Την εκτίμηση ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα καταφέρει να επιστρέψει στις αγορές πριν από το τέλος του 2011 διατυπώνει ο κ. Κλ. Παπαδόπουλος , πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ο οποίος μιλώντας στο «Βήμα» δηλώνει αισιόδοξος για την επιτυχία του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης που υλοποιεί η κυβέρνηση. Ο ίδιος δεν θεωρεί ότι οι συγχωνεύσεις μεταξύ των ισχυρότερων στην Ελλάδα τραπεζικών ομίλων αποτελούν αυτοσκοπό, υπογραμμίζοντας ότι η συζήτηση αυτή αποσπά την προσοχή της αγοράς από το πραγματικό ζητούμενο, που είναι η ενίσχυση της πιστωτικής επέκτασης.
– Είστε έτοιμοι να χρηματοδοτήσετε την ελληνική οικονομία με νέα κεφάλαια;
«Είναι χρέος μας να διαφυλάξουμε από τη μια πλευρά τις αποταμιεύσεις των πελατών μας και από την άλλη να στηρίξουμε μέσω των δανείων τον μικρό επιχειρηματία, τον ελεύθερο επαγγελματία και τον ιδιώτη. Η διαφορά μας ωστόσο σε σχέση με τις άλλες τράπεζες είναι ότι δεν θέλουμε να φορτώσουμε τους πελάτες μας με προϊόντα που δεν έχουν ανάγκη. Για τον λόγο αυτό, όπως είπα και παραπάνω, προχωρούμε σε μια καινοτομία, που αφορά τους στόχους των καταστημάτων μας. Πλέον οι επιδόσεις του δικτύου μας δεν θα μετρούνται μόνο με βάση το ύψος των πωλήσεων που πραγματοποιούνται. Δεν είμαστε πωλητές αυτοκινήτων. Βασική επιδίωξή μας είναι ο πελάτης μας να είναι ευχαριστημένος από τη σχέση που έχει με το ΤΤ. Αυτό μετρείται τόσο με αντικειμενικούς δείκτες, όπως είναι π.χ. ο χρόνος αναμονής για να εξυπηρετηθεί κάποιος στο ταμείο, αλλά και με τη συμπλήρωση ερωτηματολογίων από τους πελάτες μας. Μέσω αυτής της διαδικασίας και της προσωπικής σχέσης που δημιουργείται μεταξύ του προσωπικού και των πελατών μας, μας δίνεται η δυνατότητα να τους προσφέρουμε προϊόντα και υπηρεσίες που πραγματικά χρειάζονται. Οι ευχαριστημένοι, υγιείς πελάτες χτίζουν και μια υγιή τράπεζα με μακροπρόθεσμα οφέλη τόσο για την κερδοφορία της όσο και για τους μετόχους της».
– Πώς υλοποιείται αυτή η πολιτική στον τομέα των δανείων;
«Τα κεφάλαια που έχουμε στη διάθεσή μας πρέπει να καταλήξουν μέσω των δανείων σε αυτούς που τα έχουν ανάγκη. Η ρευστότητα πρέπει να διοχετευτεί στη μικροεπιχειρηματικότητα, η οποία πιστεύω ότι μπορεί να μας βγάλει από την κρίση. Επίσης, θα χρηματοδοτήσουμε τον ιδιώτη πελάτη μας που θέλει να αποκτήσει το δικό του σπίτι. Παράλληλα, θα επιδιώξουμε να διευρύνουμε την πελατειακή μας βάση με την προσέλκυση νοικοκυριών που προέρχονται από τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα και ως σήμερα δεν έχουν σχέσεις με το τραπεζικό σύστημα».
– Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για τον αναμενόμενο νέο κύκλο συγκέντρωσης του εγχώριου τραπεζικού συστήματος;
«Οι πιθανότητες αλλαγής των σημερινών ισορροπιών στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα το επόμενο διάστημα είναι σίγουρα υπαρκτές. Η ουσία όμως πιστεύω δεν βρίσκεται τόσο στη δημιουργία μεγαλύτερων σχημάτων, αλλά στην εισροή νέων κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες. Με την επιτυχημένη αύξηση της Εθνικής Τράπεζας επετεύχθη ο στόχος αυτός, ενώ είναι πολύ σημαντικό ότι αντλήθηκαν κεφάλαια από το εξωτερικό. Θεωρώ ότι ήταν μεγάλη επιτυχία του ΤΤ να συμπεριληφθεί στους αναδόχους του συγκεκριμένου προγράμματος κεφαλαιακής ενίσχυσης μαζί με μεγάλες ξένες τράπεζες, καθώς καταδεικνύει την ισχύ και το κύρος της τράπεζάς μας. Πάγια εκτίμησή μου είναι ότι οι συγχωνεύσεις δεν αποτελούν αυτοσκοπό, ούτε πανάκεια για την έξοδο της οικονομίας από την κρίση. Η συνεχής ενασχόληση με το εάν θα γίνουν και πώς θα γίνουν συγχωνεύσεις αποσπάει την προσοχή μας από το πραγματικό ζητούμενο, που είναι πώς το τραπεζικό σύστημα θα μεταδώσει στην αγορά την απαραίτητη ρευστότητα που έχει ανάγκη».
