Αντιδράσεις μετά τις «βόμβες» «Μετασεισμοί» από τις δηλώσεις Γιούνκερ περί αναμενόμενης ελληνικής κρίσης

.

Αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και εκτός, συνεχίζουν να προκαλούν οι δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ από την Ουάσινγκτον, ότι τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας ήταν γνωστά, αλλά οι Βρυξέλλες δεν έπραξαν τίποτα. Αναταράξεις προκαλεί και η επισήμανσή του ότι «είχε ενημερώσει τον πρωθυπουργό», χωρίς να ξεκαθαρίσει σε ποιον αναφέρεται.

Στο εξωτερικό, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ δήλωσε πως «εξεπλάγη» από το γεγονός ότι ο κ. Γιούνκερ τον ανέφερε μεταξύ αυτών που προέβλεπαν ότι η Ελλάδα θα αντιμετώπιζε σοβαρή δημοσιονομική κρίση. «Είμαι πολύ, πολύ έκπληκτος που το ακούω αυτό, αλλά δεν έχω σχόλιο» απάντησε ο Τρισέ σε ερώτηση Έλληνα δημοσιογράφου.

Δημοσίως, ούτε ο υπουργός Οικονομικών θέλησε να σχολιάσει τις δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup. «Δεν θα κάνω κάποιο ιδιαίτερο σχόλιο για τις δηλώσεις του κ. Γιούνκερ. Απλώς θα πως ότι ξέρουμε πολύ καλά τα προβλήματα που έχουμε σαν χώρα, ξέρουμε ότι γιγαντώθηκαν τα τελευταία χρόνια, ξέρουμε ότι κάποια από αυτά είναι παλαιότερα και προβλήματα τα οποία για πολύ καιρό αγνοούσαμε, και ότι αυτή κυβέρνηση έχει αναλάβει τις ευθύνες της με το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής το οποίο εφαρμόζει και αναλαμβάνοντας τις ευθύνες της έχει καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των ελλήνων πολιτών», είπε ο Γ.Παπακωνσταντίνου.

Στο μεταξύ όμως νέους «μετασεισμούς» προκαλεί η δήλωση του κ. Γιούνκερ ότι ανέφερε σε Έλληνα πρωθυπουργό -χωρίς να τον κατονομάσει- το γεγονός ότι η οικονομία θα αντιμετωπίσει πολύ σοβαρό πρόβλημα, αλλά έλαβε την απάντηση «κυβερνώ μία διεφθαρμένη χώρα».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, ερωτηθείς σχετικά φέρεται να δήλωσε, σύμφωνα με τον ANT1: «Νομίζω πως είναι απολύτως σαφές ακόμη και χωρίς τη λέξη πρώην, ότι ο κ. Γιούνκερ δεν αναφέρεται στον κ. Παπανδρέου, αλλά σε προηγούμενο πρωθυπουργό. Και όλοι νομίζω μπορούμε να φανταστούμε σε ποιον αναφέρεται».

Άμεση ήταν η αντίδραση συνεργατών του τέως πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, οι οποίοι σημείωναν: Φυσικά και ο κ. Καραμανλής ουδέποτε είπε κάτι τέτοιο. Όσοι επιχειρούν να του αποδώσουν τέτοια λόγο ένα σκοπό έχουν: Τον αποπροσανατολισμό»

Αντίδραση υπήρξε και από κύκλους του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, οι οποίοι, σύμφωνα με το Mega, ανέφεραν ότι ο κ. Γιούνκερ αναφερόταν κυρίως στα ελλείμματα του 2008. Όπως επεσήμαναν, δεν θα μπορούσε ο κ. Γιούνκερ να μιλήσει στον κ. Σημίτη, το 2004, για τα ελλείμματα του 2008.

Οι δηλώσεις Γιούνκερ είχαν προκαλέσει κόντρα μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και της Ρηγίλλης, με τον Αντώνη Σαμαρά να δηλώνει ότι δικαιώνεται η άποψή του πως τα κακώς κείμενά της ελληνικής οικονομίας άρχισαν στην δεκαετία του ’80.

«Ο κύριος Γιούγκερ είπε, ότι αν θέλει κανείς να ανατρέξει στα πραγματικά στοιχεία της οικονομίας και να δει, πότε έγινε αυτό το κακό, θα πρέπει να πάει πίσω, στη δεκαετία του ’80. Μα η δεκαετία του ’80, είναι η δεκαετία του ΠΑΣΟΚ. Και είναι δεκαετία, για την οποία εμείς ζητούμε να ξεκινήσει η έρευνα της Εξεταστικής Επιτροπής. Το ΠΑΣΟΚ, για λόγους που ο καθένας καταλαβαίνει και αντιλαμβάνεται, δεν το θέλει. Όμως ήρθανε και από το εξωτερικό, να τους επισημάνουν, πότε ξεκίνησε το κακό. Εμείς σήμερα, άλλη μία φορά, δικαιωνόμαστε. Αλλά δεν δίνουμε σημασία τόσο στο χθες. Εμείς σημασία δίνουμε περισσότερο στα μέτρα για το αύριο»» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ την Κυριακή, ολοκληρώνοντας την τριήμερη περιοδεία του στην Πελοπόννησο.

«Ο κ. Σαμαράς ας αφήσει επιτέλους τις υπεκφυγές και τις προσπάθειες συμψηφισμών και ας αποδείξει ότι αντιλαμβάνεται έστω και τώρα τις συνέπειες της καταστροφικής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ της οποίας υπήρξε επίλεκτο μέλος. Προφανώς ακόμη δεν αντιλαμβάνεται ότι υποκατάσταση πολιτικού λόγου, οράματος, σχεδίου και πρότασης με τη θολότητα που επιχειρεί ουδόλως αποφέρει» απάντησε στις σχετικές χθεσινές αναφορές του κ. Σαμαρά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.