Διαιτητές που άναψαν φωτιές

ΠΡΑΣΙΝΟΙ και Κόκκινοι δεν «σφάζονται» πρώτη φορά για τη διαιτησία. Ούτε ο κ. Γιώργος Δαλούκας με το (μη) πέναλτι που έδωσε υπέρ του Παναθηναϊκού στο παιχνίδι με τον Αρη ήταν η εξαίρεση στον κανόνα.Κρατάει χρόνια αυτή η βεντέτα,καθώς στην ιστορία του επαγγελματικού ποδοσφαίρου πολλοί ήταν οι ρέφερι που έφαγαν ξύλο για τα σφυρίγματά τους και ελάχιστοι εκείνοι που μπόρεσαν να κάνουν ανεπηρέαστα τη δουλειά τους.Ο επί σειρά ετών θεωρούμενος κορυφαίος διαιτητής κ. Γιώργος Κασναφέρης ήταν κόκκινο πανί για τους Πράσινους μετά το ανύπαρκτο πέναλτι που σφύριξε υπέρ του Ολυμπιακού με το οποίο νίκησε την Καβάλα το 1996.Ο νυν αναπληρωτής πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας κ. Γιώργος Μποροβήλος είχε βαφτιστεί από τους οπαδούς του Παναθηναϊκού ως...Μποροθρύλος.Αντίστροφα ο κ. Γιώργος Μπίκας και ο κ. Κύρος Βασσάρας αποτελούσαν κόκκινο πανί για τους οπαδούς του Ολυμπιακού (και της ΑΕΚ ο δεύτερος).Οι κκ. Σπύρος Παπαδάκος,Θανάσης Μπριάκος,Μάλαμας Τεβεκέλης,Κώστας Φινοκαλιώτης,Γιώργος Ψυχομάνης,Μανώλης Γιανναδάκης (το αυτοκίνητο του οποίου πυρπόλησαν άγνωστοι το 1999), Νίκος Γ. Αγγελάκης (δέχτηκε επίθεση από αγνώστους το 1996), Φίλιππος Μπάκας (δάρθηκε αγρίως από αγνώστους το 1995 μετά τον τελικό κυπέλλου Ελλάδας Παναθηναϊκός- ΑΕΚ), Δημήτρης Καλύβας και πολλοί άλλοι διαιτητές που παρήλασαν από τους πίνακες τα τελευταία χρόνια, δεν μπορούσαν να διευθύνουν ντέρμπι, πόσω μάλλον μεταξύ των «αιωνίων», χωρίς να ακούσουν τα σχολιανά τους. Επιπλέον δεκάδες ήταν οι διαιτητές-«κομήτες»,που έδρασαν για μια βδομάδα- έναν μήνα και πήγαν σπίτι τους. Ωστόσο επτά ρέφερι και ένα διαιτητικό τρίο «δηλητηρίασαν» περισσότερο με τα σφυρίγματά τους τις σχέσεις των «αιωνίων» τα τελευταία τριάντα χρόνια.Ιδού τα περιστατικά με χρονολογική σειρά:

