« Κάποτε είχα διαβάσει σε ένα βιβλίο για τη μοναξιά του φαροφύλακα. Είναι ατελείωτες οι στιγμές που περνάει μοναχός του. Και αν μια φορά δεν ακούσει το ξυπνητήρι του και δεν θέσει σε λειτουργία τον φάρο, τότε μπορεί να συμβεί το μοιραίο. Πήρα δύναμη από αυτό. Και ο τερματοφύλακας πρέπει να ζει συνέχεια με το μεγάλο λάθος του, τουλάχιστον αυτό όμως δεν κοστίζει ανθρώπινες ζωές ». Το παραπάνω
απόσπασμα από την αυτοβιογραφία του παλαίμαχου άγγλου γκολκίπερ Ντέιβιντ Σίμαν είναι χαρακτηριστικό του μοναχικού αγωνιστικού βίου και της δυσκολίας στη διαχείριση του λάθους που αντιμετωπίζουν όλοι οι τερματοφύλακες ανά τον κόσμο, κυρίως όμως εκείνοι που καλούνται να υπερασπιστούν εστίες πραγματικά μεγάλων ομάδων, είτε σε συλλογικό είτε σε εθνικό επίπεδο. Βέβαια στην περίπτωση της Αγγλίας
και των λαθών από τερματοφύλακες που προκάλεσαν αγανάκτηση στο έθνος, αυτή η διαχρονικότητα δύσκολα μπορεί να εκληφθεί ως απολύτως συγκυριακή. Ισως ο διασημότερος «άγγλος ασθενής» στο ποδόσφαιρο είναι ο γκαφατζής άγγλος γκολκίπερ της εθνικής ομάδας, που έκανε την εμφάνισή του και στο εν εξελίξει Μουντιάλ με (αρνητικό) πρωταγωνιστή τον Ρόμπερτ Γκριν.
Ιδού οι επτά πιο «φαρμακερές» γκάφες των άγγλων γκολκίπερ από το 1970 και εντεύθεν, μέσα από μια λίστα με τουλάχιστον 15 «χοντρά» λάθη, πολλά εκ των οποίων πέρασαν στα ψιλά, προφανώς επειδή στην τελική σούμα δεν κόστισαν και τόσο όσο τα ακόλουθα: ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ 1970
Αγγλία – Δυτ. Γερμανία 2-3
Πίτερ Μπονέτι
Η γκάφα: Οταν λείπει ο γάτος, χορεύουν τα ποντίκια! Ο επονομαζόμενος και «Γάτος» Γκόρντον Μπανκς ήταν άρρωστος εκείνη την ημέρα του προημιτελικού και έπαιξε ο αναπληρωματικός Πίτερ Μπονέτι. Η Αγγλία προηγήθηκε με 2-0, όμως ο τότε γκολκίπερ της Τσέλσι δέχθηκε ένα φθηνό γκολ από ένα ακίνδυνο σουτ του Φραντς Μπεκενμπάουερ και η εικόνα του αγώνα άλλαξε άρδην καθώς οι Δυτικογερμανοί πίστεψαν στην ανατροπή με συνέπεια τα Λιοντάρια να αποχαιρετίσουν εκείνο το Μουντιάλ του Μεξικού.
Ενα καυστικό σχόλιο της εποχής : « Ο Μπονέτι κέρδισε χθες έναν καλό φίλο! Τον Φραντς Μπεκενμπάουερ. Βέβαιον είναι ότι ο Γερμανός θα του στέλνει κάθε χρόνο ένα καλό δώρο στα γενέθλιά του ». ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ ΜΟΥΝΤΙΑΛ 1974
Αγγλία – Πολωνία 1-1
Πίτερ Σίλτον
Η γκάφα: Η Αγγλία ήθελε νίκη στο Γουέμπλεϊ απέναντι στην Πολωνία για να σφραγίσει τη συμμετοχή της στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου που επρόκειτο να διεξαχθεί στη Δυτική Γερμανία. Το ματς έγινε στις 17 Οκτωβρίου του 1973 σε μια βραδιά που ο 24χρονος τότε Πίτερ Σίλτον στάθηκε μοιραίος καθώς δεν κατάφερε να σταματήσει το ασθενικό σουτ του Γιαν Ντομάρσκι που σήμανε και τον αποκλεισμό της Αγγλίας. Στην αντίπερα όχθη ο πολωνός γκολκίπερ Γιαν Τομαζέφσκι έκανε το παιχνίδι της ζωής του, σταματώντας τους άγγλους επιθετικούς! Ενα καυστικό σχόλιο της εποχής : « Η διαφορά μας ήταν ότι εκείνοι είχαν τερματοφύλακα κι εμείς έναν κλόουν ».
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ 1990
Ματς: Ιταλία – Αγγλία 2-1
Πίτερ Σίλτον
Η γκάφα: Ηταν ο μικρός τελικός της διοργάνωσης με τις δύο ομάδες μάλλον απογοητευμένες που δεν έπαιξαν για το τρόπαιο. Ωστόσο μια τρίτη θέση σε Μουντιάλ έχει πάντοτε τη σημασία της. Στο 71΄ του αγώνα ο 41χρονος τότε Πίτερ Σίλτον είχε την μπάλα στα πόδια του χωρίς να δέχεται πίεση, αλλά ώσπου να σκύψει για να την πιάσει, ο Ρομπέρτο Μπάτζο είχε έλθει από πίσω και την είχε κλέψει. Στην εξέλιξη της φάσης ο ιταλός μαέστρος πέτυχε το 1-0.
