Τα αναθεωρημένα στοιχεία αναφορικά με τα ελλείμματα της Ελλάδας για το 2009 που θα δημοσιοποιήσουν στις 22 Οκτωβρίου τα στελέχη της Εurostat που βρέθηκαν χθες στην Αθήνα θα είναι, όπως εκτιμάται ευρέως στην αγορά, υψηλότερα των αρχικών εκτιμήσεων. Ακόμη όμως και αν η αναθεώρηση του δημοσιονομικού ελλείμματος φθάσει στο 15,1% του ΑΕΠ και του δημοσίου χρέους στο 127% του ΑΕΠ για το 2009, οι προβλέψεις αναφορικά με την πορεία των ελλειμμάτων για τα έτη 2011 και 2012 δεν αναμένεται να ανατραπούν, εκτίμησαν στελέχη της Βank of Αmerica Μerrill Lynch. Προβλέπουν εξάλλου ότι η χώρα θα εμφανίσει από το 2012 ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα, καθώς θα επιστρέψει σε αναπτυξιακούς ρυθμούς, ενώ το δημόσιο χρέος αναμένεται να σταθεροποιηθεί στο 142% του ΑΕΠ το 2013, για να βρεθεί στη συνέχεια σε πτωτική τροχιά.
Ετσι, η Ελλάδα όχι μόνο δεν θα κηρύξει στάση πληρωμών αλλά θα αποτελέσει και υπόδειγμα καλά σχεδιασμένης πολιτικής καθώς, όπως αναφέρουν, «δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή και κάποια εναλλακτική για την οικονομία». Αν π.χ. αποφασίσει ποτέ να εγκαταλείψει το ευρώ, τότε θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον υπερπληθωρισμό και την ισχνή ανάπτυξη, ενώ αν προχωρήσει σε ένα «κούρεμα» του δημοσίου χρέους της το κόστος θα είναι υψηλότερο από τα όποια οφέλη.
Και ενώ το κόστος δανεισμού αποκλιμακώθηκε χθες περαιτέρω (παραμένοντας ωστόσο σε απαγορευτικά επίπεδα), μετά τα σχόλια του ΔΝΤ για ενδεχόμενη επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων προς την Ελλάδα, το πραγματικό στοίχημα της ουσιαστικής επιστροφής της χώρας μας στις αγορές αφορά τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος ικανού να μειώσει ταχύτερα από τις προσδοκίες των επενδυτών τον λόγο του χρέους ως προς το ΑΕΠ.
Με τον τραπεζικό κλάδο επίσης να αποκτά ενδεχομένως ταχύτερα πρόσβαση στις αγορές, όπως διεφάνη και από την επιτυχημένη αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής, η Ελλάδα συγκεντρώνει πλέον αυξημένες πιθανότητες να εκδώσει χρέος το 2011.
Αν μάλιστα τα πράγματα πάνε καλά, ίσως θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας και τις προβλέψεις της Deutsche Βank, που αναφέρουν ότι, όπως στην περίπτωση της Ιταλίας υπάρχει οικονομικό χάσμα μεταξύ Βορρά και Νότου, το ίδιο θα συμβεί μεσοπρόθεσμα και στη ζώνη του ευρώ μεταξύ των αδύναμων χωρών της «περιφέρειας» σε σχέση με τις ισχυρές χώρες του «πυρήνα».
Αυτό σημαίνει λοιπόν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να «αποκτήσει» το δικό της μοντέλο ανάπτυξης, καθώς μελλοντικά ίσως οι αγορές να αμφισβητήσουν και πάλι την ικανότητα ορισμένων χωρών να εξυπηρετήσουν το χρέος τους…