ΠΡΑΣΙΝΟΙ και Κόκκινοι δεν «σφάζονται» πρώτη φορά για τη διαιτησία. Ούτε ο κ. Γιώργος Δαλούκας με το (μη) πέναλτι που έδωσε υπέρ του Παναθηναϊκού στο παιχνίδι με τον Αρη ήταν η εξαίρεση στον κανόνα.Κρατάει χρόνια αυτή η βεντέτα,καθώς στην ιστορία του επαγγελματικού ποδοσφαίρου πολλοί ήταν οι ρέφερι που έφαγαν ξύλο για τα σφυρίγματά τους και ελάχιστοι εκείνοι που μπόρεσαν να κάνουν
ανεπηρέαστα τη δουλειά τους.Ο επί σειρά ετών θεωρούμενος κορυφαίος διαιτητής κ. Γιώργος Κασναφέρης ήταν κόκκινο πανί για τους Πράσινους μετά το ανύπαρκτο πέναλτι που σφύριξε υπέρ του Ολυμπιακού με το οποίο νίκησε την Καβάλα το 1996.Ο νυν αναπληρωτής πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας κ. Γιώργος Μποροβήλος είχε βαφτιστεί από τους οπαδούς του Παναθηναϊκού ως…Μποροθρύλος.Αντίστροφα ο κ. Γιώργος Μπίκας και ο κ. Κύρος Βασσάρας αποτελούσαν κόκκινο πανί για τους
οπαδούς του Ολυμπιακού (και της ΑΕΚ ο δεύτερος).Οι κκ. Σπύρος Παπαδάκος,Θανάσης Μπριάκος,Μάλαμας Τεβεκέλης,Κώστας Φινοκαλιώτης,Γιώργος Ψυχομάνης,Μανώλης Γιανναδάκης (το αυτοκίνητο του οποίου πυρπόλησαν άγνωστοι το 1999), Νίκος Γ. Αγγελάκης (δέχτηκε επίθεση από αγνώστους το 1996), Φίλιππος Μπάκας (δάρθηκε αγρίως από αγνώστους το 1995 μετά τον τελικό κυπέλλου Ελλάδας Παναθηναϊκός- ΑΕΚ), Δημήτρης Καλύβας και πολλοί άλλοι διαιτητές
που παρήλασαν από τους πίνακες τα τελευταία χρόνια, δεν μπορούσαν να διευθύνουν ντέρμπι, πόσω μάλλον μεταξύ των «αιωνίων», χωρίς να ακούσουν τα σχολιανά τους. Επιπλέον δεκάδες ήταν οι διαιτητές-«κομήτες»,που έδρασαν για μια βδομάδα- έναν μήνα και πήγαν σπίτι τους. Ωστόσο επτά ρέφερι και ένα διαιτητικό τρίο «δηλητηρίασαν» περισσότερο με τα σφυρίγματά τους τις σχέσεις των «αιωνίων» τα τελευταία τριάντα χρόνια.Ιδού τα περιστατικά με χρονολογική σειρά:

1Κώστας Δημητριάδης (1988)

Τον Ιούνιο του 1988 ο Παναθηναϊκός υποδεχόταν τον Ολυμπιακό. Κατά τους Πράσινους, στο 21 Δ ο τότε ερυθρόλευκος Αποστολάκης ανατρέπει τον Σαραβάκο εντός περιοχής αλλά ο ρέφερι κ. Κ.Δημητριάδης κλείνει τα μάτια. Δύο λεπτά νωρίτερα οι Πράσινοι είχαν φωνάξει και για άλλο πέναλτι που ο διαιτητής έδωσε φάουλ εκτός περιοχής, ενώ στο 60 Δ υπέδειξε οφσάιντ σε γκολ που σημείωσε ο Χρ.Δημόπουλος . Τον Μάρτιο του 1990 έσκασε το «σκάνδαλο Κιάπε» που ήθελε τον κ. Δημητριάδη να παραδέχεται σε επιστολή προς τη FΙFΑ ότι το παιχνίδι ΑΕΚ – Ολυμπιακός που ο ίδιος διαιτήτευσε ήταν στημένο! Η επιστολή προκάλεσε αναστάτωση, αλλά όπως παραδέχτηκε ενώπιον της ανακριτικής επιτροπής ο υπάλληλος της ΕΠΟ κ. Κ.Κιάπε, την είχε δακτυλογραφήσει η μνηστή του και την είχε υπογράψει ως Κώστας Δημητριάδηςη μητέρα του!

2Γιώργος Κουκούλας (1992)

Στις 8 Απριλίου 1992 ο Παναθηναϊκός φιλοξενούσε τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ στη ρεβάνς για την ημιτελική φάση του Κυπέλλου. Στο τότε στάδιο «Γ. Καραϊσκάκης» Κόκκινοι και Πράσινοι είχαν αναδειχθεί ισόπαλοι 0-0. Ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε 1-0 και το παιχνίδι οδηγούνταν προς τη λήξη του όταν στο 3 Δ των καθυστερήσεων ο διαιτητής κ. Γ.Κουκούλας έδειξε το σημείο του πέναλτι σε «τζαρτζάρισμα» του Καραγεωργίου στον Τσαλουχίδη. Ο Προτάσοφ ευστόχησε, ο Ολυμπιακός προκρίθηκε στον τελικό, αλλά στο γήπεδο εισέβαλαν εξαγριωμένοι οπαδοί οι οποίοι ξυλοκόπησαν τον κ. Κουκούλα. Ηταν το τελευταίο παιχνίδι που διηύθυνε ο διαιτητής από τη Λέσβο.