Ενα καυστικό σχόλιο της εποχής : « Δυστυχή Σίλτον, δεν φταις εσύ. Φταίνε τα 41 χρόνια σου και τα άλατα στη μέση που δεν σε άφησαν να σκύψεις ».
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ 2002
Αγγλία – Βραζιλία 1-2
Ντέιβιντ Σίμαν
Η γκάφα: Στο 58΄ του προημιτελικού η Αγγλία έδειχνε στιβαρή απέναντι στη Σελεσάο του Ρονάλντο , του Ριβάλντο και του Ροναλντίνιο . Με το σκορ στο 1-1 και τους Βραζιλιάνους να δυσκολεύονται να πατήσουν την αντίπαλη περιοχή, μόνο μια «κουταμάρα» θα μπορούσε να αλλάξει άρδην τον ρου του αγώνα. Ο 39χρονος τότε Ντέιβιντ Σίμαν ήταν εκεί για να τη διαπράξει! Η Βραζιλία κέρδισε φάουλ περίπου στη μέση της απόστασης ανάμεσα στη μεσαία γραμμή και στη μεγάλη περιοχή της Αγγλίας και σχετικά κοντά στην πλάγια γραμμή. Ο Ροναλντίνιο πήρε φόρα μάλλον για να σεντράρει αλλά η μπάλα πήρε φάλτσο και κατέληξε στο δεξιό «παράθυρο» της εστίας του Σίμαν που απλώς κοιτούσε…
Ενα καυστικό σχόλιο της εποχής : « Δυστυχώς δεν μπορείς να διδάξεις σε ένα γέρικο σκυλί καινούργια κόλπα.Ο Σίμαν έφτασε τα 40 και δεν έμαθε ακόμη πότε πρέπει να κάνει βήματα προς τα πίσω ». ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ ΕURΟ 2008
Κροατία – Αγγλία 2-0
Πολ Ρόμπινσον
Η γκάφα: Η Κροατία ήταν ήδη μπροστά στο σκορ όταν ο δεξιός μπακ της Αγγλίας Γκάρι Νέβιλ επέστρεψε την μπάλα στον τότε γκολκίπερ της Τότεναμ Πολ Ρόμπινσον. Αυτός κλώτσησε αέρα και η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα. Το 2-0 υπέρ της Κροατίας ήταν γεγονός! Ο διεθνής γκολκίπερ έριξε κάμποσες κατάρες σε μια λακκούβα στο χορτάρι που φαίνεται ότι έκανε τη ζημιά, όμως το κακό δεν μπορούσε πλέον να διορθωθεί…
Ενα καυστικό σχόλιο της εποχής : « Μάθημα πρώτο, Πολ:αυτή είναι μια μπάλα και τη χτυπάμε με το πόδι ».
ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ ΕURΟ 2008
Αγγλία – Κροατία 2-3
Σκοτ Κάρσον
Η γκάφα: Ηταν ο αγώνας- κριτήριο για το αν η Αγγλία θα έπαιρνε το εισιτήριο για την τελική φάση της διοργάνωσης. Μόλις στο 8΄ ο τότε γκολκίπερ της Αστον Βίλα Σκοτ Κάρσον επιχείρησε να μπλοκάρει τη βολίδα του Νίκο Κράνιτσαρ, ωστόσο τοποθέτησε λάθος το σώμα και τη λαβή των χεριών του με αποτέλεσμα η μπάλα να αναπηδήσει μπροστά του και να καταλήξει στο βάθος της εστίας του δίχως καν να την ακουμπήσει! Ετσι γράφτηκε το 0-1.
Ενα καυστικό σχόλιο της εποχής : « Δεν εξηγείται διαφορετικά. Προτού κοιμηθεί το βράδυ,ο Κάρσον πρέπει να μίλησε στο τηλέφωνο με τον Σίμαν, τον Τζέιμς, τον Μπονέτι και τον Ρόμπινσον. Του είπαν τι ακριβώς έπρεπε να κάνει ».
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ 2010
Αγγλία – ΗΠΑ 1-1
Ρόμπερτ Γκριν
Η γκάφα: Στο 40΄ ο Αμερικανός Κλιντ Ντέμπσεϊ επιχειρεί ένα σουτ της απελπισίας και ενώ η μπάλα αναπηδά στο χορτάρι και πλησιάζει στην αγκαλιά του, ο Ρόμπερτ Γκριν έχει πάρει θέση και έχει ανοίξει τις παλάμες του για να την καπακώσει. Ξέχασε να τις κλείσει όμως, κι όταν πλέον έχασε τον έλεγχό της ήταν πολύ αργά για να αποτρέψει το μοιραίο, που ήταν η αμερικανική ισοφάριση.
Ενα καυστικό σχόλιο της εποχής : « Νομίζαμε ότι τα είχαμε δει όλα, αλλά πάντοτε υπάρχει και το χειρότερο. Πήγαινε στο σπίτι σου για το καλό της υγείας όλων μας. Αυτά είναι τα γάντια του κλόουν »