Αναγγέλθηκε από το ΔΝΤ Σύνοδος Κεντρικών τραπεζιτών θα γίνει στη Σαγκάη στις 18 Οκτωβρίου

Το ΔΝΤ θα εποπτεύσει στις εργασίες αυτής της συνόδου, το αποκλειστικό θέμα της οποίας θα είναι «Οι πολιτικές της πρόνοιας και οι προοπτικές της Ασίας».

Από το ΔΝΤ αναγγέλθηκε, σήμερα, μία προσεχής σύνοδος των Κεντρικών τραπεζιτών, η οποία θα φιλοξενηθεί στη Σαγκάη από τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου, «μετά από μία πρωτοβουλία που έλαβε η Τράπεζα της Κίνας», «σε μία προσπάθεια σταθεροποίησης του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος».

Το ΔΝΤ θα εποπτεύσει στις εργασίες αυτής της συνόδου, το αποκλειστικό θέμα της οποίας θα είναι «Οι πολιτικές της πρόνοιας και οι προοπτικές της Ασίας».

Επιπλέον των Ασιατών Κεντρικών Τραπεζιτών, στη σύνοδο θα συμμετάσχουν πολλοί συνάδελφοί τους από την Ευρώπη, τη Λατινική Αμερική, την Αφρική, αλλά και ο πρόεδρος της αμερικανικής Fed, διευκρίνισε στην ανακοίνωσή του το ΔΝΤ.

«Οικοδεσπότης» θα είναι η Τράπεζα της Κίνας, διευκρινίστηκε επίσης από την ίδια πηγή.

Η σύνοδος αυτή, σχολιάζουν έγκυροι αναλυτές, συγκαλείται ενώ μαίνονται οι φήμες περί επικειμένου νομισματικού πολέμου ανάμεσα στις ισχυρές οικονομίες στον πλανήτη, κάτι που θα επέφερε μεγάλες ανισορροπίες στο διεθνές εμπόριο, αλλά εν τελευταία αναλύσει θα καθυστερούσε σημαντικά την ανάκαμψη μεγάλων οικονομιών, όπως η αμερικανική και η ευρωζώνη.

Πάντως, ο νομισματικός πόλεμος δεν περιλαμβάνεται, τυπικά, στην ημερήσια διάταξη αυτής της συνόδου, που θα επικεντρωθεί περισσότερο «στα εργαλεία, που διαθέτουν οι Κεντρικοί τραπεζίτες (…) «για να σταθεροποιήσουν από την πλευρά τους το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα».

Όσον αφορά τον όρο πολιτικές πρόνοιας προσθέτουν οι ίδιοι αναλυτές, «αυτός είναι ένας όρος που προέκυψε από την πρωτόγνωρη μεταπολεμικά εμπειρία της διεθνούς οικονομικής κρίσης του 2008».

Με τον όρο αυτόν, καταλήγουν οι ίδιοι αναλυτές, περιγράφεται η σε βάθος εξέταση, από τους επόπτες του συστήματος, του οικονομικού συστήματος εν τω συνόλω του, όπως κι η εξέταση των αλληλεπιδράσεων ανάμεσα στους παράγοντές του, «που μπορεί να γίνει πάρα πολύ επικίνδυνη».

Αυτή η διαφορά προσέγγισης προκύπτει σαφέστατη: άλλοτε, εξεταζόταν σε βάθος μία οικονομία, ενώ τώρα σε βάθος θα εξετάζεται–στη σκιά της κρίσης, που ξεπερνιέται–η επικίνδυνη αλληλεπίδραση παραγόντων του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος, ώστε εγκαίρως να προληφθεί μία νέα διεθνής οικονομική κρίση κι οι οδυνηρές επιπτώσεις της.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.