Το κυρίαρχο παιχνίδι σε όλες τις αγορές του κόσμου γίνεται πλέον στα νομίσματα και στον χρυσό ενώ τα χρηματιστήρια σέρνονται. Τα χθεσινά στοιχεία από τις ΗΠΑ, ενισχύοντας τις προσδοκίες όλων ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα αρχίσει σύντομα να αγοράζει ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου προκειμένου να τονώσει τους ολοένα και ασθενέστερους ρυθμούς της οικονομίας, πυροδότησαν το ξεπούλημα του δολαρίου. Και τούτο διότι η αγορά των κρατικών ομολόγων από τη Fed θα παρασύρει ακόμη χαμηλότερα τα ήδη χαμηλά επίπεδα των επιτοκίωνκλειδιών του δολαρίου. Η εξέλιξη αυτή καθιστά τον χρυσό και τα άλλα νομίσματα, τα οποία έχουν υψηλότερα επιτόκια, πολύ πιο ελκυστικά από το αμερικανικό νόμισμα.
Το ξεπούλημα του δολαρίου είχε επιταχυνθεί από τις αγορές της Ασίας μετά την απρόσμενη απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Σιγκαπούρης να διευρύνει το περιθώριο διακύμανσης του εθνικού της νομίσματος. Ανακοίνωσε επίσης ότι θα συνεχίσει την «ήπια και σταδιακή ανατίμηση» στο δολάριο Σιγκαπούρης. Το αμερικανικό νόμισμα βούτηξε στα χαμηλότερα επίπεδα 15 ετών έναντι του γεν, στα 80,89 γεν, και έναντι του ευρώ στα χαμηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Ιανουάριο, στα 1,4122 δολάρια. Η τιμή του χρυσού, αφού σημείωσε ένα ακόμη ρεκόρ φθάνοντας ως τα 1.387,35 δολάρια ανά ουγκιά, στη συνέχεια υποχώρησε λίγο, στα 1.374 δολάρια ανά ουγκιά.
Στο ξεπούλημα του δολαρίου συνέβαλε και η δραματική επιδείνωση του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ εξαιτίας του άλματος-ρεκόρ των εισαγωγών κινεζικών προϊόντων στις αμερικανικές αγορές. Το έλλειμμα διευρύνθηκε κατά 8,8%, στα 46,3 δισ. δολάρια τον Αύγουστο. Οι εισαγωγές από την Κίνα εκτινάχθηκαν στα ύψηρεκόρ των 35,3 δισ. δολαρίων, με συνέπεια το διμερές έλλειμμα ΗΠΑ- Κίνας να διευρυνθεί στα 28 δισ. δολάρια, και είναι το υψηλότερο από το 1992, όταν άρχισαν να καταγράφονται τα στοιχεία αυτά.
Σημειωτέον ότι σήμερα θα εξακριβωθεί αν ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ στην έκθεση που θα υποβληθεί στο Κογκρέσο έχει ονοματίσει επισήμως το Πεκίνο ότι «χειραγωγεί το νόμισμά του». Μια τέτοια έκθεση θα άνοιγε τον δρόμο για την επιβολή ακόμη υψηλότερων δασμών στα κινεζικά προϊόντα που εισάγονται στις αμερικανικές αγορές.
Πάντως μετά τα στοιχεία αυτά οι οικονομολόγοι μείωσαν τις προβλέψεις τους για τους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου επεκτάθηκε 1,8% επί ετησίας βάσεως το τρίτο τρίμηνο.
Ο πρόεδρος της Fed Μπεν Μπερνάνκι στέλνοντας το μήνυμα ότι επιθυμούν να χαλαρώσουν περαιτέρω τη νομισματική τους πολιτική για να τονώσουν την οικονομία, να μειώσουν την ανεργία και να δημιουργήσουν πληθωρισμό, πυροδότησε χθες νέες προσδοκίες για χαλάρωση της πολιτικής τους όταν τα στοιχεία έδειξαν πολύ χαμηλό πληθωρισμό. Η μηνιαία άνοδος των τιμών χονδρικής ήταν 0,4%, αλλά ο πυρήνας του δείκτηεξαιρουμένων, δηλαδή, των ασταθών τιμών σε ενέργεια και τρόφιμα- αυξήθηκε μόλις στο 0,1%.
Επίσης τα εβδομαδιαία στοιχεία από την αγορά εργασίας, δείχνοντας αύξηση των αιτήσεων για χορήγηση επιδόματος ανεργίας, υποδηλώνουν ότι οι επιχειρηματίες συνεχίζουν να απολύουν το εργατικό δυναμικό. Οι απώλειες όμως στη Wall Street ήταν περιορισμένες διότι οι τρέιντερ αναμένουν ότι σύντομα η Fed θα κινηθεί για να στηρίξει την ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας. Μία ώρα περίπου πριν από το κλείσιμο των χθεσινών συναλλαγών και οι τρεις δείκτες της Wall Street σημείωναν πτώση γύρω στο 0,30%. Με το ίδιο περίπου ποσοστό πτώσης έκλεισαν και τα χρηματιστήρια της Ευρώπης. Εξαίρεση η Φραγκφούρτη, που έκλεισε με άνοδο 0,32%, αλλά και το Τόκιο, που έκλεισε με υψηλά κέρδη 1,91%.