3Γιώργος Σπανέας (1996)

Ο αθηναίος διαιτητής κ. Γ. Σπανέας δεν χρειάστηκε να «μεγαλουργήσει» σε ντέρμπι αιωνίων. Τον Φεβρουάριο του 1996 ήταν ο «άρχοντας» του αγώνα Πανιώνιος- Παναθηναϊκός στη Νέα Σμύρνη. Οι Κυανέρυθροι προηγήθηκαν στο 4 Δ με τον Σαπουτζή και οι Πράσινοι δυσκολεύονταν να απαντήσουν. Στο 75 Δ ο Γ. Χ.Γεωργιάδης έπεσε στην περιοχή του Πανιωνίου χωρίς να υπάρχει αντίπαλος σε απόσταση δύο μέτρων. Ο κ. Σπανέαςυπέδειξε πέναλτι με το οποίο ισοφάρισε ο Αποστολάκης . Στο 89 Δ και το 90 Δ ο Βαζέχα έγραψε το τελικό 1-3. Την επομένη άγνωστοι κατέστρεψαν το κατάστημα ελαστικών που ο κ. Σπανέας διατηρούσε στον Νέο Κόσμο. Ο αθηναίος ρέφερι επί της ουσίας στη Ν. Σμύρνη σφύριξε το τέλος της πράσινης κυριαρχίας. Από την επομένη περίοδο τα σκήπτρα στο ελληνικό ποδόσφαιρο ανέλαβε ο Ολυμπιακός.

4Στράτος Παπουτσέλης (1996)

Η θητεία του κ. Στρ.Παπουτσέλη στη μεγάλη κατηγορία ήταν πολύ σύντομη. Μπήκε στις λίστες των διαιτητών το καλοκαίρι του 1996 και αποβλήθηκε τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς μετά το πρώτο ανάποδο πέναλτι που σφύριξε. Στις 8 Δεκεμβρίου 1996 ο Ολυμπιακός υποδέχτηκε τον Παναθηναϊκό στο πρώτο ντέρμπι των αιωνίων με προπονητή τον κ. Ντ. Μπάγεβιτς. Στο 52 Δ ο εκ Λέσβου ορμόμενος κ. Παπουτσέλης έδειξε την άσπρη βούλα σε ανατροπή του Ιλ. Ιβιτς από τον Καλιτζάκη η οποία έγινε εκτός περιοχής και ο Τζόρτζεβιτς διαμόρφωσε το τελικό 1-0. Ο παρατηρητής κ. Ν. Ζλατάνος τον βαθμολόγησε με 4 και η επιτροπή διαιτησίας με συνοπτικές διαδικασίες τον έστειλε σπίτι του.

5Διονύσης Στεφανόπουλος (1999)

Με τις φήμες να οργιάζουν ότι η διαιτησία ελέγχεται από τα γραφεία της «παράγκας» στα οποία συνευρίσκονταν διαιτητές και παράγοντες, το καλοκαίρι του 1999 εκπρόσωποι των ΠΑΕ συγκεντρώνονται στο ξενοδοχείο «Πεντελικόν» όπου Κόκκινοι και Πράσινοι συμφωνούν να κρατήσουν αποστάσεις από τη διαιτησία και το πρωτάθλημα να παιχθεί 50-50. «Η συμφωνία θα καταρρεύσει στο πρώτο ανάποδο πέναλτι» προφήτεψε ο τότε πρόεδρος της ΕΠΑΕ κ. Β. Μητρόπουλος . Στις 22 Αυγούστου 1999 ο Παναθηναϊκός υποδέχτηκε τον Πανηλειακό στο ΟΑΚΑ με διαιτητή τον κ. Διον.Στεφανόπουλο. Στο 89΄, και ενώ το σκορ ήταν 1-1, ο πειραιώτης ρέφερι είδε πέναλτι σε ανατροπή του Βαζέχα από τον Τασιόπουλο η οποία έγινε 1,5 μέτρο έξω από την περιοχή. Ο Μιλόγεβιτς ευστόχησε και οι «αιώνιοι» βρέθηκαν εκ νέου στα χαρακώματα, με την «παράγκα» να ανοίγει σαμπάνιες.

