ΡΕΪΚΙΑΒΙΚ Η Ισλανδία είναι η χώρα όπου άνδρες και γυναίκες ζουν πιο ισότιμα από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. Είναι ο «επίγειος παράδεισος» της ισότητος των δύο φύλων, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, η οποία μετρά σχετικούς δείκτες σε τέσσερις τομείς· σε αυτούς της πολιτικής, της εκπαίδευσης, της εργασίας και της Υγείας. Λίγο πιο πάνω από τη μέση της λίστας, στην 58η θέση επί 134 χωρών, βρίσκεται η Ελλάδα. Την πρωτοπόρο Ισλανδία ακολουθούν τρεις σκανδιναβικές χώρες: οι Νορβηγία, Φινλανδία και Σουηδία, ενώ στην πέμπτη θέση βρίσκεται η Νέα Ζηλανδία.
Το Φόρουμ λαμβάνει υπόψη του τον αριθμό των γυναικών σε κυβερνητικές θέσεις, τις μισθολογικές διαφορές ανδρών- γυναικών, τις διακρίσεις, αν υπάρχουν, στην παροχή ιατρικών και εκπαιδευτικών υπηρεσιών, αλλά και τα ποσοστά συμμετοχής στην οικονομική ζωή κάθε χώρας. Οπως σημειώνει ο Ρικάρντο Χάουσμαν, εκ των συγγραφέων της έκθεσης και διευθυντής του Κέντρου Διεθνούς Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, « πρόοδος θα επιτυγχάνεται όταν οι χώρες επιβραβεύουν τις επενδύσεις στην Υγεία και την εκπαίδευση κοριτσιών και γυναικών, αναζητώντας τρόπους να καταστήσουν τον γάμο και τη μητρότητα έννοιες συμβατές με τη συμμετοχή των γυναικών στην οικονομική ζωή». Χαρακτηριστικό πάντως είναι ότι στην εν λόγω έκθεση θέση υψηλότερη της Ελλάδος λαμβάνουν χώρες όπως το αφρικανικό Λεσότο (8ο), οι Φιλιππίνες (9η), η Νότια Αφρική (12η), η Σρι Λάνκα (16η), η Μοζαμβίκη (22η), η Μογγολία (27η) και η Ουγκάντα (33η). Η Γαλλία παρουσίασε μεγάλη πτώση και από τη 18η βρέθηκε στην 46η θέση επειδή μειώθηκαν οι γυναίκες-μέλη της κυβέρνησης της χώρας. Αντιθέτως, οι ΗΠΑ ανέβηκαν στη 19η από την 31η θέση επειδή η κυβέρνηση Ομπάμα αύξησε τις γυναίκες στη σύνθεσή της και μειώθηκε το χάσμα στις μισθολογικές αποδοχές ανδρών και γυναικών.
Οι διακρίσεις μεταξύ των δύο φύλων είναι μεγαλύτερες στο Πακιστάν, το Τσαντ και στην Υεμένη. Η έκθεση αυτή συντάσσεται ανελλιπώς τα τελευταία πέντε χρόνια.
« Θα έπρεπε να αποτελεί μια απαραίτητη αναφορά για όποιον επιθυμεί να προωθήσει την οικονομική, την κοινωνική και την πολιτική πρόοδο σε όλο τον κόσμο, ή να κατανοήσει έναν από τους κύριους λόγους που κάποιες χώρες προοδεύουν και άλλες όχι. Βρίσκω ανεκτίμητη την αξία της έκθεσης αυτής » είπε η Μέλανε Βερβέερ, πρέσβειρα εκ προσωπικοτήτων για Παγκόσμια Γυναικεία Ζητήματα.