Διδασκαλική Ομοσπονδία Ακόμη και σχολεία ενδέχεται να κλείσουν λόγω ανύπαρκτης χρηματοδότησης

Η Ομοσπονδία ζητά επιπλέον χρηματοδότηση, λέγοντας ότι διαφορετικά ίσως υπάρξουν σχολεία που θα αναγκαστούν να αναστείλουν τη λειτουργία τους λόγω αδυναμίας να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

«Ανύπαρκτη» χαρακτηρίζει την χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων, το ΔΣ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, λέγοντας ότι μέχρι σήμερα έχει δοθεί μόνο η πρώτη δόση για το οικονομικό έτος 2010. Ζητά επιπλέον χρηματοδότηση, λέγοντας ότι διαφορετικά ίσως υπάρξουν σχολεία που θα αναγκαστούν να αναστείλουν τη λειτουργία τους λόγω αδυναμίας να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Διδασκαλική Ομοσπονδία Eλλάδος, οι διευθυντές των σχολείων, σε πολλές περιπτώσεις, αναγκάζονται να προβούν σε περικοπές των δαπανών που αφορούν ακόμη και την ασφάλεια και υγιεινή των χώρων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια και την υγεία των μαθητών.

Επίσης, καταγγέλλει η ΔΟΕ, τα σχολεία προμηθεύονται, για το νέο διδακτικό έτος, ξενόγλωσσα βιβλία για τις ανάγκες της β’ ξένης γλώσσας και δεν έχουν εξοφλήσει ακόμη τα βιβλία του προηγουμένου σχολικού έτους, καθώς δεν έχουν πιστωθεί οι λογαριασμοί των Σχολικών Επιτροπών με τα αντίστοιχα ποσά.

Συγχρόνως, αναφέρει η ανακοίνωση, οι Σχολικές Επιτροπές καλούνται να υπογράψουν νέες συμβάσεις για τον καθαρισμό των σχολείων, ενώ ακόμη δεν έχουν πιστωθεί τα χρήματα για την πληρωμή τους για το 2009-2010. Το ποσό που έχει κατατεθεί στους λογαριασμούς των Σχολικών Επιτροπών από τον ΟΣΚ αντιστοιχεί στο ένα τρίτο του συνολικού ποσού μόνο, προσθέτει η ΔΟΕ.

Παράλληλα, τονίζεται ότι οι προμηθευτές ασκούν μεγάλες πιέσεις για αποπληρωμή των χρεών, αφού τους οφείλονται χρήματα από το προηγούμενο σχολικό έτος (πετρέλαιο, γραφική ύλη, ΔΕΗ, ΟΤΕ, νερό, φυσικό αέριο, κλπ.).

Το ΔΣ της ΔΟΕ ζητεί γενναία αύξηση των δαπανών για την εκπαίδευση, την άμεση απόδοση του συνόλου της χρηματοδότησης προς τις Σχολικές Επιτροπές προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές υποχρεώσεις τόσο της προηγούμενης σχολικής χρονιάς όσο και οι αυξημένες δαπάνες για θέρμανση και λειτουργικές δαπάνες της χρονιάς που ξεκίνησε.

Η ανακοίνωση επισημαίνει ότι σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξουν σχολεία που θα αναγκαστούν να αναστείλουν τη λειτουργία τους λόγω αδυναμίας τους να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Διαμαρτυρία για απλήρωτους εκπαιδευτικούς

Παράλληλα, το ΔΣ της ΔΟΕ εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία του επειδή, όπως επισήμανε σε ανακοίνωση, «αν και έχουν περάσει περίπου δύο μήνες από την πρόσληψη νεοδιόριστων, αναπληρωτών και ωρομισθίων συναδέλφων μας, δεν έχουν λάβει ακόμη το μισθό τους με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα επιβίωσης και αναγκάζονται να συντηρούνται από τις οικογένειές τους, προκειμένου να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες τους (ενοίκιο, φαγητό, κ.λπ.)».

Η ΔΟΕ κάλεσε τους εκπαιδευτικούς να υπογράψουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα, που αφορούν τη μισθοδοσία των νεοδιόριστων αναπληρωτών και ωρομισθίων συναδέλφων τους, έτσι ώστε να πληρωθούν όλοι άμεσα.

Επίσης, αντέδρασε στο κάλεσμα των διευθύνσεων εκπαίδευσης για καταβολή του ποσού των 10 ευρώ από τους εκπαιδευτικούς, προκειμένου να αγοραστούν οι βάσεις δεδομένων και να μισθοδοτηθούν κανονικά τον Δεκέμβριο από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών.

Η ΔΟΕ ανακοίνωσε ότι αποκλειστική ευθύνη για τη μισθοδοσία του εκπαιδευτικού προσωπικού έχει η Πολιτεία και τόνισε ότι καμία πρόσθετη δαπάνη δεν μπορεί να επιβληθεί στους εκπαιδευτικούς.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.