Η ξέφρενη τάση εισροής των επενδυτικών κεφαλαίων στον χρυσό, στο πετρέλαιο και στα άλλα εμπορεύματα και μέταλλα συνεχίστηκε και χθες. Η τιμή του χρυσού κερδίζοντας περίπου 25 δολάρια σε μία ημέρα έφθασε χθες στα νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα, στα 1.374,35 δολάρια ανά ουγκιά, η τιμή του πετρελαίου έφθασε τα 83,45 δολάρια το βαρέλι και ο δείκτης-βαρόμετρο για τις τιμές πρώτων υλών και εμπορευμάτων, ο ReutersJefferies CRΒ, καλπάζει.
Τον αγοραστικό αυτόν πυρετό πυροδοτούν οι αυξανόμενοι φόβοι των θεσμικών επενδυτών ότι τα παιχνίδια των ανταγωνιστικών υποτιμήσεων στα νομίσματα θα ενταθούν μετά την αποτυχία των συζητήσεων στη σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Ουάσιγκτον και τον επικείμενο, όπως όλα δείχνουν, δεύτερο γύρο μιας ποσοτικής χαλάρωσης από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed). Επισημαίνεται ότι και το οικονομικό υπόβαθρο ευνοεί το ξέφρενο αυτό ράλι. Οι προβλέψεις για αναιμικούς ρυθμούς ανάκαμψης στις οικονομίες της Δύσης και οι επίμονες ανησυχίες για το χρέος αρκετών οικονομιών του βιομηχανικού κόσμου και από την άλλη οι εκρηκτικοί αναπτυξιακοί ρυθμοί της Κίνας θα συνεχίσουν να πυροδοτούν τη φυγή των κεφαλαίων.
Τα χθεσινά στοιχεία από την Κίνα έδειξαν ότι τα ξένα συναλλαγματικά της διαθέσιμα χτύπησαν νέο ρεκόρ φθάνοντας στο κολοσσιαίο ποσό των 2,65 τρισ. δολαρίων το τρίμηνο Ιουλίου- Σεπτεμβρίου. Τα διαθέσιμα της Κίνας, τα οποία είναι τα μεγαλύτερα σε όλον τον κόσμο, αυξήθηκαν κατά 194 δισ. δολάρια το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Ηταν η μεγαλύτερη τρίμηνη αύξηση και οφείλεται στις συνέπειες της εξασθένησης του δολαρίου αλλά και στο καυτό χρήμα που πλημμυρίζει την κινεζική οικονομία. Η εντυπωσιακή άνοδος των εξαγωγών και η διατήρηση του ισχυρού εμπορικού πλεονάσματος της Κίνας έχουν συνδυαστεί με τις ισχυρές εισροές των κερδοσκοπικών και θεσμικών κεφαλαίων. Η ταχύτατη αυτή αύξηση των ξένων συναλλαγματικών διαθεσίμων της Κίνας- όπου το δολάριο εξακολουθεί να κατέχει δεσπόζουσα θέση, υπολογίζεται τώρα στο 65%, και μόλις το υπόλοιπο 35% αποτελείται από ευρώ, γεν και δολάριο Αυστραλίας- εξηγεί και τις ολοένα προκλητικότερες επιθέσεις του Πεκίνου κατά του θεσμικού ρόλου του δολαρίου στα συναλλαγματικά διαθέσιμα των κεντρικών τραπεζών όλου του κόσμου.
Επίσης το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας, παρά την υποχώρησή του στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε μηνών, διαμορφώθηκε στα ύψη των 19,9 δισ. δολαρίων τον Σεπτέμβριο. Ενώ τα 145 δισ. δολάρια των κινεζικών εξαγωγών μπορεί να μην αποτελούν νέο ρεκόρ, ωστόσο αγγίζουν τα ύψη-ρεκόρ του Ιουλίου. Χθες το Πεκίνο προσπάθησε να υποβαθμίσει τους αριθμούς αυτούς διότι αύριο η πολυαναμενόμενη έκθεση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ θα αναφέρει επισήμως την Κίνα ως χειραγωγό του νομίσματός της. Οι αυξανόμενες αρνητικές δημοσκοπήσεις για τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στις επικείμενες ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο λέγεται ότι έχουν εξαναγκάσει τον υπουργό Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ να κατηγορήσει το Πεκίνο ότι χειραγωγεί το νόμισμά του προς όφελος των κινέζων εξαγωγέων.
Είναι σφοδρές οι κριτικές που ασκούν οι γερουσιαστές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και κυρίως ο πανίσχυρος γερουσιαστής Ρίτσαρντ Σέλμπι. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Κίνα χειραγωγεί το νόμισμά της ώστε να επιδοτήσει τις εξαγωγές της» έχει δηλώσει ο κ. Σέλμπι, αναρωτώμενος «γιατί η κυβέρνηση Ομπάμα προστατεύει την Κίνα αρνούμενη να την κατηγορήσει ότι χειραγωγεί το νόμισμά της». Σημειωτέον ότι ο κ. Γκάιτνερ αναλαμβάνοντας υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Ομπάμα σχεδόν δύο χρόνια πριν είχε δηλώσει στο Κογκρέσο ότι πιστεύει πως η Κίνα χειραγωγεί το νόμισμά της σε βάρος του δολαρίου και είχε υποσχεθεί «επιθετικές» διπλωματικές ενέργειες προκειμένου να συμμορφωθεί η κινεζική ηγεσία.