Η αυξημένη ανεργία, τα υψηλά χρέη των κυβερνήσεων και τα ευάλωτα και αδύναμα τραπεζικά συστήματα θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια ευημερία, επισημαίνει στην τριμηνιαία έκθεσή του που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το οποίο αναθεωρεί επί το μετριοπαθέστερον την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2011. Συγκεκριμένα, προβλέπει αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 4,2%, ενώ προ τριμήνου προέβλεπε 4,3%, αλλά επιτάχυνση της ανάκαμψης της ευρωζώνης στο 1,7%. Για την εφετινή ανάπτυξη, πάντως, ο εδρεύων στην Ουάσιγκτον διεθνής οργανισμός εμφανίζεται πιο αισιόδοξος και προβλέπει αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 4,8% αντί για 4,6% που εκτιμούσε το καλοκαίρι.
«Πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες, όπως η αμερικανική, δεν έχουν ακόμη υιοθετήσει πολιτικές που θα μείωναν την εξάρτησή τους από τις κυβερνητικές δαπάνες και θα ενδυνάμωναν τη ζήτηση των νοικοκυριών και τις εξαγωγές» σημειώνει χαρακτηριστικά το ΔΝΤ.
Και προσθέτει ότι «την ίδια ώρα αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Κίνα, κρατούν τα νομίσματά τους υποτιμημένα και εξακολουθούν να εξαρτούν σε πολύ μεγάλο βαθμό την ανάπτυξή τους από τις εξαγωγές τους στις διεθνείς αγορές». Το αποτέλεσμα των φαινομένων αυτών είναι «η διαδικασία εξόδου της παγκόσμιας οικονομίας από την κρίση να μην είναι ούτε ισχυρή ούτε ισορροπημένη», όπως γράφει ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου Ολιβιέ Μπλανσάρ στην εισαγωγή της τριμηνιαίας έκθεσης για την παγκόσμια οικονομία. Ο κ. Μπλανσάρ προειδοποίησε ότι «αν η αναπτυξιακή διαδικασία ανακοπεί στις ανεπτυγμένες οικονομίες, το τίμημα θα είναι βαρύ και για τις αναδυόμενες αγορές». Γι΄ αυτό και «ο συντονισμός των κυβερνήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο είναι σήμερα πιο σημαντικός από όσο ήταν στο αποκορύφωμα της κρίσης».
Α ναλυτικά, το Ταμείο προβλέπει για τις αναπτυσσόμενες χώρες ανάπτυξη 6,4% το επόμενο έτος (η πρόβλεψη είναι αμετάβλητη σε σύγκριση με την προηγούμενη), ενώ για τις ανεπτυγμένες αναθεωρεί την πρόβλεψή του από το 2,4% στο 2,2%. Για τις ΗΠΑ από το 3,3% στο 2,6% για εφέτος και από το 2,9% στο 2,3% για το 2011, ενώ για την Ιαπωνία προβλέπει εφέτος ανάπτυξη 2,8% (αντί για 2,4% προ τριμήνου). Ωστόσο για την επόμενη χρονιά το Ταμείο προβλέπει επιβράδυνση στο 1,5%. Για την ευρωζώνη συνολικά το Ταμείο προβλέπει για εφέτος ανάπτυξη 1,7% από 1% και για το 2011 ανάπτυξη 1,7% από μόλις 0,2% που προέβλεπε τον περασμένο Ιούλιο. Το Ταμείο εκφράζει ωστόσο τον σκεπτικισμό και την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην ευρωζώνη «εξαιτίας των κινδύνων για δημοσιονομική αποσταθεροποίηση που αυξήθηκαν το τελευταίο εξάμηνο με την κρίση χρέους που ξέσπασε στην Ελλάδα».
O ι πιο αισιόδοξες αναθεωρήσεις για εφέτος και για το 2011 στην ευρωζώνη οφείλονται στην πολύ καλή πορεία πρωτίστως της Γερμανίας και δευτερευόντως της Γαλλίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΔΝΤ αναθεωρεί την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας την επόμενη χρονιά από το 1,6% στο 2%, ενώ για τη Γαλλία διατηρεί την παλαιότερη πρόβλεψή του στο 1,6%. Για την Κίνα η πρόβλεψη είναι 10,5% εφέτος και 9,6% το 2011, ενώ για την Ινδία και τη Βραζιλία το Ταμείο είναι πιο συγκρατημένο και αναθεωρεί για την επόμενη χρονιά την ανάπτυξη από το 9,7% στο 8,5% και από το 7,5% στο 4,1% αντιστοίχως.
Τέλος, το ΔΝΤ εκτιμά ότι ο κλάδος των ακινήτων θα συνεχίσει να αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη και προειδοποιεί για τη μεγάλη αύξηση της ανεργίας που απειλεί με «μείζονες κοινωνικές αναταραχές».
Αισιοδοξεί ο ΟΟΣΑ
Αισιόδοξος για πρώτη φορά από το 2008 εμφανίζεται ο ΟΟΣΑ για τις οικονομίες των 33 κρατών-μελών του, και αυτό χάρη στην αύξηση των επενδύσεων που διαπιστώνει. Ο ΟΟΣΑ ανακοίνωσε ότι το τρίμηνο Απριλίου- Ιουνίου 2010 το ΑΕΠ των 33 κρατών-μελών του αυξήθηκε κατά 0,9% σε τριμηνιαία βάση, ενώ ο Οργανισμός προέβλεπε αύξηση 0,7%, όσο δηλαδή ήταν η αύξηση και το πρώτο τρίμηνο. Κατέγραψε επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στο 0,4% στις ΗΠΑ (έναντι προβλέψεων 0,6%) και επιτάχυνση του ρυθμού στο 2,2% στη Γερμανία και στο 1,2% στη Βρετανία.