Χρηματοδοτική «ανάσα» μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) προσφέρει στα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα η άνοδος των τιμών των ελληνικών ομολόγων το τελευταίο τρίμηνο, λόγω της ενίσχυσης της εμπορικής αξίας των τίτλων που έχουν καταθέσει στο ευρωσύστημα ως εγγύηση για τη λήψη δανείων. Αυτό σημαίνει ότι χωρίς να πράξουν απολύτως τίποτε αυξάνεται αυτομάτως το «πιστωτικό όριο» στη μοναδική πηγή ρευστότητας που έχει παραμείνει ανοιχτή για τις τράπεζες μετά τον αποκλεισμό του Ελληνικού Δημοσίου από τις αγορές. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το χρέος τους στην Ευρωτράπεζα στο τέλος Σεπτεμβρίου διαμορφωνόταν σε 94,3 δισ. ευρώ, 1,6 δισ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με έναν μήνα νωρίτερα.
Χθες πάντως διεκόπη το πτωτικό σερί των αποδόσεων των κρατικών τίτλων, με τη διαφορά απόδοσης (spread) μεταξύ ελληνικού και γερμανικού 10ετούς ομολόγου να διαμορφώνεται στις 659 μονάδες βάσης με ημερήσια άνοδο 9 μονάδων. Αναλυτές εκτιμούν ότι θα υπάρξει σταθεροποίηση γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα, όσο το outlook της ελληνικής οικονομίας παραμένει το ίδιο από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης. Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν ότι επιβαρυντικά στο επενδυτικό κλίμα λειτούργησαν χθεσινές δηλώσεις του κ. Στιβ Μέιτζορ, επικεφαλής παγκόσμιας έρευνας σταθερού εισοδήματος της ΗSΒC, ο οποίος μιλώντας σε ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο υποστήριξε ότι η Ελλάδα, μαζί με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία εξακολουθούν να μην είναι ελκυστικές λόγω των δημοσιονομικών μεγεθών τους και του χρέους τους. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ομόλογά τους συγκαταλέγονται στη χαμηλότερη βαθμίδα ως προς την ελκυστικότητά τους με βάση τη βαθμολογία που καταρτίζει ο οίκος.
Η Αlpha Βank πάντως παραμένει αισιόδοξη για τις επιδόσεις της κυβέρνησης στο μέτωπο των ελλειμμάτων. Συγκεκριμένα, σε ανάλυσή της υπογραμμίζει ότι η υστέρηση που καταγράφεται στα έσοδα δεν θέτει σε αμφισβήτηση τον στόχο του προγράμματος για μείωση του ελλείμματος σε επίπεδα κάτω του 7,8% εφέτος. Αυτό συμβαίνει διότι οι πρωτογενείς δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ήταν σημαντικά μειωμένες κατά 11,7% στο 9μηνο έναντι στόχου για μείωσή τους κατά 9,2% το 2010 ως σύνολο. Οι αναλυτές της τράπεζας τονίζουν ότι και αυτός ο στόχος μπορεί να υπερκαλυφθεί, δεδομένου ότι οι πρωτογενείς δαπάνες είχαν αυξηθεί στο δ΄ τρίμηνο της περυσινής χρονιάς κατά 23,4% έναντι αύξησής τους κατά 15,7% στο 9μηνο του 2009. Επίσης, τον τελευταίο μήνα του χρόνου εφέτος θα καταβληθεί σημαντικά μειωμένο το δώρο των Χριστουγέννων στους δημοσίους υπαλλήλους και στους συνταξιούχους.
Εξάλλου επισημαίνουν ότι σημαντικά έσοδα από τον φόρο εισοδήματος, από την περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, από τον φόρο περιουσίας, και από τον ΦΠΑ και τους φόρους στα καύσιμα και στα τσιγάρα θα εισπραχθούν στο τελευταίο τρίμηνο, γεγονός που σηματοδοτεί τη δυνατότητα υπερκάλυψης του νέου στόχου για αύξηση των εσόδων κατά 8,7% το 2010.
Τέλος, η τράπεζα χαρακτηρίζει θετικό για την οικονομία ότι οι εξαγωγές τον Αύγουστο ενισχύθηκαν κατά 18,7% μετά τη μικρή πτώση τους κατά 1,2% τον Ιούλιο, λόγω και της απεργίας των φορτηγών αυτοκινήτων. Επιπλέον, οι εισπράξεις από τον εξωτερικό τουρισμό αναμένεται να είναι οριακά μόνο μειωμένες σε ετήσια βάση στο γ΄ τρίμηνο, μετά τη μεγάλη πτώση τους κατά 11,5% στο α΄ εξάμηνο του 2010.