«Επιβράβευση η παράταση» λέει η κυβέρνηση

Ως επιβράβευση της θετικής πορείας και της πιστής εκτέλεσης του μνημονίου αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τη συζήτηση περί ενδεχόμενης παράτασης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων της τρόικας. Ταυτόχρονα επίσημες πηγές επισημαίνουν ότι η Ελλάδα δεν επιδιώκει μια τέτοια συζήτηση και ότι η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στους στόχους της. Από συνεργάτες του Πρωθυπουργού μεταφέρθηκε χθες δήλωση και του ιδίου του κ. Γ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια σύσκεψης για το συγκεκριμένο θέμα ότι «οι αναφορές αυτές είναι γιατί κάνουμε καλά τη δουλειά μας.

Ως επιβράβευση της θετικής πορείας και της πιστής εκτέλεσης του μνημονίου αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τη συζήτηση περί ενδεχόμενης παράτασης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων της τρόικας. Ταυτόχρονα επίσημες πηγές επισημαίνουν ότι η Ελλάδα δεν επιδιώκει μια τέτοια συζήτηση και ότι η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στους στόχους της. Από συνεργάτες του Πρωθυπουργού μεταφέρθηκε χθες δήλωση και του ιδίου του κ. Γ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια σύσκεψης για το συγκεκριμένο θέμα ότι «οι αναφορές αυτές είναι γιατί κάνουμε καλά τη δουλειά μας. Είναι γιατί οι θυσίες των πολιτών, όπως έχουμε πει, πιάνουν τόπο. Και η συνέχιση αυτής της σταθερής πορείας για τη σωτηρία και την αναμόρφωση της χώρας εγγυάται ότι οι θυσίες όλων έχουν αποτέλεσμα».

Στο πλαίσιο αυτό, στελέχη του οικονομικού επιτελείου και της κυβέρνησης επιχειρούν να καθησυχάσουν για το ότι η παράταση της περιόδου αποπληρωμής δεν σημαίνει παράταση του μνημονίου, να αποκλείσουν το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους και να διαβεβαιώσουν ότι ακόμη και σε περίπτωση παράτασης δεν εξετάζεται η λήψη νέων μέτρων.

Με φόντο τη χθεσινή επιτυχή έκδοση των εντόκων γραμματίων και την ελπίδα ότι οι εξελίξεις στο μέτωπο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας θα διαμορφώσουν συνολικά ευνοϊκότερη εικόνα στις διεθνείς αγορές και στους πιστωτές της ελληνικής οικονομίας, Μέγαρο Μαξίμου και υπουργείο Οικονομικών επιχειρούν να εδραιώσουν την εντύπωση ότι η ελληνική κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν έχει ζητήσει παράταση. Επιβεβαιώνει όμως ότι η συζήτηση είναι υπαρκτή και επιχειρεί να την παρουσιάσει ως «επιβράβευση» των προσπαθειών που καταβάλλονται. «Εμείς, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, το μόνο που κάνουμε είναι να τηρούμε απαρέγκλιτα τους στόχους του προγράμματός μας. Και βλέπουμε ότι αυτή η απαρέγκλιτη τήρηση έχει και τα αποτελέσματά της» δήλωσε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής.

«FΙΝΑΝCΙΑL ΤΙΜΕS»
Στην ΕΕ γνώριζαν πολύ πριν από τις εκλογές του Οκτωβρίου
Ν έο δημοσίευμα των «Financial Τimes» επανέρχεται στη συζήτηση περί διαφθοράς στην Ελλάδα και παραπέμπει σε ρεπορτάζ της εφημερίδας από τη σύνοδο κορυφής του περυσινού Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες όπου αναφερόταν ότι «ο έλληνας πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου παραδέχθηκε ενώπιον των ηγετών της ΕΕ ότι ο δημόσιος τομέας της Ελλάδας είναι διάτρητος και διεφθαρμένος». Παρά ταύτα στο ίδιο δημοσίευμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι «οι παραδοχές του κ.Παπανδρέου σε εκείνη τη σύνοδο αποτέλεσαν καθοριστικό βήμα ώστε να πειστούν οι ομόλογοι του κ.Παπανδρέου για τις προθέσεις και την αποφασιστικότητά του να προωθήσει θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις,με αποτέλεσμα να ανακοινωθεί τον Μάιο το πακέτο των 110 δισ.ευρώ για τη σωτηρία του οικονομικά πλέον διαβρωμένου κράτους της ευρωζώνης. Σε αντίθεση,όμως,με την εντύπωση που έδιναν τότεοι ηγέτες της ΕΕ γνώριζαν ήδη πολύ προτού ο κ.Παπανδρέου κερδίσει τις εκλογές του Οκτωβρίου ότι η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας ήταν ζοφερή».

Στο πλαίσιο τριήμερης ανασκόπησης της κρίσιμης περιόδου κατά την οποία η κρίση έπληξε την ΕΕ και την Ελλάδα η βρετανική εφημερίδα αναφέρει στο χθεσινό της δημοσίευμα ότι «στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ακόμη μιλούν για εκείνο το βράδυ,όταν ο έλληνας πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου ομολόγησε στους άλλους ηγέτες ότι η χώρα του είναι διεφθαρμένη». Αναφορά στο θέμα της διαφθοράς έκανε χθες ο κ. Θ.Πάγκαλος. Μιλώντας στον «Βήμα FΜ» τόνισε: «Ακόμη και αν δεχτούμε την πιο απλοϊκή,και μέχρις ενός σημείου βλακώδη, άποψηότι ο λαός είναι καλός και ότι τα έχουν κλέψει μόνο οι πολιτικοί, δηλαδή οι 300, ή περίπου 1.000, 2.000 άνθρωποι που κινούνται περί τη Βουλή… Ακόμη και αν δεχτούμε αυτή την άποψη, και αυτό είναι στοιχείο διαφθοράς».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.