«Εγώ ήμουν κλεισμένος σε ένα γραφείο στον πρώτο όροφο της βίλας του Ψυχικού! Δεν ήξερα τι κάνουν οι άλλοι στο ισόγειο. Δεν έχω κάνει τίποτε παράνομο». Αυτό αναφέρει μιλώντας προς «Το Βήμα» ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης , το όνομα του οποίου εμπλέκεται- κυρίως από την ΕΛ.ΑΣ.στην υπόθεση της μαφίας των ακινήτων και στο νέο παραδικαστικό κύκλωμα. Ο κ. Γιοσάκης δίνει τη δική του εξήγηση για το πώς το όνομά του ενεπλάκη στην υπόθεση και συμπληρώνει: «Δεν είμαι αφελής να αναμειχθώ σε παράνομες ενέργειες όταν είναι σε εκκρεμότητα η δίκη μου για την υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος του 2004».
– Πώς εμπλέκεται το όνομά σας στην υπόθεση των πλειστηριασμών;
«Θέλω να πω ότι δεν έχω καμία απολύτως σχέση. Απλώς είχα την… ατυχία να γνωρίσω τον 53χρονο πολιτικό μηχανικό, που φέρεται τώρα ως αρχηγός του κυκλώματος, στις φυλακές Κορυδαλλού. Αυτό έγινε το 2007, όταν εκείνος βρισκόταν εκεί για φοροδιαφυγή και εγώ είχα προφυλακιστεί για την παλαιότερη υπόθεση του αναφερόμενου ως παραδικαστικού κυκλώματος το 2004. Ομως πέρα από αυτό δεν ασχολήθηκα με κάποια υπόθεση πλειστηριασμού ακινήτων και δεν προχώρησα σε καμία παρέμβαση προς δικαστή».
– Εχει προκύψει ωστόσο ότι εμφανιζόσασταν στο αναφερόμενο ως «στρατηγείο» του κυκλώματος, στο Ψυχικό, που ανήκε στον δικηγόρο κ. Πέτρο Λεωτσάκο.
«Ο κ. Λεωτσάκος είναι παλαιός οικογενειακός γνωστός μου. Τον είχα χρησιμοποιήσει σε κάποιες δικαστικές υποθέσεις μου. Οταν βγήκα από τη φυλακή, αντιμετώπισα το πρόβλημα πού θα τοποθετήσω δεκάδες ντοσιέ και χιλιάδες έγγραφα από τις δικαστικές εκκρεμότητές μου. Τότε λοιπόν ο κ. Λεωτσάκος με ενημέρωσε ότι μπορεί να μου διαθέσει ένα γραφείο στον πρώτο όροφο ενός κτιρίου που μου είπε πως έχει αποκτήσει στην οδό Βασιλέως Παύλου 19 στο Ψυχικό. Ετσι βρέθηκα εκεί».
– Σε αυτό το σπίτι όμως πήγαιναν και όσοι αναφέρονται ως μέλη του κυκλώματος.
«Πράγματι, έρχονταν ο πολιτικός μηχανικός που είχα γνωρίσει στη φυλακή και κάποιοι δικηγόροι που επίσης ήξερα. Ομως αυτοί συγκεντρώνονταν και συνεννοούνταν για τις δουλειές τους στο ισόγειο του κτιρίου. Εγώ, σας είπα, ήμουν σε ένα δωμάτιο στον πρώτο όροφο και δεν ήξερα τι έκαναν. Είχαν δικές τους δουλειές και εγώ δεν αναμειγνυόμουν! Αυτό τελείωσε τον Απρίλιο του 2010, όταν ένας δικαστικός επιμελητής ήρθε ξαφνικά στο σπίτι στο Ψυχικό και μου ανέφερε ότι ο πρώην ιδιοκτήτης του ακινήτου κέρδισε το δικαστήριο και έπρεπε να φύγω από εκεί. Πήρα τους φακέλους μου και γύρισα σπιτάκι μου».
– Αναφέρετε ότι είχατε συνεργασία και με μία άλλη δικηγόρο που φέρεται να εμπλέκεται στο κύκλωμα…
«Η δικηγόρος στην οποία αναφέρεστε ήταν συνεργάτις του κ. Λεωτσάκου και με φιλοξενούσε και αυτή στο γραφείο της. Τίποτε άλλο». – Από κατηγορούμενο στην υπόθεση χρηματισμού του δικαστή Ευάγγελου Καλούση κατατέθηκε προ μηνών ότι υπήρξε παρέμβαση δική σας και του πολιτικού μηχανικού ώστε να απαλλαγεί ο πρώην βουλευτής κ. Πέτρος Μαντούβαλος.
«Είναι απολύτως ψευδές. Πράγματι, ο πολιτικός μηχανικός ήταν συμπατριώτης του κ. Μαντούβαλου, τον εκτιμούσε πολύ και άκουγα πολλές φορές ότι ήθελε να τον βοηθήσει. Ομως σας διαβεβαιώνω ότι δεν υπήρξε καμία παρέμβασή μου σε δικαστικούς λειτουργούς για αυτή την υπόθεση. Είναι ανοησίες. Το συζήτησα με τον πολιτικό μηχανικό και μου είπε ότι πρόκειται για απολύτως αστήρικτες κατηγορίες».
– Από την ΕΛ.ΑΣ. ωστόσο υποστηρίζεται ότι υπάρχουν στοιχεία που σας εμπλέκουν στην υπόθεση του νέου παραδικαστικού κυκλώματος.
