Το υπουργείο Πολιτισμού της Βοσνίας ανακοίνωσε ότι απαγόρευσε στην διάσημη ηθοποιό Ατζελίνα Τζολί να κάνει τα γυρίσματα της πρώτης της σκηνοθετικής απόπειρας στη χώρα. Αιτία, όπως δηλώνει ο υπουργός, είναι ότι δεν έχει ενημερωθεί για το σενάριο της ταινίας.

Ο υπουργός Πολιτισμού της χώρας, Γκαβρίλο Γκράχοβατς δήλωσε ότι η απόφαση να απαγορευτούν τα γυρίσματα ελήφθη καθώς οι αρμόδιοι αξιωματούχοι του υπουργείου δεν έχουν ενημερωθεί για το σενάριο της ταινίας, που σκηνοθετεί η ίδια η Αντζελίνα Τζολί.

Η εταιρία Scout Film έχει ήδη ζητήσει να γίνουν γυρίσματα στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ωστόσο, οι Αρχές του Σεράγεβο θεωρούν ότι πρέπει να τους παραδοθεί το σενάριο και να κρίνουν αν η ταινία είναι «αποδεκτή» αφού η ιστορία αφορά τον πόλεμο στην Βοσνία.

Αλλά και η Ένωση «Γυναίκες-Θύματα Πολέμου», που απαρτίζεται από γυναίκες της Βοσνίας, οι οποίες έπεσαν θύματα κακοποίησης στον πόλεμο της Βοσνίας, εξέφρασε την αντίθεσή της στα γυρίσματα της ταινίας. Η Ένωση υποστηρίζει ότι το σενάριο της ταινίας θα υποβαθμίσει τα εγκλήματα των μαζικών βιασμών, που έγιναν στη Βοσνία από το 1992 μέχρι το 1995, όπως ανέφεραν βοσνιακά ΜΜΕ.

Η πρόεδρος της Ένωσης, Μπακίρα Χάσετσιτς, δήλωσε ότι η Ένωση ζήτησε από τις Αρχές της χώρας και από το Σεράγεβο να δώσουν εξηγήσεις για το ποιος έδωσε την άδεια στην Αντζελίνα Τζολί να κάνει γυρίσματα στη χώρα. Υποστήριξε, μάλιστα, πως οι «Γυναίκες- Θύματα Πολέμου» έχουν στη διάθεσή τους πληροφορίες ότι η ταινία βασίζεται στην ιστορία μιας γυναίκας, που ερωτεύεται έναν Σέρβο στρατιώτη, που τη βίασε.

Η Μπ.Χάσετσιτς δήλωσε στην εφημερίδα του Σεράγεβο Oslobodjenje ότι ο βιασμός της ίδιας, καθώς και οι βιασμοί άλλων γυναικών της Ένωσης είναι τα τραύματα της ζωής τους και όχι μία ιστορία αγάπης.

Η Ένωση ζήτησε από την ηθοποιό να τη συναντήσει για να εκφράσει τις αντιρρήσεις της και σύμφωνα με πληροφορίες, η Αντζελίνα Τζολί δέχθηκε.

Η Α. Τζολί ήδη έχει ξεκινήσει γυρίσματα στην Ουγγαρία και αναμένεται να μεταβεί και στη Βοσνία, από όπου προέρχεται και η πρωταγωνίστρια της ταινίας, Ζάνα Μαριάνοβιτς.

Η Αμερικανίδα ηθοποιός είχε δηλώσει κατά την επίσκεψή της στην Ουγγαρία ότι η ταινία διαπραγματεύεται μια ιστορία αγάπης και δεν έχει πολιτικά μηνύματα.