ΑυστρίαΨήφισε Ακροδεξιά ο ένας στους τέσσερις

«Ενας μπλε σίφουνας σάρωσε τη Βιέννη!». Ετσι θριαμβολογούσε ο ηγέτης του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας της Αυστρίας ΧάιντςΚρίστιαν Στράχε ύστερα από την επιτυχία του κόμματός του στις τοπικές εκλογές του κρατιδίου της Βιέννης την περασμένη Κυριακή. Ο ένας στους τέσσερις κατοίκους της Βιέννης ψήφισε το ρατσιστικό και ξενοφοβικό του ψηφοδέλτιο. «Η εντολή των ψηφοφόρων είναι ξεκάθαρη:να εκλεγώ δήμαρχος της πόλης» προεξόφλησε ο ηλικίας 41 ετών Στράχε. Δεν είναι ...

ΒΕΡΟΛΙΝΟ, «Ενας μπλε σίφουνας σάρωσε τη Βιέννη!». Ετσι θριαμβολογούσε ο ηγέτης του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας της Αυστρίας ΧάιντςΚρίστιαν Στράχε ύστερα από την επιτυχία του κόμματός του στις τοπικές εκλογές του κρατιδίου της Βιέννης την περασμένη Κυριακή. Ο ένας στους τέσσερις κατοίκους της Βιέννης ψήφισε το ρατσιστικό και ξενοφοβικό του ψηφοδέλτιο. «Η εντολή των ψηφοφόρων είναι ξεκάθαρη:να εκλεγώ δήμαρχος της πόλης» προεξόφλησε ο ηλικίας 41 ετών Στράχε.

Δεν είναι τόσο εύκολο: το 27% των ψήφων που πήραν οι «μπλε» (όπως ονομάζονται οι αυστριακοί ακροδεξιοί λόγω του κομματικού τους χρώματος) δεν φτάνει για την κατάκτηση του δημαρχιακού θώκου- πόσω μάλλον που κανένα άλλο κόμμα δεν διατίθεται να υποστηρίξει τον κ. Στράχε.

Η εντυπωσιακή εκτίναξη όμως του εκλογικού τους ποσοστού κατά 12,2 μονάδες σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές φτάνει και παραφτάνει για να τους ανακηρύξουν «κόμμα-φαινόμενο». Τα υπόλοιπα κόμματα μετρούσαν μόνο «χασούρες».

Οι κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες έπεσαν στο 44,1% (πλην 5%), οι Συντηρητικοί του Λαϊκού Κόμματος στο 13% (πλην 5%) και οι Πράσινοι στο 12,2% (πλην 2%). Με το αποτέλεσμα αυτό ο οδοντοτεχνικός που έγινε πολιτικός «άγγιξε» το ρεκόρ του διάσημου προκατόχου του Γεργκ Χάιντερ (πήρε 27,8% στις γενικές εκλογές του 2000), ο οποίος σκοτώθηκε προ διετίας σε αυτοκινητικό δυστύχημα.

Η επιτυχία του Στράχε έχει έναν κυρίως «πατέρα»: τον αντι-ισλαμισμό. Παράδειγμα, ένα πλακάτ – σε στυλ κόμικ- στο οποίο ένας «γνήσιος» Βιεννέζος δίνει μια «σφαλιάρα» σε έναν «Μουσταφά». Στο βάθος διακρίνονται τα σύμβολα της νεοναζιστικής νεολαίας «Βίκινγκ».

Ο αντι-ισλαμισμός έχει, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα, τη μεγαλύτερη «πέραση» στα εργατικά προάστια, όπως το Φαβορίτεν, όπου οι Ελεύθεροι Δημοκράτες έφτασαν το 37%. Παράδοξο είναι το γεγονός ότι στη Βιέννη δεν υπάρχει οξύ πρόβλημα με τους ξένους. «Σε καμία άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα δεν έχουμε καλύτερη ενσωμάτωσή τους. Η αντιπάθεια εναντίον τους έχει περισσότερο ιστορικές ρίζεςπαρά επίκαιρες» λέει ο δημοσιολόγος Γκέοργκ Χόφμαν-Οστενχοφ.

Ο ως τώρα δήμαρχος-κυβερνήτης Μίχαελ Χόιπλ ψάχνει τώρα για εταίρο. Οι Οικολόγοι Πράσινοι εξέφρασαν ενδιαφέρον. «Είμαστε πρόθυμοι να συνασπιστούμευπό τον όρο ότι θα προωθηθούν οικολογικά προγράμματα» δηλώνει η ελληνικής καταγωγής Μαρία Βασιλάκου, επικεφαλής των Πρασίνων της Βιέννης. Και το Λαϊκό Κόμμα όμως καραδοκεί, κάνοντας δύσκολη την πρόβλεψη για το μελλοντικό σχήμα του συνασπισμού στην αυστριακή πρωτεύουσα.

Αντι-ισλαμισμός: ο αντισημιτισμός του 21ου αιώνα
O αυστριακός δημοσιολόγος Γκέοργκ Χόφμαν-Οστενχοφ το λέει χωρίς περιστροφές: «Ο αντι-ισλαμισμός είναι η νέα εκδοχή του αντισημιτισμού. Και μάλιστα αυτό ισχύει για ολόκληρη την Ευρώπη». Απόδειξη, θυμίζει, είναι οι πρόσφατες εκλογές στην Ολλανδία και στη Σουηδία. Η Αυστρία όμως συνιστά ένα είδος θλιβερής πρωτοπορίας. «Το κακό άρχισε το 2000, όταν οι Συντηρητικοί συνασπίστηκαν με τον Γεργκ Χάιντερ. Ετσι έσπασε το μεταπολεμικό δημοκρατικό ταμπού στην Ευρώπητο οποίο όριζεότι οι ακροδεξιοί δεν επιτρέπεται να συμμετέχουν σε κυβερνήσεις». Από τότε, προσθέτει, ο ρατσισμός επανήλθε στα πολιτικά προγράμματα. «Ο αντισημιτισμός μπήκε στο ντουλάπι. Ο αντι-ισλαμισμός όμως εισβάλλει στα σαλόνιακαι πολλοί Συντηρητικοί είναι υπερήφανοι γι΄ αυτόν».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.