– Δηλαδή δεν θεωρείτε αναγκαία τη δημιουργία μεγαλύτερων σχημάτων;
«Εκτιμώ ότι το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στον μεγάλο αριθμό των μικρότερων τραπεζών, παρά στους μεγάλους τραπεζικούς ομίλους. Στην ελληνική αγορά δραστηριοποιούνται αρκετά μικρά πιστωτικά ιδρύματα, τα οποία λόγω του υψηλού κόστους χρηματοδότησής τους δημιουργούν στρεβλώσεις που επηρεάζουν όλο το σύστημα. Συγκεκριμένα, αναγκάζονται να προσφέρουν υψηλά επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις, ενώ και τα λειτουργικά τους έξοδα αναλογικά με τον όγκο των εργασιών τους είναι ιδιαίτερα μεγάλα. Είτε έχεις ένα δίκτυο 100 ή 800 καταστημάτων οι δαπάνες για τις κεντρικές διοικητικές υπηρεσίες είναι σχεδόν ίδιες. Κατά συνέπεια, στο σημερινό περιβάλλον οι μικρές τράπεζες δεν μπορούν να λειτουργήσουν ανταγωνιστικά. Συνεργασίες με μεγάλους χρηματοοικονομικούς ομίλους που ψάχνουν μια πύλη εισόδου στη ΝΑ Ευρώπη ενδεχομένως να προσέφεραν άμεση αποκατάσταση της ρευστότητας για το σύστημα».
Επιστροφή στις αγορές
– Πότε εκτιμάτε ότι θα επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές;
«Μετά την επιτυχημένη αύξηση της Εθνικής και την εκπεφρασμένη πρόθεση του ΔΝΤ να συζητήσει την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του πακέτου των 110 δισ. ευρώ που λαμβάνει το Ελληνικό Δημόσιο, εκτιμώ ότι έχουμε μπει στην τελική ευθεία για την επιστροφή και στις αγορές ομολόγων. Αυτό πιστεύω ότι θα γίνει πολύ πιο γρήγορα από τις προβλέψεις της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας. Αν η βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών συνεχιστεί με τους ίδιους ή με εντεινόμενους ρυθμούς, θεωρώ ότι τα spreads των ελληνικών ομολόγων θα υποχωρήσουν σε επίπεδα που θα επιτρέψουν στο Δημόσιο να ξαναβγεί στις αγορές με καλά επιτόκια. Προσωπικά είμαι πεπεισμένος ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα μπορέσει να απευθυνθεί στις αγορές μέσα στο 2011 και μάλιστα νωρίτερα από τα τέλη της επόμενης χρονιάς».
«Δεν είμαστε πολύφερνη νύφη»
– Το ΤΤ χρειάζεται νέα κεφάλαια; «Δεν έχουμε ανάγκη από νέα κεφάλαια μια και είμαστε η τράπεζα με τη μεγαλύτερη κεφαλαιακή επάρκεια και ρευστότητα. Αυτό που θέλω όμως να επισημάνω είναι ότι δεν είμαστε μόνο μια τράπεζα με κεφαλαιακή επάρκεια και ρευστότητα. Δεν είμαστε σάκος με λεφτά ή πολύφερνη νύφη. Ο ρόλος του ΤΤ είναι ειδικός, συγκεκριμένος και πολύ σημαντικός. Είμαστε οι θεματοφύλακες των αποταμιεύσεων του ελληνικού λαού. Αυτό είμαστε, και αυτός ο ρόλος, στα χρόνια που η κοινωνία αναζητεί τα στηρίγματα για να χτίσει την επόμενη μέρα, είναι πολύ σημαντικός. Το γεγονός ότι έχουμε τη μεγαλύτερη διασπορά καταθετών στην Ελλάδα αποδεικνύει στην πράξη ότι ανταποκρινόμαστε στις πραγματικές ανάγκες όσων μας εμπιστεύονται. Η προσέγγιση του πελάτη όχι ως αριθμητικού στόχου αλλά ως εταίρου μιας μακροχρόνιας συνεργασίας έχει ως αποτέλεσμα ένα πιστό σε εμάς πελατολόγιο που διατηρεί τις καταθέσεις του στον “κουμπαρά” μας για πολλά χρόνια».
– Πώς επιτυγχάνεται κάτι τέτοιο; «Στην ουσία καινοτομούμε, γιατί είμαστε η μοναδική τράπεζα που στοχεύει στη σχέση της με τον πελάτη και όχι στο πόσα δάνεια θα πουλήσει. Είμαστε μια ανθρώπινη, ηθική και κοινωνική τράπεζα, την οποία ο κόσμος εμπιστεύεται. Σε αυτό είμαστε πρωτοπόροι και σε αυτό επενδύουμε τη στιγμή που οι υπόλοιπες τράπεζες ακόμη αναζητούν τρόπο διαφυγής από τον κλοιό δυσπιστίας που έχει καλλιεργηθεί γύρω από το όνομά τους. Εμείς την εμπιστοσύνη αυτή που έχουμε κερδίσει την ενισχύουμε και την αξιοποιούμε με τον καλύτερο τρόπο. Οι πελάτες μας το γνωρίζουν πια ότι η τράπεζα αυτή είναι “δίπλα” τους και όχι “απέναντί” τους. Η πιστή καταθετική μας βάση, σε συνδυασμό με τον πολύ χαμηλό λόγο δανείων προς καταθέσεις που διατηρούμε, μας δίνει τη δυνατότητα να επιστρέψουμε στην οικονομία την πλεονάζουσα ρευστότητα που διαθέτουμε. Με αυτό τον τρόπο το ΤΤ λειτουργεί με πολλαπλασιαστικό όφελος για την κοινωνία και την ανάπτυξη».