλάβουν οι ελεγκτικές υπηρεσίες». Ο υπουργός παραδέχεται ότι μέχρι τώρα δεν υπήρχαν ουσιαστικοί έλεγχοι στην αγορά. Για αυτό και τις προσεχείς εβδομάδες προωθεί ριζικές αλλαγές στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και θα ζητήσει από τη νέα δομή της ασφυκτική εποπτεία της αγοράς.

Ταυτόχρονα ο υπουργός εκφράζει την ανησυχία του για την αύξηση του τιμαρίθμου, η οποία όπως υποστηρίζει «σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στις αυξήσεις σε ΔΕΗ, συγκοινωνίες, κρατικές και ημικρατικές ΔΕΚΟ».

Ανησυχεί και για τα «λουκέτα» που μπαίνουν στην αγορά σημειώνοντας: «Ενα μεγάλο ποσοστό επιχειρήσεων, περίπου 25%, θα κλείσει και το ίδιο διάστημα θα ανοίξει ένα ποσοστό 10% ως 15%. Το ζήτημα είναι να μη χαθούν επιχειρήσεις που μπορούν να σωθούν», παρατήρησε την περασμένη εβδομάδα.

Φθηνά δάνεια σε εταιρείες εξαγωγών
Την περασμένη εβδομάδα ο κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης ταξίδεψε μυστικά στην Κρήτη για να επισκεφθεί μια πρότυπη μονάδα τυποποίησης, η οποία απασχολεί 170 εργαζομένους και κάθε χρόνο διανέμει σε αυτούς μέρος των κερδών της. Ηθελε να μελετήσει προσωπικά το μοντέλο των επιχειρήσεων που θα πρέπει να στηρίζει η πολιτεία στο εξής, χωρίς να δαπανά πόρους σε δραστηριότητες που δεν έχουν μέλλον.

«Το μέλλον είναι στις επιχειρήσεις που κάνουν εξαγωγές» υποστηρίζει και την εμπειρία του μετέφερε την επόμενη ημέρα στον Πρωθυπουργό, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι κάθε φορά που αυξάνονται οι εξαγωγές κατά 4% αυξάνει και το ΑΕΠ κατά 1%. Ο κ. Γ. Παπανδρέου του ζήτησε να οργανώσει μια συνάντηση με εξαγωγικές επιχειρήσεις, η οποία πραγματοποιήθηκε αμέσως. Στη συνάντηση αυτή ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης υποσχέθηκε φθηνά δάνεια στους επιχειρηματίες, με επιτόκιο που δεν θα υπερβαίνει το 3,5%, μέσω ενός σχεδίου που προβλέπει την εγγυοδοσία τουλάχιστον 1.000 επιχειρήσεων.

Τα ραντεβού με τους τρεις επιτρόπους
Οι ρυθμοί στους οποίους κινείται αυτές τις ημέρες ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης είναι ιλιγγιώδεις. Στην ατζέντα του καθημερινά περιλαμβάνονται έξι με οκτώ συναντήσεις με φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα του, ενώ την Τρίτη ταξίδεψε αυθημερόν στις Βρυξέλλες και είχε συναντήσεις με τρεις διαφορετικούς επιτρόπους.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης συναντήθηκε πρώτα με την ελληνίδα επίτροπο κυρία Μαρία Δαμανάκη και στη συνέχεια με τον επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής κ. Τζοχάνες Χαν και τον επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων κ. Ολι Ρεν.

Την ενημέρωση που είχε από τον τελευταίο για το πώς βλέπει την πορεία της ελληνικής οικονομίας μετέφερε στον Πρωθυπουργό την επομένη ημέρα.

Από τον κ. Χαν διασφάλισε τη στήριξή του στα προγράμματα επιχειρηματικότητας, αλλά και την υπόσχεσή του να επισκεφθεί την Αθήνα και να ενημερωθεί σφαιρικά για την πολιτική του υπουργείου.

ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ
1. Μείωση στις τιμές βασικών καταναλωτικών αγαθών ως 30% ως το τέλος του χρόνου.

