Πρόσκληση σε μια γιορτή ανοιχτών μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, εκεί όπου τα μνημεία συμβιώνουν αρμονικά με τη φύση, απευθύνει το υπουργείο Πολιτισμού για σήμερα, αύριο και μεθαύριο στο πλαίσιο της ετήσιας δράσης «Περιβάλλον και πολιτισμός». Στόχος είναι η ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και η ενεργοποίηση των πολιτών για την προστασία της. Με τίτλο του εορτασμού «Φωνές νερού μυριάδες»- αναφορά στην ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη – 150 αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, μνημεία της επικράτειας και χώροι πολιτισμού ανοίγουν τις πόρτες τους στο κοινό με ποικίλες εκδηλώσεις, που επιχειρούν να αναδείξουν τη σημασία, την αξία και τα νοήματα του νερού στη ζωή των ανθρώπων από την αρχαιότητα ως σήμερα.
Εκθέσεις, εκπαιδευτικές δράσεις, παιχνίδια, ξεναγήσεις σε λουτρικά συγκροτήματα, αφήγηση παραμυθιών, χορός, μουσική, προβολές βίντεο και κινηματογράφου, όπως το ντοκυμαντέρ του Κ.Βρεττάκου με τίτλο «Το στρώμα της καταστροφής» και θέμα τις σωστικές ανασκαφές στο χωριό Κάλλιο, το οποίο βυθίστηκε εξαιτίας της κατασκευής του φράγματος του Μόρνου, περιλαμβάνονται στις εκδηλώσεις οι οποίες διοργανώθηκαν από τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Γεγονός είναι άλλωστε ότι από τη μακρινή αρχαιότητα ως σήμερα η φύση λειτουργεί για τον άνθρωπο ως αστείρευτη πηγή έμπνευσης και δημιουργίας, ενώ ο πολιτισμός συμβάλλει με ουσιαστικό τρόπο στην αναγνώριση του φυσικού περιβάλλοντος ως κληρονομιάς ολόκληρης της ανθρωπότητας. Δίπλα στα ποτάμια και στις πηγές γεννήθηκαν οι πρώτοι οικισμοί και άνθησαν στη συνέχεια οι πόλεις και ο πολιτισμός τους. Το νερό κίνησε μύλους και φτερωτές, κινητοποίησε την εφευρετικότητα και την επινοητικότητα του ανθρώπου. Και σήμερα η συνετή και ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων αντανακλά το πολιτισμικό επίπεδο των κοινωνιών, ενώ η προστασία του καθιστά επιτακτική τη μέριμνα της πολιτείας και τη συνέργεια των πολιτών περισσότερο από ποτέ.
Αυτά ακριβώς τα μηνύματα φιλοδοξεί να περάσει στο κοινό το ΥΠΠΟ συνενώνοντας το περιβάλλον με τον πολιτισμό. Επιχειρεί δηλαδή να φωτίσει τους δεσμούς, πολλαπλούς και αμφίδρομους, ανάμεσα στις δύο έννοιες, με το περιβάλλον να προβάλλει ως μια διαχρονική πηγή έμπνευσης και δημιουργίας, ενώ ο πολιτισμός επιβάλλει την αειφόρο διαχείριση της φύσης.
Ετσι, ακόμη και ο τίτλος της δράσης υπαινίσσεται την αστείρευτη σημασία των υδάτινων πηγών για τη ζωή των ανθρώπων, που τροφοδότησε έργα πολιτισμού. Ο λογότυπος μάλιστα αποτελεί μια σύνθεση από απλοποιημένα ιδεογράμματα και σύμβολα αρχαίων γραφών της Μεσογείου, που δηλώνουν το νερό, τη γη και τον ήλιο. Δημιουργήθηκε εξάλλου για να διευκολύνει τους επισκέπτες να εντοπίσουν τα επιλεγμένα έργα στις προθήκες των μουσείων, στους αρχαιολογικούς χώρους και στα μνημεία.