Χαμηλά τακούνια, μακρύς ποδόγυρος

Με την Εβδομάδα Μόδας του Παρισιού έκλεισαν οι επιδείξεις των συλλογών pr t--porter για την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2011.

Oι άνθρωποι του χώρου της μόδας ποντάρουν στα μεγάλα trends των ερχόμενων σεζόν για να πουλήσουν. «Δολώματα» για το καταναλωτικό κοινό αναμένεται να αποτελέσουν τα πολλά και έντονα χρώματα, η διαφάνεια και ο ποδόγυρος ο οποίος ολοένα μακραίνει σε περισσότερο chic εκδοχές ντυσίματος. Αυτά είναι τα συμπεράσματα από την Εβδομάδα Μόδας στο Παρίσι. Η σημαντικότερη διοργάνωση της παγκόσμιας μόδας, που ξεκίνησε στις 28 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώθηκε στις 6 Οκτωβρίου, έδωσε την ευκαιρία στους μεγαλύτερους παγκοσμίως οίκους να παρουσιάσουν τις pr t-porter συλλογές τους για την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2011.

Louis Vuitton. Μέσα από τη νέα συλλογή του ο αμερικανός σχεδιαστής του οίκου Μαρκ Τζέικομπς έκανε ευθείες αναφορές σε καλλιτεχνικά κινήματα όπως η art deco, η art nouveau και ο οριενταλισμός. «Βασικά δεν επιθυμούσα να κάνω τίποτε το φυσικό» εξομολογήθηκε. «Προτίμησα να είναι όλα υπερβολικά στυλιζαρισμένα». Οι κριτικοί μόδας συμφωνούν ότι πέτυχε στην αποστολή του. Πώς; Χρησιμοποιώντας λαμπερά χρώματα (φούξια, μοβ, πορτοκαλί) και αναδεικνύοντας έντονες επιρροές από την Κίνα και την Απω Ανατολή.

Αlexander ΜacQueen. Εχοντας εργαστεί επί δεκαπέντε χρόνια δίπλα στον σχεδιαστή που πέθανε πέρυσι τον Φεβρουάριο σε ηλικία μόλις 40 ετών, η Σάρα Μπάρτον κρίθηκε ικανή να συνεχίσει πάνω στη δημιουργική και ανατρεπτική ματιά του. Φτερά, πούπουλα και ιδιαίτερη προσοχή στο κέντημα και τη λεπτομέρεια επισφράγισαν το σόου της.

Valentino. Η απήχηση του ιταλικού οίκου στο κάτω των 35 ετών κοινό, ιδίως από τότε που ανέλαβαν τα ηνία ο Πιερ Πάολο Πικιόλι και η Μαρία Γκράτσια Κιουρί, είχε ως αποτέλεσμα μια ολόδροση κολεξιόν, με ιδιαίτερη έμφαση στα βολάν και στη δαντέλα, ενώ αναδείχθηκε και μια από τις τάσεις τις σεζόν: τα λεγόμενα kitten heels (χαμηλό, λεπτό τακούνι, ύψους 3,5- 5 πόντων).

Κenzo. Η αποθέωση του φολκλόρ έγινε διά χειρός Αντόνιο Μαρά, σχεδιαστή του οίκου που γιόρτασε την επέτειο των 40 χρόνων του. Χρώμα και ενδυμασίες που παρέπεμπαν στο… Λύκειο Ελληνίδων μεταμόρφωσαν αυτή την επίδειξη σε μια μεγάλη γιορτή.

Ηermes. Οι «χαμηλοί» τόνοι άσπρου- μαύρου και γήινων χρωμάτων είχαν την τιμητική τους κατά την παρουσίαση του οίκου, ο οποίος πόνταρε στο δέρμα και έντυσε τα μοντέλα του με καουμπόικα καπέλα που είχαν, ωστόσο, ολόισιο γείσο.

Givenchy. Γεωμετρικά στριφώματα, λεοπάρ και τέκνο αναφορές, καθώς και λάμψεις από μεταλλικά και μαύρα υλικά: το σόου που υπέγραψε ο Ρικάρντο Τίσκι για τον ιστορικό γαλλικό οίκο κρίθηκε ως ένα από τα καλύτερα που έχει παρουσιάσει ποτέ.

Chanel. Σε έναν χώρο επιβλητικό, όπως το Grand Ρalais, διαμορφωμένο μάλιστα κατά τέτοιον τρόπο ώστε να θυμίζει τους κήπους των Βερσαλλιών, το σόου του οίκου, με τον Γερμανό Καρλ Λάγκερφελντ για τελευταία φορά στο τιμόνι της σχεδιαστικής δημιουργίας, αναδείχτηκε σε ένα από τα δημοφιλέστερα της σεζόν. Με τα μάτια τους βαμμένα γύρω-γύρω σαν να τα είχε περάσει κάρβουνο, τα μοντέλα του οίκου παρέλασαν αναδεικνύοντας σακάκια, στενές φούστες ύψους περίπου ως το γόνατο και παντελόνια σε άσπρο, μαύρο και γκρι, ενώ το αγαπημένο ροζ του μετρ έδωσε επίσης το «παρών» – σε φορέματα από δαντέλα. Τα μπουκλέ υφάσματα και η καμέλια, σήμα-κατατεθέν της Κοκό Σανέλ, δεν θα μπορούσαν να λείπουν από ένα σόου το οποίο παρακολούθησε και η διάδοχος του Λάγκερφελντ Ελίζα Σεντνάουι .

Υves Saint Laurent. Σέξι και εξωτική χαρακτήρισε ο Στέφανο Πιλάτι την τελευταία συλλογή που σχεδίασε για τον οίκο, αποσπώντας διθυραμβικά σχόλια από κοινό και κριτικούς. Τα φορέματα-κοκτέιλ με τα αυστηρά αλλά αισθησιακά κοψίματα, οι φούστες με τα άφθονα βολάν, καθώς και τα τοπ από «στητά» υφάσματα και με «ισχυρά» κολάρα ανέδειξαν έναν φετιχιστικό αισθησιασμό ο οποίος βρήκε απήχηση- ως κόνσεπτ- στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα μιας παλιάς έπαυλης των Ρόθτσιλντ στο Παρίσι.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.