Δεν ξεπερνά τα 400 ευρώ η μέση ετήσια δαπάνη για ασφάλειες ζωής (συνταξιοδοτικά και νοσοκομειακά προγράμματα) στη χώρα μας, ενώ την ίδια στιγμή στην ευρωζώνη ο αντίστοιχος μέσος όρος υπερβαίνει το επίπεδο των 1.000 ευρώ. Η μεγάλη αυτή διαφορά εκτιμάται ότι θα μειωθεί τα επόμενα χρόνια, καθώς ύστερα από τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό οι Ελληνες θα στραφούν στις ιδιωτικές ασφαλίσεις. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτές, οι εργαζόμενοι θα στραφούν τα επόμενα χρόνια στα ιδιωτικά συνταξιοδοτικά προγράμματα με στόχο να αναπληρώσουν την απώλεια εισοδημάτων που συνεπάγεται η πρόσφατα ψηφισθείσα νομοθεσία, που επηρεάζει άμεσα το σύνολο σχεδόν των μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών.
Οπως επισημαίνουν τραπεζικοί παράγοντες, ιδιαίτερα κρίσιμη για τη διαμόρφωση της συγκεκριμένης αγοράς θα είναι η επόμενη πενταετία, κατά τη διάρκεια της οποίας θα εφαρμοστούν σταδιακά οι νέοι κανόνες που αφορούν την κατοχύρωση του δικαιώματος για σύνταξη, αλλά και τον τρόπο υπολογισμού της. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, υπάρχει η πεποίθηση στις τράπεζες ότι με μεθοδική δουλειά μπορούν οι περισσότεροι εργαζόμενοι να πειστούν για τα οφέλη των υπό εξέταση προγραμμάτων ασφάλισης και χωρίς να διαταράξουν τις ισορροπίες των οικογενειακών τους προϋπολογισμών να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες που τους προσφέρονται. Στα διοικητικά επιτελεία των τραπεζών έχει ξεκινήσει η προετοιμασία για την επόμενη ημέρα, με την προσαρμογή των ασφαλιστικών προϊόντων στις ανάγκες και στην κουλτούρα της ελληνικής κοινωνίας. «Στόχος μας είναι να πείσουμε το μέσο ελληνικό νοικοκυριό για τα οφέλη της συστηματικής αποταμίευσης και πώς μπορεί βάζοντας ένα μικρό ποσοστό του εισοδήματός του “στην άκρη”, να εξασφαλίσει μια καλύτερη ποιότητα ζωής έπειτα από χρόνια» σημειώνει χαρακτηριστικά έμπειρο τραπεζικό στέλεχος.
Με βάση τον νέο νόμο που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2011, μετατίθεται για τους περισσότερους εργαζομένους ο χρόνος συνταξιοδότησης, ενώ την ίδια στιγμή δημιουργούνται αντικίνητρα για την πρόωρη αποχώρηση από την εργασία. Επιπλέον, το ύψος της σύνταξης υπολογίζεται με δυσμενέστερους όρους. Τα πιστωτικά ιδρύματα έρχονται να προσφέρουν λύση στο πρόβλημα που δημιουργείται. Συγκεκριμένα, με τα νέα προϊόντα ο ασφαλισμένος γνωρίζει εκ των προτέρων (με τα χρήματα που αποταμιεύει σε τακτική βάση) πότε θα λάβει – σε συγκεκριμένη ημερομηνία στο μέλλον- ένα εφάπαξ ποσό, μια πρόσθετη ή μια κύρια σύνταξη.