Ανω-κάτω τα τιμολόγια της ΔΕΗ

Κερδισμένες από τα νέα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος είναι οι εμπορικές επιχειρήσεις. Για παράδειγμα, μια μεγάλη εμπορική επιχείρηση (που υπάγεται στην κατηγορία τιμολόγησης «Β1») σε επίπεδο αλυσίδας σουπερμάρκετ, με μηνιαία κατανάλωση 50.000 κιλοβατώρες, σήμερα πληρώνει 5.800 ευρώ το τετράμηνο, ενώ με τα νέα τιμολόγια θα πληρώσει 5.200 ευρώ, δηλαδή περίπου 600 ευρώ λιγότερα, με μείωση γύρω στο 10%. Για περίπου 850.000 μικρές και μεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις οι μειώσεις θα κυμανθούν από 4% ως 20%, ανάλογα με τη χαμηλή ή μέση τάση στην οποία ανήκουν.

Κερδισμένες από τα νέα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος είναι οι εμπορικές επιχειρήσεις. Για παράδειγμα, μια μεγάλη εμπορική επιχείρηση (που υπάγεται στην κατηγορία τιμολόγησης «Β1») σε επίπεδο αλυσίδας σουπερμάρκετ, με μηνιαία κατανάλωση 50.000 κιλοβατώρες, σήμερα πληρώνει 5.800 ευρώ το τετράμηνο, ενώ με τα νέα τιμολόγια θα πληρώσει 5.200 ευρώ, δηλαδή περίπου 600 ευρώ λιγότερα, με μείωση γύρω στο 10%.

Για περίπου 850.000 μικρές και μεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις οι μειώσεις θα κυμανθούν από 4% ως 20%, ανάλογα με τη χαμηλή ή μέση τάση στην οποία ανήκουν.

Η ΡΑΕ με τη γνωμοδότησή της προκαλεί μειώσεις στα έσοδα της ΔΕΗ κατά περίπου 100 εκατ. ευρώ μετακυλίοντας μια σειρά χρεώσεων από τις χαμηλές και μεσαίες κατηγορίες στις υψηλότερες, ωστόσο υπάρχουν και μεγάλες αυξήσεις σε άλλα τιμολόγια.

Υπάρχουν όμως και αντίθετες φωνές στην ενεργειακή αγορά που λένε ότι «στην παρούσα δυσμενή συγκυρία για τη χώρα και με το εισόδημα των πολιτών να εξανεμίζεται, η ΔΕΗ με το 1 δισεκατομμύριο κέρδη το 2009 πρέπει να κάνει γενναίες μειώσεις τιμολογίων τόσο στη μεσαία κατανάλωση όσο και στη χαμηλή». Τονίζουν μάλιστα ότι «για κατανάλωση ως 2.000 κιλοβατώρες το τετράμηνο η χρέωση των τιμολογίων έπρεπε να είναι μειωμένη κατά μέσον όρο στο 20%» και μάλιστα αναρωτιούνται γιατί η διοίκηση της ΔΕΗ δεν πήρε τέτοια πρωτοβουλία. Οσον αφορά τα πρόστιμα που θα δεχθεί η χώρα μας από το 2013 για τη χρήση λιγνίτη, προσθέτουν ότι η ΔΕΗ κατηγορεί μεν τον λιγνίτη αλλά εξαγγέλλει νέες λιγνιτικές μονάδες.

Τα αγροτικά αυξάνονται κατά μέσον όρο 5% στη χαμηλή και 7% στη μέση τάση, που σημαίνει ότι ένας αγρότης με τετραμηνιαία κατανάλωση 5.000 κιλοβατώρες που πληρώνει σήμερα 319 ευρώ το τετράμηνο (1.000

ευρώ τον χρόνο) με τα νέα τιμολόγια θα πληρώνει 1.050-1.060 ευρώ τον χρόνο. Αυξήσεις έχουμε και στους βιομηχανικούς καταναλωτές ως 8,7%: μια βιομηχανία με μηνιαία κατανάλωση 70.000 κιλοβατώρες σήμερα πληρώνει 6.500 ευρώ το τετράμηνο, ενώ με τα καινούργια τιμολόγια θα φτάσει στις 7.000 ευρώ, δηλαδή 500 ευρώ επιπλέον.

Στην κατηγορία οικιακών τιμολογίων ως 800 κιλοβατώρες όσοι εξαιρούνται του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου θα επιβαρυνθούν με 13,7%, αλλά αυτή δεν είναι παρά μια μέση αύξηση. Τα πραγματικά ποσοστά ποικίλλουν και όσο πλησιάζει η κατανάλωση στις 800 κιλοβατώρες τόσο μικρότερη αύξηση έχει από τον μέσο όρο και αντίστροφα. Για παράδειγμα, ένας οικιακός καταναλωτής με τετραμηνιαία κατανάλωση 750 κιλοβατώρες που δεν εντάσσεται στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο σήμερα πληρώνει στον λογαριασμό του 80 ευρώ το τετράμηνο (χωρίς να υπολογίζονται δημοτικοί φόροι- ΕΡΤ) ενώ με τα νέα τιμολόγια θα πληρώνει περίπου 87,5 ευρώ, με αύξηση 10%. Αντίθετα, αν κανείς καταναλώνει 200 κιλοβατώρες θα επιβαρυνθεί με αύξηση 15%-18%. Ασανσέρ οι αυξήσεις
Εν τω μεταξύ η ΡΑΕ εισηγείται προς το ΥΠΕΚΑ να γίνονται αυξομειώσεις των τιμολογίων κάθε έξι μήνες ώστε να αντανακλούν τις μεταβολές στο κόστος παραγωγής, όπως το φυσικό αέριο, που εξαρτάται από απρόβλεπτους παράγοντες..

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.