«Δεν μπορεί να υπάρχει τίποτε! Ακουσα ότι 100.000 συνομιλίες καταγράφηκαν από την ΕΥΠ για την υπόθεση. Δεν θα βρείτε καμία δική μου. Εξάλλου να ξέρετε ότι η ΕΛ.ΑΣ. δεν πραγματοποίησε καμία έρευνα στο σπίτι μου. Δεν είμαι αφελής να εμπλακώ σε μια τέτοιου είδους υπόθεση όταν βρίσκεται σε εξέλιξη δικαστήριο στο οποίο είμαι κατηγορούμενος».
Οι «ύποπτες» ποινικές υποθέσεις και η έρευνα του 2006
Δ έκα φακέλους με σοβαρές ποινικές υποθέσεις όπου φαίνεται να υπάρχουν παρεμβάσεις σε δικαστές για την έκδοση ευνοϊκών αποφάσεων έχει στείλει η ΕΛ.ΑΣ. στην Εισαγγελία Εφετών. Τα στοιχεία προέρχονται από ευρήματα του συστήματος παρακολουθήσεων της ΕΥΠ. Πλέον οι αξιωματικοί στρέφουν το ενδιαφέρον τους στην ανάλυση χιλιάδων εγγράφων που έχουν κατασχεθεί σε σπίτια μελών του κυκλώματος, την ίδια ώρα που εκφράζονται φόβοι ότι ίσως ύποπτοι επιχειρήσουν να διαφύγουν στο εξωτερικό.
Η Υποδιεύθυνση Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. έχει αποστείλει στις δικαστικές αρχές διαβιβαστικό έγγραφο 500 σελίδων για τη δράση του κυκλώματος που εξαπατούσε ιδιοκτήτες ακινήτων. Περιλαμβάνονται όμως και δέκα ανεξάρτητες υποθέσεις ποινικού ενδιαφέροντος, όπου τα μέλη του κυκλώματος αναφέρουν ότι διαθέτουν δυνατότητα παρέμβασης σε δικαστές για την έκδοση αθωωτικών αποφάσεων.
Από τις αναλύσεις των περίπου 100.000 συνομιλιών των πρωταγωνιστών του κυκλώματος προέκυψαν στοιχεία για άλλες υποθέσεις, όπως: * Ευνοϊκή ποινική μεταχείριση σε «νονό» της νύχτας που είχε συλληφθεί πριν από μήνες.
* Απαλλαγή ατόμων που έχουν κατηγορηθεί για υπεξαίρεση χρημάτων, πλαστογραφίες και απάτες σε βάρος του Δημοσίου και πιστωτικών ιδρυμάτων.
Τώρα ερευνάται αν πράγματι υπήρξε χρηματισμός, ενώ εξετάζεται αν οι καταγεγραμμένες συνομιλίες δημιουργήσουν νέα δεδομένα σε παλαιότερες υποθέσεις.
Ωστόσο εκείνο που έχει εντυπωσιάσει τους αξιωματικούς είναι ότι σχεδόν το ίδιο κύκλωμα είχε βρεθεί στο μικροσκόπιο των αρχών το 2006, ωστόσο η έρευνα πολυδιασπάστηκε και η συμμορία των ακινήτων συνέχισε ανενόχλητη τη δράση της. Η έρευνα στο τέλος του 2006 είχε πραγματοποιηθεί από το Τμήμα Οικονομικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. ύστερα από καταγγελία δύο πιστωτικών ιδρυμάτων ότι άτομο κυπριακής καταγωγής επιχειρούσε να εξαργυρώσει επιταγές με χρήση διαφορετικών ονομάτων. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν επ΄ αυτοφώρω τον Κύπριο και στο όχημά του ανακάλυψαν μεγάλο αριθμό κλειδιών που φαίνεται- με βάση τις μικρές καρτέλες που είχαν- να αντιστοιχούσαν σε δεκάδες ακίνητα στην Αττική. Σε ορισμένες από τις καρτέλες των κλειδιών αναγραφόταν το όνομα του πολιτικού μηχανικού, ο οποίος θεωρείται σήμερα αρχηγός της «μαφίας των ακινήτων». Οι αξιωματικοί συνέλαβαν τότε τον 53χρονο για παλαιότερη υπόθεση πλαστογραφίας και συγκέντρωσαν στοιχεία για 150 εταιρείες-«μαϊμούδες» που είχε δημιουργήσει προκειμένου να υφαρπάζει ακίνητα. Μεγάλο τμήμα της έρευνας όμως ανατέθηκε τότε στο ΣΔΟΕ και τα ίχνη της υπόθεσης χάθηκαν. ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ
Δεν προκύπτει εμπλοκή δικαστών
Δ εν προκύπτει, μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του Τύπου, οποιαδήποτε εμπλοκή δικαστικών λειτουργών στην υπόθεση του κυκλώματος με τους πλειστηριασμούς ακινήτων, επισημαίνει σε χθεσινή ανακοίνωσή της η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων. Κατόπιν αυτού, υπογραμμίζει η Ενωση, «αναιρείται από τους ίδιους τους συντάκτες των δημοσιευμάτων ο χαρακτηρισμός του κυκλώματος ως “παραδικαστικού”». Παράλληλα, στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «οι κατηγορίες σε βάρος δικαστικών λειτουργών, χωρίς στοιχεία, προκαλούν εύλογα ερωτήματα ως προς τη σκοπιμότητά τους», ενώ τονίζεται ότι «οι πρακτικές αυτές, κατά το παρελθόν, δεν προσέφεραν υπηρεσία στη Δημοκρατία και στους θεσμούς της». Ως εκ τούτου, οι δικαστές και οι εισαγγελείς καλούν όλους να είναι « περισσότερο ευαίσθητοι απέναντι στη δικαστική λειτουργία ».