Ντομινίκ Στρος Καν στη Le Monde«Παίρνω πολύ στα σοβαρά την απειλή ενός πολέμου νομισμάτων»

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ταμείου, η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας μπορεί να επιφέρει την ανάδυση «του πειρασμού των εθνικών λύσεων, ιδιαίτερα όσον αφορά τα νομίσματα».

Ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν δήλωσε ότι παίρνει «πολύ στα σοβαρά την απειλή ενός πολέμου νομισμάτων» και υπόσχεται να διατυπώσει προτάσεις για να αποφευχθεί, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα από τη γαλλική εφημερίδα «Monde».

«Παίρνω πολύ στα σοβαρά την απειλή ενός πολέμου νομισμάτων, ακόμη και λανθάνοντος», δήλωσε λίγο πριν αρχίσει σήμερα στην Ουάσινγκτον η ετήσια γενική συνέλευση του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ταμείου, η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας μπορεί να επιφέρει την ανάδυση «του πειρασμού των εθνικών λύσεων, ιδιαίτερα όσον αφορά τα νομίσματα».

«Το είδαμε με την ιαπωνική παρέμβαση για να μειωθεί η ισοτιμία του γεν, με τις ανησυχίες της Βραζιλίας για την άνοδο του ρεάλ», υπογραμμίζει ο Ντομινίκ Στρος-Καν.

Ο κίνδυνος ενός νομισματικού πολέμου πλανάται τις τελευταίες ημέρες πάνω από την παγκόσμια οικονομία, καθώς πολλές αναδυόμενες χώρες, ιδιαίτερα η Κίνα, κατηγορούνται από τις πιο πλούσιες ότι δεν θέλουν να αφήσουν τα νομίσματά τους να ανατιμηθούν ώστε να τονωθούν οι εξαγωγές τους.

Οι τέσσερις προκλήσεις για την παγκόσμια ανάπτυξη

Τέσσεριςείναι οι προκλήσεις που σήμερα αντιμετωπίζει η διεθνής οικονομία, συνόψισε ο κ. Στρος-Καν: πρώτον τα μεγάλα κρατικά χρέη, με διαφορά αντιμετώπισης για πολύ ισχυρά και λιγότερο ισχυρά οικονομικά κράτη, ας πούμε «ό,τι ισχύει για την Ελλάδα δεν ισχύει εξίσου για τη Γερμανία», όσο για τους αναπτυσσόμενους και εκεί υπάρχει βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη αντιμετώπιση του ζητήματος, πάλι με διαφορές προσέγγισης ανά κράτος.

Δεύτερη πρόκληση, είναι αυτή της επιθυμητής ανάπτυξης, ικανής να δημιουργεί πολλές θέσεις εργασίας, «θα εξέλθουμε από την κρίση μόνον όταν θα μειωθούν αισθητά τα ποσοστά της ανεργίας».

Τρίτη κατά σειράν πρόκληση, μία εποπτεία στο χρήματο-πιστωτικό σύστημα, «πολλά δε έχουν να υλοποιηθούν, σχετικώς». «Νέοι κανονισμοί, όμως χωρίς έναν εποπτικό μηχανισμό, δεν σημαίνουν τίποτε».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.