Oρισμένα πράγματα θέλουν προσοχή στον χειρισμό τους. Παράδειγμα, η διαφήμιση μιας ταινίας που αφορά βιασμό παιδιού. Δύσκολο θέμα στις μέρες μας, σε μια εποχή όπου ολόκληρο το πανελλήνιο έχει συγκλονιστεί από τον βιασμό και τον θάνατο της 11χρονης στην Αρκαδία. Αναφέρομαι στη σερβική ταινία «Α serbian movie» του Σερντάν Σπασόγεβιτς η οποία, όπως διαβάζω σε δελτίο Τύπου του φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας Conn Χ, το οποίο και θα την προβάλει, αφορά έναν πρώην πορνοστάρ που επιθυμεί να επανέλθει στην ενεργό δράση αντί αδρής αμοιβής.

«Μεταξύ των πολλών ακροτήτων της ταινίας», όπως λέει με καμάρι ανακοίνωση του φεστιβάλ, περιλαμβάνεται και «μία από τις πιο ακραίες σκηνές στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου- ο βιασμός ενός παιδιού». Σύμφωνα μάλιστα με τις Νύχτες Πρεμιέρας, η ταινία ανάμεσα σε άλλα καθιερώνει και ένα νέο είδος πορνό, ονόματι «Νewborn porn» (νεογέννητο πορνόδιότι σύμφωνα με την εφημερίδα «Guardian», υπάρχει και σκηνή βιασμού νεογέννητου). Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο τίτλος με τον οποίο το φεστιβάλ βάφτισε την ταινία στα ελληνικά είναι «Χασαπο-Σέρβικο». Ενα ευφυολόγημα με άλλα λόγια.

Δεν είμαι σε θέση να ξέρω αν το «Α serbian film» είναι μια καλή ταινία γιατί δεν την έχω δει και αρνούμαι να το κάνω, όπως αρνήθηκα να δω τις ταινίες «Σε βλέπω» από τη δεύτερη συνέχειά τους και μετά. Ο Σπασόγεβιτς επικαλέστηκε « αναφορά στη μονολιθική δύναμη των εξουσιαστών που μας υπνωτίζει και μας υποχρεώνει να κάνουμε κάτι πέρα από τη θέλησή μας » όπως και το ότι «(η ταινία)

είναι η αναπαράσταση της κακοποίησης της Σερβίας από την κυβέρνηση της χώρας ». Ολοι αυτοί οι ψευδοσυμβολισμοί, εκτός από ξεπερασμένοι, δεν ακούγονται και τόσο πειστικοί. Αν έχεις τα κότσια δείξε τον βιασμό της χώρας σου χωρίς να δείξεις βιασμό, όχι χρησιμοποιώντας ως όπλο σου ένα μωρό. Είναι άρρωστο. Ο μοναδικός πραγματικός στόχος αυτής της ταινίας είναι να προκαλέσει θόρυβο με χυδαίο τρόπο· κάτι που έχει καταφέρει.