2. Ενίσχυση των ελέγχων στην αγορά με ριζικές αλλαγές στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

3. Τόνωση της εξαγωγικής δραστηριότητας περίπου 1.000 επιχειρήσεων με φθηνά δάνεια μέσω του Ταμείου Ενίσχυσης της Επιχειρηματικότητας.

4. Ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς με περίπου 5 δισ.ευρώ,εκ των οποίων τα τρία δισ. ευρώ θα εκταμιευθούν από το ΕΣΠΑ και 2 δισ ευρώ θα διαθέσουν οι τράπεζες.

5. Στήριξη των νέων επιχειρηματιών που θα επενδύσουν σε νέες τεχνολογίες με στόχο την ίδρυση 50.000 νέων επιχειρήσεων ως το τέλος του 2011.

Μόνοι αξιόπιστοι επενδυτές οι Κινέζοι
Λόγω του χαρτοφυλακίου του ο κ. Χρυσοχοΐδης έχει συναρμοδιότητα και για τις επενδύσεις στην Ελλάδα, αλλά προς το παρόν δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία του κ. Χ. Παμπούκη και του κ. Σπ. Κουβέλη. «Το κλίμα αβεβαιότητας και η ύφεση που επικρατούν στην Ελλάδα αποθαρρύνουν τους επενδυτές» υποστηρίζει, προσθέτοντας ότι η μόνη ολοκληρωμένη πρόταση για επενδύσεις που έχει ακούσει είναι αυτή των Κινέζων, την οποία παρουσίασε στον Πρωθυπουργό ο κινέζος ομόλογός του κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα. Αντιθέτως εμφανίζεται επιφυλακτικός γα τις επενδύσεις που προτείνει το Κατάρ, ενώ πιστεύει ότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης των επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας.

Βελτιώνοντας… τα σχέδια της Λούκας
Βελτιώνοντας εξάλλου το σχέδιο ενίσχυσης της αγοράς που είχε αρχίσει να προετοιμάζει η προκάτοχός του κυρία Λούκα Κατσέλη, ο κ. Χρυσοχοΐδης προχωρεί στην άμεση κατάργηση του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ)

και στην αντικατάστασή του από το Ταμείο Ενίσχυσης Επιχειρηματικότητας και το Ταμείο Καινοτομίας και Εξωστρέφειας. Μέσω των ταμείων αυτών θα χορηγηθούν μικρά δάνεια (από 15.000 ως 200.000 ευρώ), ενώ σε συνεργασία με τις τράπεζες το συνολικό ποσό των δανειοδοτήσεων θα ξεπεράσει τα 5 δισ. ευρώ. Δικαίωμα στα δάνεια αυτά θα έχει κάθε επιχειρηματίας ο οποίος σχεδιάζει να ανοίξει μια νέα επιχείρηση ή να αναπτύξει και να επεκτείνει την ήδη υπάρχουσα επιχείρησή του.

Ταυτόχρονα ξεκινά η λειτουργία του επενδυτικού ταμείου JΕRΕΜΙΕ, με κεφάλαια 250 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, το οποίο θα χορηγήσει μαζί με τράπεζες δάνεια συνολικού κόστους 500 εκατ. ευρώ σε νέες επιχειρήσεις που θα επενδύσουν στη χρήση ψηφιακής τεχνολογίας, στο Ιnternet και στα σύγχρονα τηλεπικοινωνιακά συστήματα. Αυτά τα κεφάλαια δεν θα είναι μιας χρήσης, αλλά ανακυκλώσιμα που θα επενδύονται εκ νέου συνεχώς σε επιχειρήσεις.

Κατά τον ίδιο τρόπο θα λειτουργήσει και το επενδυτικό ταμείο JΕSSΙCΑ (Joint Εuropean Support for Sustainable Ιnvestment in City Αreas) που δημιουργείται σε συνεργασία με την ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων.

«Η Ελλάδα σήμερα διαθέτει 600.000 πτυχιούχους άνω των 30 ετών. Στόχος μου είναι να τους ενθαρρύνω να ανοίξουν ως το τέλος του 2011 50.000 νέες επιχειρήσεις στη χώρα» τονίζει ο κ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος κανονίζει για τις επόμενες ημέρες συνάντησή τους με τον Πρωθυπουργό.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.