Σε απόσταση αναπνοής από το Ισραήλ βρίσκεται ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ περιοδεύοντας υπό τις ζητωκραυγές της Χεζμπολάχ στα χωριά του νότιου Λιβάνου -στην πιο «δυνατή στιγμή» της επίσκεψης του Ιρανού προέδρου, η οποία επικρίνεται από τη φιλοδυτική κοινοβουλευτική πλειοψηφία του Λιβάνου και διεθνώς. Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά την επίσκεψη εν μέσω ανησυχίας ότι ο νότιος Λίβανος μπορεί να καταστεί «ιρανική βάση» στις πύλες του Ισραήλ.
Ο Ιρανός πρόεδρος θα βρεθεί σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από το Ισραήλ μιας ιδιαίτερα προβεβλημένης από τα μέσα ενημέρωσης επίσκεψής του στο νότιο Λίβανο.
Η μετάβαση στην περιοχή αυτή είναι η «δυνατή στιγμή» της επίσκεψης του Αχμαντινεζάντ στο Λίβανο, η οποία επικρίνεται από τη φιλοδυτική κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η οποία μαζί με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ κατηγορούν την Τεχεράνη ότι εξοπλίζει το ισχυρό σιιτικό κίνημα της Χεζμπολάχ.
Ο πρόεδρος του Ιράν θα εκφωνήσει ομιλία σε πλήθος κόσμου στην τοποθεσία Μπιντ Τζμπέιλ, σχεδόν τέσσερα χιλιόμετρα από τα σύνορα του Ισραήλ, εκεί όπου μαίνονταν σφοδρές μάχες μεταξύ ισραηλινών στρατιωτών και μαχητών της Χεζμπολάχ τον Αύγουστο του 2006.
Στην πρώτη επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί στο Λίβανο μετά την εκλογή του το 2005, ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ θα βρεθεί για πρώτη φορά κοντά στο Ισραήλ, τον μεγάλο εχθρό του, του οποίου τον αφανισμό έχει ζητήσει.
Θα μεταβεί επίσης στο χωριό-σύμβολο Κανά, γιατί αυτό ήταν ο στόχος των ισραηλινών επιδρομών που στοίχισαν τη ζωή σε 105 αμάχους το 1996 και σε 29, εκ των οποίων 16 παιδιά, στη σύγκρουση του 2006. Οι επιδρομές αυτές είχαν προκαλέσει την κατακραυγή της διεθνούς κοινότητας.
Πριν μεταβεί στο νότιο Λίβανο ο Αχμαντινεζάντ θα εκφωνήσει ομιλία στο δημόσιο Πανεπιστήμιο του Λιβάνου κοντά στη Βηρυτό, όπου θα λάβει τιμής ένεκεν τον τίτλο του δόκτορα.
Σήμερα,δεύτερη και τελευταία ημέρα της επίσκεψής του, ο Αχμαντινεζάντ συναντήθηκε με εκπροσώπους των μεγαλύτερων θρησκευτικών κοινοτήτων χριστιανών και μουσουλμάνων, οι οποίες συμβιώνουν σε αυτή τη μικρή χώρα της Μεσογείου.
Το βράδυ της Τετάρτης χιλιάδες υποστηρικτές της Χεζμπολάχ τον υποδέχτηκαν με ζητωκραυγές, ενώ φώναζαν «θάνατος στις ΗΠΑ», «θάνατος στο Ισραήλ» σε συγκέντρωση του σιιτικού κινήματος του Λιβάνου στο νότιο προάστιο της Βηρυτού που είναι προπύργιό του.
«Δηλώνω ότι το σιωνιστικό καθεστώς θα συνεχίσει την πτώση του και καμιά δύναμη δεν μπορεί να το σώσει λόγω του μετώπου αντίστασης στο Λίβανο, στη Συρία, στην Παλαιστίνη, στο Ιράκ και αλλού» είπε ο Αχμαντινεζάντ.
Ωστόσο η κοινοβουλευτική πλειοψηφία που υποστηρίζεται από το Ριάντ και την Ουάσινγκτον βλέπει με κακό μάτι αυτή την επίσκεψη το νότο της χώρας, λέγοντας ότι φοβάται μήπως ο Λίβανος γίνει μια «ιρανική βάση» στις πύλες του Ισραήλ.
Οι εκπρόσωποί της παρέστησαν εντούτοις σε γεύμα που παρέθεσε ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Σουλεϊμάν την Τετάρτη προς τιμήν του Ιρανού ομολόγου του, ο οποίος καθόταν δίπλα στην πολιτική ηγεσία της Χεζμπολάχ και των εταίρων της.
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι η επίσκεψη καταδεικνύει ότι η Χεζμπολάχ «ενδιαφέρεται περισσότερο για τη πίστη της στο Ιράν παρά για την πίστη της στον Λίβανο» και ότι «υπάρχει ανησυχία για το ρόλο του Ιράν στην περιοχή».
Στο Ισραήλ, ο ακροδεξιός βουλευτής Αριέ Ελντάντ πρότεινε την εξόντωση του προέδρου του Ιράν, ενώ υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος είπε ότι ο Λίβανος ανήκει πλέον στον «άξονα των εξτρεμιστικών κρατών» και ότι μετατράπηκε σε «πελάτη του Ιράν».
Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί πολύ στενά την επίσκεψη του Ιρανού προέδρου στο νότιο Λίβανο. «Το Ιράν θέλει να μετατρέψει το Λίβανο σε προέκταση του εδάφους του» δήλωσε ο Αμος Γκιλάντ, κορυφαίος αξιωματούχος, αρμόδιος για την ασφάλεια του Ισραήλ.
Ο Γκιλάντ, γενικός γραμματέας του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας, χαρακτήρισε «τραγωδία» το γεγονός ότι η ηγεσία του Λιβάνου επιτρέπει σε «έναν εξτρεμιστή ηγέτη, έναν άνθρωπο, ο οποίος δεν είναι Άραβας, να καταστρέψει το Λίβανο εκ των έσω».
«Η επίσκεψη του Αχμαντινεζάντ δείχνει την ιρανική τάση για ανάληψη του ελέγχου ειδικά του νοτίου Λιβάνου. Πρέπει να το αποτρέψουμε αυτό. Η Χεζμπολάχ μετατρέπεται σε μια οντότητα που κατατρώει το Λίβανο όπως ο καρκίνος το σώμα» επισήμανε ο Γκιλάντ.