Επιφυλακτικότητα που μετατράπηκε γρήγορα σε αβεβαιότητα διαδέχθηκε την ισχυρή ανάκαμψη της Τετάρτης, με αποτέλεσμα οι απώλειες του γενικού δείκτη να ξεπεράσουν τα κέρδη της αμέσως προηγούμενης συνεδρίασης.

Μολονότι η διόρθωση της αγοράς εμφανιζόταν ομαλή στο πρώτο μέρος της συνεδρίασης, η διολίσθηση των δεικτών επιταχύνθηκε στο τελευταίο δίωρο με τις πιέσεις να γίνονται εντονότερες στον δεικτοβαρή κλάδο των τραπεζών.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το ίδιο χρονικό διάστημα η εικόνα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ήταν μεικτή με τους περισσότερους δείκτες να κινούνται σε ελεγχόμενο εύρος διακύμανσης. Εν τούτοις, στην εγχώρια αγορά κυριάρχησε η υπερβολή με αποτέλεσμα οι ρευστοποιήσεις να πραγματοποιούνται με καταιγιστικούς ρυθμούς μετά το μεσημέρι.

Ενώ αρχικά στην έναρξη της συνεδρίασης ο γενικός δείκτης συμβάδισε με το ανοδικό άνοιγμα των κυριότερων αγορών και ωθήθηκε ως το υψηλό των 1.594 μονάδων όπου ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,80%, όταν οι ευρωπαϊκοί δείκτες περιόριζαν τα κέρδη τους, ο εγχώριος υπεραντέδρασε στη διαφαινόμενη «διεθνή διόρθωση», με αποτέλεσμα να καταλήξει στο χαμηλό της ημέρας. Συγκεκριμένα ο γενικός δείκτης κατέγραψε το ενδοσυνεδριακό χαμηλό (1.540 μονάδες) κυριολεκτικά στη λήξη της συνεδρίασης και έκλεισε στις 1.541,79 μονάδες με εκτεταμένες απώλειες 2,52%.

Οι πιέσεις ήταν εντονότερες στις τράπεζες λόγω των υπεραποδόσεων που έχουν σημειώσει από τις αρχές του μηνός τα περισσότερα blue chips του κλάδου, με αποτέλεσμα ο σχετικός δείκτης να υποχωρήσει κατά το υψηλότερο ποσοστό (4,66%), μεταξύ όλων των βασικών και επί μέρους κλαδικών δεικτών της αγοράς. Σε ποσοστό 3,22% υποχώρησε ο δείκτης FΤSΕ20, ενώ χαμηλότερα κατά 0,94% και 0,73 αντίστοιχα έκλεισαν οι δείκτες FΤSΕ40 και FΤSΕ80.

Ο συνολικός τζίρος περιορίσθηκε ελαφρώς έναντι του αντίστοιχου της Τετάρτης και διαμορφώθηκε σε 160,7 εκατ. ευρώ, όπου τα 15 εξ αυτών διακινήθηκαν σε προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Στη λήξη της συνεδρίασης ενισχύθηκαν 54 μετοχές, ενώ 114 έκλεισαν με απώλειες και 118 αμετάβλητες, μεταξύ των οποίων οι 71 δεν έκαναν καμία συναλλαγή. Μετοχή
* Εθνική Τράπεζα: Το κορυφαίο blue chip επιβεβαίωσε την «αντίσταση» που είχε ορίσει η τεχνική ανάλυση στα 8,80 ευρώ προτού ακόμη φθάσει στη συγκεκριμένη αποτίμηση. Μολονότι η διόρθωση της μετοχής εθεωρείτο αναμενόμενο να εκδηλωθεί κατά την προσέγγιση της εν λόγω περιοχής τιμών, εν τούτοις ήταν ιδιαίτερα εκτεταμένη καθώς πιέσθηκε στο χαμηλό των 8,03 ευρώ όπου και έκλεισε με σημαντικές απώλειες 6,41%, που εκμηδένισαν όλα τα κέρδη των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων. Η πρόσφατη αξιόλογη απόδοση της μετοχής από το χαμηλό της περιοχής των 7 ευρώ στην οποία έχει σχηματίσει τριπλή μακροχρόνια (2003, 2009, 2010) βάση αποτέλεσε κίνητρο κατοχύρωσης κερδών για τους βραχυπρόθεσμους επενδυτές.

* Μυτιληναίος: Παρά το αποθαρρυντικό κλίμα, ο τίτλος παρέμεινε σε θετική τροχιά στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης την οποία ολοκλήρωσε με οριακή άνοδο 0,23%, στα 4,44 ευρώ, διασφαλίζοντας το θετικό πρόσημο στη διάρκεια των δημοπρασιών καθώς στα τελευταία λεπτά είχε περάσει σε οριακά αρνητικό έδαφος.

* Αlpha Βank: Η δελεαστική υπεραπόδοση της μετοχής σε ποσοστό υψηλότερο του 20% από την αρχή του μηνός ενεργοποίησε τη διάθεση για κατοχύρωση των σύντομων κερδών, με αποτέλεσμα να πιεσθεί στο χαμηλό των 5,20 ευρώ, με απώλειες 6,14%.