O αστυνόμος Χαρίτος κάνει πράξη τις πολιτικές πεποιθήσεις του. Ακόμη και για να αλλάξει αυτοκίνητο σκέφτεται σφαιρικά. Από ποια χώρα είναι σωστό να προέρχεται το όχημα που αγοράζει ο Ελληνας την εποχή του ΔΝΤ; Από την Πορτογαλία, για συμπαράσταση στον φτωχό ευρωπαϊκό Νότο. Ο προϊστάμενος του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής οδηγούσε ένα σαράβαλο Μιραφιόρι. Τώρα επέλεξε ένα Σέατ Ιμπιζα, που τον δυσκολεύει με το υδραυλικό τιμόνι και το GΡS. Τον πλοηγό τον αφήνει αναμμένο, για τον απλούστατο λόγο ότι θέλει να παρακούει στις υποδείξεις του. «“Στα διακόσια μέτρα στρίψτε δεξιά” λέει η γυναικεία φωνή του GΡS. Τη γράφω κανονικά και συνεχίζω». Ο αστυνόμος Χαρίτος εξηγεί γιατί αφήνει το μαραφέτι ανοιχτό: «Ολη μέρα ακούω τον καθένα να μου λέει το μακρύ του και το κοντό του. Τη μια μού λέει ο Γκίκας τι να κάνω, την άλλη ο υπουργός. Αυτή εδώ είναι η μόνη που μου λέει τι να κάνω κι εγώ την έχω γραμμένη.
Αυτό μου ανεβάζει το ηθικό».
Τέσσερις αποκεφαλισμοί ανθρώπων που σχετίζονται με τράπεζες είναι τα εγκλήματα που κλήθηκε να εξιχνιάσει το καλοκαίρι ο κ. Κώστας Χαρίτος. Το πρώτο θύμα βρέθηκε ακέφαλο στον κήπο του στο Κορωπί. Ηταν ο Νικήτας Ζησιμόπουλος, διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, αντιπαθής στους υφισταμένους του και αποκρουστικός για τα παιδιά του που ζουν στο Λονδίνο.
Αρχικά υπήρχε η υποψία ότι ήταν θύμα τρομοκρατικής επίθεσης, παρά το γεγονός ότι δολοφονήθηκε με σπαθί. Ο κ. Χαρίτος το επισημαίνει στον υπουργό και σε στελέχη της Σκότλαντ Γιαρντ που καταφθάνουν στην Αθήνα λόγω του δεύτερου θύματος, του διευθυντή της First Βritish Βank. Υπάρχουν και άλλα γεγονότα που οδηγούν τον κ. Χαρίτο σε συμπεράσματα διαφορετικά από αυτά της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Μια αφισοκόλληση στο κέντρο της Αθήνας προέτρεπε τους δανειολήπτες να σταματήσουν να πληρώνουν τις δόσεις τους.
Οι ψηφίδες που δεν ενώνονταν αρχικά οδηγούσαν στην υποψία ότι κάποιος καταστράφηκε από τις τράπεζες και ήθελε να εκδικηθεί.
Το καλοκαίρι το 2010 στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών υπήρχε μεγάλη αναταραχή, που δεν είχε σχέση με τα υπηρεσιακά καθήκοντα. Οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί τινάχθηκαν στον αέρα με το κόψιμο των δύο μισθών.
Ευτυχώς ο κ. Κώστας Χαρίτος πρόλαβε να σπουδάσει την κόρη του, η οποία μετά το διδακτορικό της ξεκίνησε την άσκησή της σε δικηγορικό γραφείο. Νιόπαντρη, τα φέρνει δύσκολα βόλτα με τον μισθό του άντρα της, που είναι γιατρός του ΕΣΥ. Οι αστυνομικοί λοιπόν παραπονούνται για τα φροντιστήρια που δεν μπορούν να πληρώσουν και για τα συντάξιμα χρόνια που αυξήθηκαν. Ο κ. Χαρίτος δεν θέλει να βγει στη σύνταξη από τώρα: θα περιμένει το εγγονάκι του για να το βγάζει βόλτα με το καρότσι στο Αλσος Παγκρατίου.
Ο αστυνόμος Χαρίτος είναι ο πρώτος που τρέχει στον τόπο του εγκλήματος. Θέλει να πιάνει από κοντά τους μάρτυρες όσο είναι ακόμη «ζεστοί». Εχει τον τρόπο του να εκμαιεύει λεπτομέρειες. Υστερεί όμως σε τεχνογνωσία. Γι΄ αυτό και αποφάσισε να φέρει στο γραφείο του μια νέα, ταλαντούχα κοπέλα. Ειδοποιεί πάντως τους άνδρες του Τμήματος ότι δεν θα δεχθεί υποτιμητική συμπεριφορά στην καινούργια.
Συνηθίζονται αυτά, τους καινούργιους και τις γυναίκες να τους στέλνουν για καφέ, και ο κ. Χαρίτος δεν εκτιμά αυτές τις συμπεριφορές.
Δεν είναι ο παραδοσιακός, βαρύς αρσενικός. Δεν ξέρει ούτε τι είναι το οφσάιντ. Είναι ένας πολύ συμπαθητικός αστυνόμος ο κ. Κώστας Χαρίτος. Οσοι περνούν με το αυτοκίνητό τους από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας μπορεί να τον πετύχουν να βγαίνει αφηρημένος από το γραφείο του. Ωσπου να βγει στη σύνταξη θα εξιχνιάσει υποθέσεις ικανές να γεμίσουν μια τριλογία.
Ο αστυνόμος Χαρίτος είναι ήρωας του μυθιστορήματος «Ληξιπρόθεσμα δάνεια» του Πέτρου Μάρκαρη (εκδόσεις Γαβριηλίδη, 2010).