Η ουγγρική εταιρεία γνώριζε για την επικίνδυνη τοξική λάσπη

Στην ηγεσία της εταιρείας ΜΑL, στην οποία ανήκει το μοιραίο εργοστάσιο παραγωγής αλουμίνας στη Δυτική Ουγγαρία, αναζητούν πλέον τους υπευθύνους οι Αρχές της χώρας καθώς διαθέτουν αποδείξεις ότι η μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή στην ουγγρική ιστορία θα μπορούσε να είχε εύκολα αποφευχθεί αν οι επικεφαλής της ΜΑL δεν διέτασσαν την υπερφόρτωση μιας εγνωσμένα εύθραυστης δεξαμενής συλλογής λυμάτων με τεράστιες ποσότητες τοξικής κόκκινης λάσπης. Ο Ζόλταν Μπάκονγι, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, προσήχθη από χθες και ανακρίνεται σχετικά με τις συνθήκες του δυστυχήματος.

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ Στην ηγεσία της εταιρείας ΜΑL, στην οποία ανήκει το μοιραίο εργοστάσιο παραγωγής αλουμίνας στη Δυτική Ουγγαρία, αναζητούν πλέον τους υπευθύνους οι Αρχές της χώρας καθώς διαθέτουν αποδείξεις ότι η μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή στην ουγγρική ιστορία θα μπορούσε να είχε εύκολα αποφευχθεί αν οι επικεφαλής της ΜΑL δεν διέτασσαν την υπερφόρτωση μιας εγνωσμένα εύθραυστης δεξαμενής συλλογής λυμάτων με τεράστιες ποσότητες τοξικής κόκκινης λάσπης.

Ο Ζόλταν Μπάκονγι, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, προσήχθη από χθες και ανακρίνεται σχετικά με τις συνθήκες του δυστυχήματος. Σύμφωνα με την ουγγρική νομοθεσία, ο κ. Μπάκονγι μπορεί να κρατηθεί επί 72 ώρες προτού του απαγγελθούν επίσημες κατηγορίες, ειδάλλως θα αφεθεί ελεύθερος. Αντίθετα, ελεύθεροι παραμένουν μέχρι στιγμής ο βαθύπλουτος μεγαλομέτοχος της ΜΑL Λάγιος Τόλναϊ και οι δύο βασικοί συνεταίροι του, ο Αρπάντ Μπάκονγι (πατέρας του ανακρινόμενου διευθυντή) και ο Μπέλα Πέτρουτς. «Εχουμε βάσιμους λόγους να υποπτευόμαστε ότι υπήρχαν κάποιοι στην εταιρεία ΜΑL Rt. που ήταν ενήμεροι για την εύθραυστη κατάσταση των τοιχωμάτων της δεξαμενής και επέλεξαν να μείνουν άπραγοι. Η απόδοση ευθυνών με δίκαιο και αυστηρό τρόπο είναι προς το συμφέρον της χώρας» δήλωσε ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν, προσθέτοντας ότι το εργοστάσιο θα τεθεί υπό κρατικό έλεγχο και ότι έχουν ήδη δοθεί εντολές «παγώματος» των περιουσιακών στοιχείων της υπεύθυνης εταιρείας ώστε να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα κεφάλαια για την αποκατάσταση των ζημιών.

«Εφόσον δεν πρόκειται για φυσική καταστροφή αλλά για καταστροφή με ανθρώπινα αίτια, οι ζημιές πρέπει να πληρωθούν με χρήματα όχι των φορολογουμένων αλλά εκείνων που ευθύνονται για την τραγωδία» είπε ο κ. Ορμπαν. Τόνισε επίσης ότι η παραγωγή του εργοστασίου πρέπει να ξαναρχίσει «με ασφάλεια» μόλις αυτό είναι δυνατόν ώστε να μη χαθούν οι θέσεις εργασίας χιλιάδων εργαζομένων.

Παράλληλα οι κυβερνητικές αρχές εκδήλωσαν ελπίδες θα ολοκληρωθούν οι εργασίες κατασκευής ενός δεύτερου φράγματος που θα αποτρέψει την περαιτέρω εξάπλωση της κόκκινης τοξικής λάσπης. «Στο σημείο εργάζονται 4.000 άνθρωποι και 300 βαρέα μηχανήματα σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί μια δεύτερη τραγωδία» δήλωσε ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Πέτερ Σιζάρτι.

Η προοπτική νέας διαρροής τοξικής λάσπης πάντως μάλλον απομακρύνεται καθώς οι τελευταίοι έλεγχοι στον μισογκρεμισμένο βόρειο τοίχο της δεξαμενής δεν έχουν δείξει σημάδια περαιτέρω αποδυνάμωσης. Παρ΄ όλα αυτά, η γειτονική πόλη του Ντέβετσερ, με 5.400 κατοίκους, παραμένει σε κατάσταση συναγερμού, με εκατοντάδες στρατιώτες και διασώστες έτοιμους να αναλάβουν την άμεση εκκένωσή της αν χρειαστεί.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.