Νέος γύρος προσφορών οικονομικών πακέτων από τις τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας αναμένεται στο τέλος του επόμενου διμήνου, καθώς θα πλησιάζει η εφετινή εορταστική περίοδος.
Αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι το κύριο χαρακτηριστικό των διαθέσεων των εταιρειών είναι πως τις τελευταίες εβδομάδες φέρονται να έχουν περιορίσει σε κάποιο βαθμό τις επιδοτήσεις στις ανανεώσεις συμβολαίων- τον προηγούμενο μήνα ανακοινώθηκαν ελάχιστες προσφορές. Μάλιστα, οι προσφορές είναι μάλλον στοχευμένες σε συγκεκριμένες κατηγορίες χρηστών και αφορούν κυρίως τα συνδυαστικά πακέτα κινητής και σταθερής τηλεφωνίας. Η Vodafone ως τις 30 Οκτωβρίου προσφέρει στους ιδιώτες συνδρομητές συμβολαίου Vodafone το πακέτο hol double play-GR (απεριόριστες αστικέςυπεραστικές κλήσεις και απεριόριστο ΑDSL Ιnternet), με μειωμένο μηνιαίο πάγιο στα 25 ευρώ μηνιαίως από 35 ευρώ, που ίσχυε, για όλη τη διάρκεια της σύμβασης. Αντίστοιχα, οι συνδρομητές Vodafone που ενδιαφέρονται μόνο για σταθερή τηλεφωνία, αν επιλέξουν το hol telephony GR (απεριόριστες αστικές-υπεραστικές κλήσεις), τότε το μηνιαίο πάγιο θα είναι στα 15 ευρώ από 23,60 ευρώ. Από την άλλη πλευρά, η Wind που βρίσκεται σε διαδικασία αναδιοργάνωσης και αναδιάρθρωσης, ανακοίνωσε ότι οι συνδρομητές της που θα συνδυάσουν οποιαδήποτε υπηρεσία Wind Double Ρlay με το Wind κινητό τους, θα απολαμβάνουν δωρεάν 300 ΜΒ κάθε μήνα για περιήγηση στο Ιnternet από το κινητό τους, για έναν ολόκληρο χρόνο. Η συγκεκριμένη προσφορά ισχύει για νέες συνδέσεις μέχρι 31 Δεκεμβρίου.
Η Cosmote που έχει και το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς, προς το παρόν δεν έχει ανακοινώσει κάποια νέα ανταγωνιστικά πακέτα, αλλά όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλός της κ. Μιχ. Τσαμάζ, στις προτεραιότητές της είναι η αναβάθμιση και η επέκταση του δικτύου της.
Η αλήθεια είναι ότι η επιθετική εμπορική πολιτική που ακολούθησαν το τελευταίο χρονικό διάστημα οι τρεις εταιρείες κινητής με στόχο την προσέλκυση νέων πελατών, εκτός από τις γνωστές συνθήκες έντονου ανταγωνισμού που δημιούργησε, προκάλεσε σημαντικό πλήγμα σε επίπεδο καθαρών αποτελεσμάτων και κερδοφορίας, παρά την όποια αύξηση των πωλήσεων και τη βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας (ΕΒΙΤDΑ). Η κατάσταση που προβληματίζει ιδιαίτερα τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας είναι ότι αυτή τη στιγμή η πτώση της αγοράς εκτιμάται σε πάνω από 12,5%, ενώ οι αρχικές εκτιμήσεις για το σύνολο του 2010 ήταν πως ο ρυθμός μείωσης θα κινούνταν γύρω στα 12%, Ακόμη, δεδομένη θεωρείται και η απώλεια των εσόδων που αναμένεται ότι θα έχουν οι εταιρείες της κινητής τηλεφωνίας λόγω της οικονομικής ύφεσης, η οποία και περιορίζει σημαντικά τις καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων. Το μοναδικό ίσως «ευχάριστο» νέο είναι το απρόσμενο γεγονός της σχεδόν καθολικής ταυτοποίησης των κατόχων καρτοκινητών, που έφθασε σχεδόν το 95% για όλες τις εταιρείες στη λήξη της προθεσμίας. Από την άλλη πλευρά, όμως, πρόσφατη μελέτη της Wireless Ιntelligence δείχνει νέα πτώση στις συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας, τη δεύτερη κατά σειρά που έγινε στο πρώτο εξάμηνο. Το σύνολο των συνδέσεων στην Ελλάδα, αναφέρεται στη μελέτη, υποχώρησε σε 18,2 εκατ. συνδέσεις στο τρίμηνο, παρουσιάζοντας πτώση της τάξεως του 12,5%, που αντιστοιχεί σε 2,6 εκατομμύρια συνδέσεις από την αρχή του έτους, όταν ο αριθμός αυτός ανερχόταν σε 20,8 εκατομμύρια συνδέσεις.
Σε συνεχή υποχώρηση τα έσοδα των εταιρειών
Τα έσοδα και στις τρεις επιχειρήσεις συνεχίζουν να μειώνονται. Στο β΄ τρίμηνο, ο ηγέτης της αγοράς, η Cosmote, ανέφερε ετήσια μείωση των εσόδων της 11%, ενώ η Vodafone ανακοίνωσε πτώση 14,5% στην Ελλάδα στο τέλος του τελευταίου οικονομικού έτους της (τέλος Μαρτίου). Και οι δύο παροχείς απέδωσαν τις μειώσεις αυτές στις περικοπές των τελών τερματισμού κινητής, που εισήχθησαν τον Ιανουάριο του 2009. Τότε ξεκίνησε η διαδικασία μείωσης των τελών τερματισμού κινητής, με στόχο της μείωσή τους κατά μέσο όρο στο 50% κατά την επόμενη διετία (έως τον Ιανουάριο του 2011). Στόχος είναι να μειωθούν στα επίπεδα του 0,0495 ευρώ ανά λεπτό από 0,10 ευρώ ανά λεπτό που ήταν τον Οκτώβριο του 2008.
Η Wind Ελλάς, η οποία ανακοίνωσε μείωση των εσόδων της 28%, μαζί με μια πτώση 52% στα ΕΒΙΤDΑ είδε την πελατειακή βάση της να μειώνεται σε 4,2 εκατ. συνδέσεις στο τελευταίο τρίμηνο, από 5,2 εκατομμύρια πριν από έναν χρόνο, καθώς η απόκτηση νέων συνδρομητών και οι πρωτοβουλίες διατήρησης των υπαρχόντων έχουν αποκλιμακωθεί. Σύμφωνα με τα στοιχεία της αναφοράς, η πελατειακή βάση της Wind μειώθηκε κατά 19% σε ετήσια βάση στο β΄ τρίμηνο, παρουσιάζοντας μεγαλύτερες απώλειες από την πτώση 3,2% της Cosmote ή την πτώση 9,3% της Vodafone.
Σημειώνεται ότι παρά τις όποιες αναταράξεις στην αγορά, τα μερίδια αγοράς κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα παρέμειναν σχετικά σταθερά. Η Cosmote αύξησε το μερίδιό της σε 47% το β΄ τρίμηνο από 44% πριν από έναν χρόνο.
Το μερίδιο της Wind μειώθηκε κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες στο 23% κατά την ίδια περίοδο, ενώ αυτό της Vodafone έχει παραμείνει αμετάβλητο στο 30%.