Πρόθυμη να στηρίξει στους κόλπους του ΝΑΤΟ το σχέδιο ενός συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας εμφανίζεται η Γαλλία, βάσει δηλώσεων πηγής προσκείμενης στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Την ίδια στιγμή, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον δηλώνει ότι οι ΗΠΑ «ανησυχούν» για τις σχεδιαζόμενες περικοπές στις αμυντικές δαπάνες της Βρετανίας.
Αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας δήλωσε υπό καθεστώς ανωνυμίας την Παρασκευή ότι η κυβέρνηση Σαρκοζί στηρίζει την πρόταση για υιοθέτηση αντιπυραυλικής ασπίδας που θα προστατεύει την Ευρώπη από πιθανές επιθέσεις του Ιράν ή της Βορείου Κορέας -σχέδιο το οποίο θα τεθεί επί τάπητος κατά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα στις 19-20 Νοεμβρίου.
«Η Γαλλία δεν τάσσεται κατά. Ειλικρινά είναι υπέρ του συστήματος. Συμπληρώνει την πυρηνική αποτρεπτική ισχύ που είναι αναντικατάστατη» δήλωσε σύμφωνα με το Reuters αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας, προσθέτοντας ότι «είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε οικονομική, καθώς και τεχνολογική βοήθεια».
Στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της Συμμαχίας που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες ελήφθησαν αποφάσεις προς την κατεύθυνση της τελικής υιοθέτησης μίας αντιπυραυλικής ομπρέλας.
Ουσιαστικά πρόκειται για την επέκταση του υπάρχοντος συστήματος τακτικής αντιπυραυλικής άμυνας για να καλύψει τα εδάφη των χωρών-μελών της Συμμαχίας ώστε να προστατεύονται από επιθέσεις από το Ιράν ή τη Βόρειο Κορέα. Πρόκειται άλλωστε για τις χώρες που θα προστάτευε και η ασπίδα που θα εγκαθιστούσαν οι ΗΠΑ στην ανατολική Ευρώπη.
Η Γαλλία μαζί με κάποιες άλλες χώρες είχε εμφανιστεί διστακτική, επικαλούμενη το υψηλό κόστος (υπολογίζεται σε 200 εκατ. ευρώ) και το ότι το σύστημα δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά σε μία πυρηνική απειλή.
«Ανησυχούν» οι ΗΠΑ για τις περικοπές στις αμυντικές δαπάνες της Βρετανίας
Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον δήλωσε, εν τω μεταξύ, ότι η Ουάσινγκτον «ανησυχεί» για την κλίμακα των προγραμματιζόμενων περικοπών στις αμυντικές δαπάνες της Βρετανίας.
Μιλώντας στο BBC η Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να «υποστηριχθεί», καθώς είναι «η πιο επιτυχής αμυντική συμμαχία στην παγκόσμια ιστορία».
Τα σχόλια της επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έρχονται εν όψει της αναθεώρησης των δαπανών για την Άμυνα στη Βρετανία και της επικείμενης ανακοίνωσης της κλίμακας των περικοπών. Η Ντάουνινγκ Στριτ έχει δηλώσει ότι μία συμφωνία έχει σχεδόν οριστικοποιηθεί.
Το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών πιέζει για μείωση έως και 10% στον προϋπολογισμού ύψους 37 δισ. λιρών του υπουργείου Άμυνας μεταξύ του 2011 και του 2015.
Ωστόσο, ανώτατοι στρατιωτικοί επιμένουν ότι οι αποτρεπτικές δυνατότητες της Βρετανίας πρέπει να διατηρηθούν και ο υπουργός Άμυνας Λίαμ Φοξ προειδοποίησε τον Ντέιβιντ Κάμερον (με επιστολή που διέρρευσε στα μέσα ενημέρωσης) κατά της επιβολής «δρακόντειών» περικοπών τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός υπογράμμισε, ωστόσο, ότι είναι «αβάσιμοι» οι φόβοι σχετικά με τις αμυντικές ικανότητες της χώρας.