6Μάκης Ευθυμιάδης (2002)

Ο Δραμινός κ. Ευθ.Ευθυμιάδης ήταν ο τελευταίος ρέφερι που έφυγε αιμόφυρτος από τον αγωνιστικό χώρο. Τον Μάρτιο του 2002 ο Παναθηναϊκός υποδέχτηκε τον Ολυμπιακό στο γήπεδο της Λεωφόρου σε ένα ντέρμπι τίτλου. Οι Πράσινοι προηγήθηκαν με τον Ολιζαντέμπε στο 75 Δ , αλλά στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων ο κ. Ευθυμιάδης υπέδειξε την εσχάτη των ποινών για ανατροπή του Βενετίδη από τον Κωνσταντίνου και ο Τζόρτζεβις ισοφάρισε. Με τη λήξη της αναμέτρησης εκατοντάδες οπαδοί εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο ξυλοκοπώντας τον δραμινό ρέφερι, ενώ κάποιος του έσκισε το μέτωπο με αιχμηρό αντικείμενο. Ο τότε πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός κ. Αγγ.Φιλιππίδης που ήταν εκ των πρώτων που μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο, κάλεσε την ΕΠΟ και την ΕΠΑΕ να διακόψουν το πρωτάθλημα και την πολιτεία να επέμβει δυναμικά για να καθαρίσει το ποδόσφαιρο.

7Γιώργος Δούρος (2004)

Η καριέρα του κορίνθιου διαιτητή κ. Γ. Δούρου, ο οποίος τον Φεβρουάριο του 2000 είδε το καθαριστήριό του στο Βέλο Κορινθίας να πυρπολείται από τρεις αγνώστους, τελείωσε άδοξα το 2004 μετά το ντέρμπι Παναθηναϊκός- Ολυμπιακός (2-2) που έκρινε τον τίτλο. Στο 72΄ και με τον Ολυμπιακό να προηγείται 2-1, ο Κυργιάκος χτύπησε τον Τζιοβάνι ο οποίος ανταπέδωσε. Ο κ. Δούρος απέβαλε μόνο τον επιθετικό του Ολυμπιακού και οι Πράσινοι που ισοφάρισαν με τον Γκούμα βρέθηκαν στην κορυφή της βαθμολογίας. Το παράπονο του τότε προπονητή του Ολυμπιακού κ. Ν. Αλέφαντου «γιατί κρύβεται ο Δούρος» έχει μείνει στην ιστορία. Ηταν η τελευταία αναμέτρηση «αιωνίων» που έγινε με οπαδούς και των δύο ομάδων στις εξέδρες.

ΤΟ «ΤΡΙΟ» ΔΕΔΕΣ,ΖΛΑΤΑΝΟΣ,ΒΟΥΡΑΚΗΣ
Για τους φίλους του Ολυμπιακού έμεινε στην ιστορία ως το «τρίο» που «έκαψε» την ομάδα τους στον νοκ άουτ αγώνα για το Κύπελλο Ελλάδας στις 14 Ιανουαρίου 1982 στο γήπεδο της Λεωφόρου.O Ολυμπιακός προηγήθηκε νωρίς 2-0 και στο 22 Δ σημείωσε και τρίτο γκολ με τονΜητρόπουλοτο οποίο ακυρώθηκε με περιπετειώδη τρόπο.Αρχικά ο διαιτητής κ.Δέδεςέδειξε σέντρα,στη συνέχεια το ακύρωσε λέγοντας ότι υπέδειξε οφσάιντ ο επόπτηςΔ.Βουράκης, με τον δεύτερο να δηλώνει στο τέλος ότι δεν υπέδειξε τίποτε.Ακολούθησαν τρία πέναλτι υπέρ του Παναθηναϊκού με τα οποία πήρε την πρόκριση με 3-2.«Κατάρα του αθλητισμού είναι ο γγΑ Κίμωνας Κουλούρης»δήλωσε μετά τον αγώνα ο τότε πρόεδρος του Ολυμπιακού κ.Σταύρος Νταϊφάς.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.