Υπό αναθεώρηση έλλειμμα, χρέος αλλά και μνημόνιο

Τα δημοσιονομικά στοιχεία είναι υπό αναθεώρηση. Το μνημόνιο είναι και αυτό υπό αναθεώρηση; Το ερώτημα αυτό απασχολεί ανοιχτά πλέον την Αθήνα και τις Βρυξέλλες, με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δηλώνουν επισήμως χθες ότι «τίποτε δεν αποκλείεται», αλλά και να διαβεβαιώνουν πως τα πάντα θα ξεκαθαρίσουν ως το τέλος του Οκτωβρίου, οπότε θα δημοσιοποιηθούν τα τελικά στοιχεία για τη δημοσιονομική κατάσταση των κρατών-μελών της ΕΕ κατά την τριετία 2006-2009. Αν με τη δημοσιοποίηση ...

Τα δημοσιονομικά στοιχεία είναι υπό αναθεώρηση. Το μνημόνιο είναι και αυτό υπό αναθεώρηση;

Το ερώτημα αυτό απασχολεί ανοιχτά πλέον την Αθήνα και τις Βρυξέλλες, με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δηλώνουν επισήμως χθες ότι «τίποτε δεν αποκλείεται», αλλά και να διαβεβαιώνουν πως τα πάντα θα ξεκαθαρίσουν ως το τέλος του Οκτωβρίου, οπότε θα δημοσιοποιηθούν τα τελικά στοιχεία για τη δημοσιονομική κατάσταση των κρατών-μελών της ΕΕ κατά την τριετία 2006-2009.

Αν με τη δημοσιοποίηση αυτή το ελληνικό δημοσιονομικό έλλειμμα του 2009 εκτιναχθεί για μία ακόμη φορά στα ύψη, τότε η υιοθέτηση νέων μέτρων από την κυβέρνηση για την κάλυψη της νέας (γαλάζιας) τρύπας του παρελθόντος δύσκολα θα αποφευχθεί. Αν όμως η αύξηση είναι περιορισμένη, τότε τα νέα μέτρα ίσως αποφευχθούν, αφού οι υποθέσεις εργασίας βάσει των οποίων δομήθηκε το μνημόνιο έχουν, μεταξύ άλλων, συμπεριλάβει και το ενδεχόμενο κάποιας αναδρομικής αύξησης του ελλείμματος, ανέφεραν χθες παράγοντες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το μόνο για το οποίο εμφανίστηκε βέβαιη χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ότι κάποια (είτε μικρή είτε μεγάλη) αναθεώρηση προς τα άνω του ελληνικού ελλείμματος θα σημειωθεί. Ο κ. Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του επιτρόπου κ. Ολι Ρεν, αρνήθηκε να απαντήσει αν το έλλειμμα θα αγγίξει- όπως λέγεται – το 15% του ΑΕΠ, υπενθύμισε όμως, απευθυνόμενος προς τους εκπροσώπους του Τύπου στις Βρυξέλλες, ότι η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Εurostat) στην προηγούμενη ανακοίνωσή της για τα δημοσιονομικά ελλείμματα στην ΕΕ είχε υποσημειώσει ότι δεν είναι σε θέση να επικυρώσει τα στοιχεία της Ελλάδας, αφού δεν μπορεί να ελέγξει την αξιοπιστία τους. Ετσι προσδιόρισε προσωρινά το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας για το 2009 σε 13,6% του ΑΕΠ, αφήνοντας όμως να εννοηθεί ότι είναι αναθεωρήσιμο προς τα άνω.

Εκτοτε μεσολάβησαν πολλά, με πρώτο και κυριότερο το γεγονός ότι από τον Αύγουστο αυξήθηκαν σημαντικά (βάσει της νέας κοινοτικής νομοθεσίας) οι δικαιοδοσίες και οι ελεγκτικές αρμοδιότητες της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας. Ετσι από τον Σεπτέμβριο και μετά ουκ ολίγοι υπάλληλοι της Εurostat έχουν επί της ουσίας στρατοπεδεύσει στην ελληνική στατιστική υπηρεσία, ο δε αριθμός τους, όπως δήλωσε χθες ο κ. Α. Αλταφάζ, θα ενισχυθεί σημαντικά (ίσως και κατά δέκα) εντός των προσεχών ημερών.

Καλά πληροφορημένες πηγές σημείωναν χθες από τις Βρυξέλλες ότι η ενδυνάμωση του έμψυχου δυναμικού της Εurostat στην Αθήνα οφείλεται κατά βάση στην αδυναμία συνεννόησης των κοινοτικών με τους έλληνες ομολόγους τους. Μια αδυναμία που ως έναν βαθμό οφείλεται σε διαφορετικές αντιλήψεις ως προς τις μεθοδολογίες εκτίμησης των δημοσιονομικών δεδομένων (κυρίως σε ό,τι αφορά τους δήμους, τα νοσοκομεία και τις ΔΕΚΟ) και η οποία δεν είναι άσχετη με την εμμονή των εκπροσώπων της Εurostat να εμφανίζονται «βασιλικότεροι του βασιλέως» στα θέματα δημοσιονομικής διαφάνειας στην Ελλάδα. Ενδεικτικές επ΄ αυτού άλλωστε είναι και οι πρόσφατες δηλώσεις προς τον Τύπο του διευθυντή της Εurostat κ. Ράντερ Βαντερμάχερ περί «προβλημάτων» και «συσκότισης» στα δημοσιονομικά της Ελλάδας. Οι συμπεριφορές αυτές έχουν ενοχλήσει την Αθήνα, η οποία ωστόσο αποφεύγει να θέσει το θέμα επισήμως, όπως άλλωστε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ας σημειωθεί ότι δήλωσε χθες απολύτως ικανοποιημένη από τη συνεργασία της με τις ελληνικές αρχές.

Βεβαίως αν υπάρχει κάτι στο οποίο συμπίπτουν απολύτως Αθήνα και Βρυξέλλες είναι ότι θα πρέπει τάχιστα να δοθεί τέλος σε αυτήν την κατάσταση. Και αυτό για δύο βασικούς λόγους: πρώτον, διότι όσο συνεχίζεται η φιλολογία περί αδιαφάνειας στην Ελλάδα κάθε άλλο παρά δημιουργείται στις διεθνείς αγορές η πεποίθηση ότι τα προβλήματα αξιοπιστίας με τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία ανήκουν οριστικώς στο παρελθόν. Δεύτερον, διότι εντός του Νοεμβρίου θα πρέπει να αποφασισθεί η εκταμίευση της τρίτης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα (συνολικού ύψους 9 δισ. ευρώ), η οποία δεν θα μπορέσει να υλοποιηθεί όσο το ελληνικό δημοσιονομικό τοπίο παραμένει νεφελώδες.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.