Σαρκοζί και συνδικάτα στα… χαρακώματα

Αποφασισμένα να κλιμακώσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις εμφανίζονται τα μεγάλα εργατικά συνδικάτα στη Γαλλία καθώς η κυβέρνηση δηλώνει αμετακίνητη στην πρόθεσή της να αυξήσει τα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση. Οι εργαζόμενοι στα τρένα και στα διυλιστήρια ψήφισαν παράταση της απεργίας, αν και χθες, δεύτερη συνεχόμενη ημέρα κινητοποιήσεων, οι απεργοί ήταν λιγότεροι και αρκετοί αναλυτές έσπευσαν να εκτιμήσουν ότι ο ενθουσιασμός από την προχθεσινή γενική απεργία φθίνει.

ΠΑΡΙΣΙ Αποφασισμένα να κλιμακώσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις εμφανίζονται τα μεγάλα εργατικά συνδικάτα στη Γαλλία καθώς η κυβέρνηση δηλώνει αμετακίνητη στην πρόθεσή της να αυξήσει τα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση. Οι εργαζόμενοι στα τρένα και στα διυλιστήρια ψήφισαν παράταση της απεργίας, αν και χθες, δεύτερη συνεχόμενη ημέρα κινητοποιήσεων, οι απεργοί ήταν λιγότεροι και αρκετοί αναλυτές έσπευσαν να εκτιμήσουν ότι ο ενθουσιασμός από την προχθεσινή γενική απεργία φθίνει. Ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί εμφανίζεται επίσης ανένδοτος, παρ΄ όλο που η η δημοτικότητά του ήδη βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση και το Σοσιαλιστικο Κόμμα διατηρεί άνετο προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις για τις προεδρικές εκλογές του 2012.

Στο μετρό του Παρισιού και στα αεροδρόμια οι απεργοί ήταν λιγότεροι απ΄ όσοι προχθές, όταν τρία εκατομμύρια Γάλλοι κατέβηκαν στους δρόμους σε ολόκληρη τη χώρα. Η εταιρεία των κρατικών σιδηροδρόμων SΝCF ανακοίνωσε ότι περίπου το 25% των εργαζομένων της απήργησε χθες, ενώ προχθές το ποσοστό τους έφθασε το 40%.

Στον τομέα της ενέργειας οι απεργοί πάγωσαν τη μεταφορά καυσίμων στα οκτώ από τα 12 διυλιστήρια της χώρας, ενώ απέκλεισαν και μερικές από τις 160 αποθήκες καυσίμων, εντείνοντας τις ανησυχίες για ελλείψεις στα καύσιμα, οι οποίες θα γίνουν εμφανείς σε μία εβδομάδα αν δεν βρεθεί λύση.

Τα περισσότερα σχολεία κατέβασαν τα πανό που είχαν αναρτήσει την Τρίτη και οι μαθητές επέστρεψαν στην τάξη, ενώ ο Πύργος του Αϊφελ, που προχθές είχε κλείσει νωρίτερα απογοητεύοντας εκατοντάδες τουρίστες, χθες λειτουργούσε κανονικά. Τα τρένα υψηλής ταχύτητας (ΤGV) όμως πραγματοποιούσαν μόνο το ένα τρίτο των δρομολογίων ενώ τα συμβατικά λιγότερα από τα μισά.

Τα συνδικάτα ανακοίνωσαν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους προκηρύσσοντας νέα ημέρα πανεθνικής δράσης το Σάββατο 16 Οκτωβρίου. Η κυβέρνηση όμως δηλώνει αμετακίνητη στην απόφαση να αυξήσει το κατώτατο όριο συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 χρόνια και για την πλήρη σύνταξη από τα 65 στα 67 χρόνια. Το νομοσχέδιο έχει ήδη ψηφιστεί από την Εθνοσυνέλευση και τώρα βρίσκεται στη Γερουσία, η οποία έχει ήδη εγκρίνει την αύξηση στα 62 χρόνια αλλά συζητάει τα υπόλοιπα σημεία της μεταρρύθμισης. Ο υπουργός Εργασίας Ερίκ Βερτ τόνισε ότι «οι διαδηλώσεις δεν σημαίνουν ότι πρέπει να ματαιώσουμε μια αναγκαία μεταρρύθμιση» η οποία «πρόκειται να σώσει το συνταξιοδοτικό μας σύστημα».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.